Minikonyha, avagy hogyan férhetünk el kis helyen?

Sok lakás megépítésekor vagy felújításánál kell kompromisszumokat kötni, bármennyire is szeretnénk, nem lehet minden funkciót bezsúfolni szűkösebb terekbe. Ezek a kompromisszumok gyakran a konyhát érintik: aprócska konyhaasztal, keskeny munkalap, kisebb hűtő. Habár a konyha tényleg fontos terep, akkor sem szabad kétségbeesni, ha limitáltak a lehetőségeink – erre jó a mini konyha!

Minikonyha: komplett konyha kis helyen

A komplett konyhabútorok sok esetben nagy helyigényűek, csak az ideális méretezésű terekben férnek el. Ezzel szembe a mini konyhák célzottan úgy lettek megtervezve, hogy a lehető legkevesebb eszközből és hozzávalóból szinte teljes körű megoldást jelentsenek a főzéshez, mosogatáshoz és egyéb konyhai teendőkhöz.

Komplett minikonyha hűtővel és mosogatóval

Minikonyha főzőlappal

Az egyik és leginkább bevett gyakorlat, hogy három különböző funkciót hoznak össze a gyártók: mosogatás, pakolás, főzés. Ehhez egybeolvasztanak egy konyhaszekrényt, egy mosogatót (néha csepegtetőtálcával), valamint egy kisebb főzőlapot. Így tulajdonképp egyetlen „bútordarabbal” meg tudjuk oldani a legtöbb dolgot. Persze hűtőre, munkafelületre és egy kisebb nagyobb szekrényre vagy polcokra azért még szükségünk lesz.

Hűtővel, elektromos főzőlappal és mosogatóval

Egy jól átgondolt elektromos mini konyha nemcsak főzőlappal van felszerelve, hanem a szekrényrész mellett egy kis hűtő is helyet kap még. Természetesen ne a legnagyobb, full extrás, jégkocka adagolós hűtőre gondoljunk, hanem egy kisebb, mini bár jellegű hűtőre, ami egy-két ember esetében azért ki tudja elégíteni a legfontosabb szükségleteket.

Minikonyha mosogatógéppel

Habár a kompromisszumos megoldások listáján általában első helyen szerepel a mosogatógép, a legtöbb esetben ezzel lehet sok helyet spórolni. Valljuk be, a mosogatógép nem létszükséglet, de azért sok időt – és nem mellesleg vizet – meg tud spórolni. Éppen ezért az aranyközépút jegyében a mini konyha mosógéppel is kiegészíthető: kifejezetten keskeny, aprócska modellekkel is fel lehet már szerelni a konyhát.

A szekrény

Mivel a minikonyhák általában egy komplett, összetett rendszert képeznek, lehet és célszerű is még egy-egy bútordarabbal emelni a konyha komfortérzetét. Mint azt korábban említettük, az extra rakodó kapacitás mindenképp jól jön, legyen szó konyhai gépek vagy csak a tányérok és poharak tárolásáról. Bármilyen minikonyhát is vásároljunk vagy építsünk, egy extra szekrény el fog még kélni.

Minikonyha méretek

Mivel a hely szűkében minden centiméter számít, így a minikonyhák között is többféle méretből válogathatunk, a legnépszerűbb hosszúságok a következők:

  • 100 cm
  • 140 cm
  • 170 cm

Mobil minikonyhák

Amennyiben átmeneti megoldást keresünk vagy tényleg nagyon kevés helyünk van csak, a mini panel konyha, más nevén mobil minikonyha lehet a megoldás. Ez tulajdonképpen egy termosztátos, kis grillsütő, aminek a tetején egy-két főzőlapot helyeztek el. Nem túl nagy, a teljesítmény sem eget rengető, de grillezni, sütni, főzni, vizet forralni minden további nélkül tudunk rajta, az egész pedig nem nagyobb, mint egy mikrohullámú sütő!

Konyhabútort vásárolnál? Nézz körül a Praktiker kínálatában! 

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!