Fürdőszoba tükör kisokos - A tükör a fürdőszoba lelke

Amit mindig is tudni akart a fürdőszobatükörről, de talán sosem merte megkérdezni. Kiválasztástól az elhelyezésig és a felszerelésig.

A tükör építészeti és használati funkciói

fürdőszobatükör

Senkinek sem kell bizonygatni, hogy a tükör mennyire szerves része a fürdőszobának, hiszen azon túl, hogy a szépségápolás, a hajszárítás, a sminkelés, a borotválkozás vagy épp a fogmosás nélkülözhetetlen eszköze, belsőépítészeti funkciója is van: megnyitja, növeli és megvilágítja a teret. Ezenkívül egy jó fürdőszobatükör:

  • bírja a nedves környezetet (itt nemcsak az alapanyagra, de a tükörbe illesztett lámpára is gondolni kell)
  • könnyen felszerelhető,
  • könnyen tisztítható,
  • robusztus, ellenálló, nem sérülékeny.

fürdőszobatükör

A fürdőszobatükör optimális elhelyezése, megvilágítása

A fürdőszobatükör elhelyezésekor érdemes figyelembe venni a gyártó által mellékelt használati utasítást, ugyanis míg egy lámpa nélküli tükör esetén 17 mm-t javasolnak a szakemberek, egy LED-lámpával felszereltnél már 27, egy konnektoros megoldásnál viszont 37 mm a javasolt faltávolság.

fürdőszobatükör

A lámpa színhőmérséklete: ma már számtalan színhőmérséklet között válogathatunk ahhoz, hogy adott helyiség hangulatát befolyásoljuk. A színhőmérsékletet kelvinben adják meg a gyártók. A 3000 K körüli érték meleg, a 3500-4000 K természetes nappali, a 4500-6500 K hideg fényt jelöl.

fürdőszobatükör

Különálló vagy bútorba épített fürdőszobatükör?

A fürdőszobatükrök típusai között megtaláljuk a kozmetikai tükröket, amik talpas, illetve falra szerelhető, hajlítható változatban is kaphatók, és különlegességük, hogy nagyító funkciójuk is van. A falitükör a fürdőszoba igazán látványos része, amely számtalan méretben, színben, formában, alapanyagban kapható. A fürdőszoba kialakításánál sokan a látványos, szinte már ékszerszerű tükör szolgálatába állítják a fürdőszoba többi részét, míg mások pont fordítva járnak el, a már kész helyiséghez keresik a legmegfelelőbb kiegészítőt, ami diszkréten hangsúlyozza, bevilágítja, megnyitja a fürdőt, vagy mintegy ékszerként megkoronázza azt.

fürdőszobatükör

A bútorba épített tükröket legtöbb esetben a helyhiány és a praktikum indokolja, hiszen sok esetben választani kellene a fürdőszobaszekrény és a tükör között. Szerencsére ma már ebben a műfajban is számtalan stílusos, elegáns, merész megoldást találunk. A lámpával felszert tükröket is a kényszer szülte, hiszen nem csak a hely szűkösségére, a fény hiányára is megoldást kellett találni.

fürdőszobatükör

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!