A tükör elhelyezésének aranyszabályai

A tükör, mint dekorációs elem, a lehetőségek tárháza: a kis tereket megnöveli, a sötéteket fénnyel tölti meg, eleganciát kölcsönöz nekik. Annak érdekében, hogy mindezt elérjük, egy feltételnek mindenképp teljesülni kell: a megfelelő felfüggesztésnek. 

A tükör olyan, mint egy díszes ablak, ami fényt, mélységet és látványos díszt ad a térnek, így központi ékszere lehet egy szobának.

A nappaliban a tükröt érdemes az ablakkal szemben elhelyezni, hogy a lehető legtöbb fényt csalogassuk be az otthonunkba. A nappaliban drámai hatást tudunk elérni, ha egy olyan falszakaszra helyezzük el a tükröt, ahol a csillár vagy a gyertyák fényei visszaverődhetnek.

A tükör felfüggesztése előtt érdemes megnézni, hogy mi az, amit a dekorációs elem tükröz. Nem szerencsés például az, ha zavaró összevisszaságot látunk, netán egy olyan szobarészletet, amit nem szeretünk.

A hálószobában az ablak melletti falat érdemes választani, hogy a reggel első napsugarai tükröződhessenek. Az ággyal szemben nincs túl jó helye a tükörnek, ellenben az ágytámla fölött, vagy az ágy oldalánál (például egy üvegezett gardróbszekrény formájában) már nagyszerű elhelyezés lehet.

A post shared by Homepolish (@homepolish) on

A konyhában nem érdemes ragaszkodni a tükörhöz, az ugyanis a főzés közben keletkező zsíros pára miatt soha nem lesz makulátlan.

Trükkök, tippek

A magas helyiségeknek a vízszintesen felhelyezett tükrök „tesznek jót”, míg a hosszúkás alapterületű tereknek a függőlegesek.

A post shared by Homepolish (@homepolish) on

Nem minden tükröt kell felakasztani. Egy teljes alakos, keretezett tükör a hálószobában vagy a folyosó végén kiemelkedő elhelyezésű lehet.

A post shared by Homepolish (@homepolish) on

Ha a tér és a falfelület engedi, érdemes több tükörben gondolkodni. Hasonlóan a képek mozaikos felhelyezéséhez, a tükörrel is bátran lehet kísérletezni. Azokban a helyiségekben, ahol nagy a sürgés-forgás, balesetveszélyes tükröt elhelyezni.

A lakberendezők előszeretettel terveznek tükröt az előszobába és azokba a helyiségekbe, ahol kevés a fény, illetve oda, ahol fényeknek, műalkotásoknak és fénylő felületeknek köszönhetően játszani lehet a tükröződéssel. Érdemes továbbgondolni a tükör-fény játékot is. Például a tükör mögé vagy fölé helyezett fényforrás izgalmas hangulatot varázsol a helyiségbe.

Mivel a tükör becsapja a szemet, néhány esetben ezt érdemes tükrözött bútorfelületekkel kihasználni. Egy üvegfelületű asztal például olyan látványt nyújt, mintha ott sem lenne a térben, az üvegezett gardróbszekrény pedig megduplázza a teret. Tükrözött felületeket zsúfolt helyiségekbe nem ajánlatos elhelyezni.

A plafonon elhelyezett tükör a szakemberek szerint ízléstelen és olcsó megoldás, érdemes eltekinteni tőle.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!