Hogyan és milyen franciaágyat válasszunk?

A franciaágy egyéni igény kérdése, de méretei miatt mindenképpen nagyobb komfortot biztosít, mint a szimpla verziók. Cikkünkben a megfelelő típus kiválasztásához kívánunk most elegendő információt nyújtani.

Franciaágy

Mitől francia a franciaágy?

Érdekességnek számít, hogy a 2 személyes ágy Magyarországon kívül csak Németországban hallgat a  franciaágy elnevezésre. A modern franciaágyak a közbeszédben úgy jelennek meg, mint nagy, kényelmes, impozáns bútorok. Ehhez képest az igazság az, hogy a régmúltban megjelenő francia ágyak egyikéről sem lehet kimondani, hogy franciaországi specialitások lennének – valószínűleg hasonló a helyzet, mint a párizsi esetében: a húsipari terméknek sincs sok köze a fényűző fővároshoz, Párizshoz…

Népszerű ágykeretek

Fontos leszögezni, hogy – a kétes eredetű kifejezések ellenére –  a franciaágy nem komplett ágy, hanem ágykeret és matrac együttállása. Ez a tény kétségtelenül hozzájárul a franciaágy sikeréhez, hiszen nemcsak elengedhetetlen kelléke így az otthonunknak, hanem izgalmas része is az enteriőrnek, mivel számos színben, stílusban és anyagból vásárolhatunk már ágykeretet.

Egy fehér franciaágy például elegáns, visszafogott hangulatot áraszt magából, de ha a kuckós, pihe-puha irányt szeretnénk megvalósítani, akkor például kárpitozott franciaágyat is választhatunk. A fából készült ágykeret tulajdonképpen örökzöld megoldást jelent, bármilyen lakásban jól működik, ezzel szemben a fémből készül verziókhoz már átgondoltabb tervezésre lesz szükség!

Legelterjedtebb franciaágy méretek

Egy kellőképpen nagy ágy szinte elmaradhatatlan bútora otthonunknak – legyen szó egyedülálló személyről vagy házaspárról, tulajdonképpen mindenkinek azt ajánljuk, hogy a legnépszerűbb, jól bevált méretek közül válasszon. Természetesen célszerű azért megnézni, egyáltalán van-e elegendő hely ahhoz, hogy egy ágyneműtartós franciaágy 160x200-as méretben beférjen a hálószobába? Ettől függetlenül a franciaágy választás során nem kérdés – a nagyobb jobb!

Ágyneműtartós franciaágyak

Sokak számára egy franciaágy ágyneműtartóval a legjobb megoldás, nem véletlenül, hiszen az ágyneműtartós franciaágy rengeteg helyet megspórolhat nekünk. Amennyiben kisebb lakásunk van, akkor minden négyzetméter számít, nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy egy hatalmas ágynyi terület kárba vesszen. Az ágyneműtartós franciaágyak hasznos tároló kapacitással rendelkeznek, ezzel mindenképp érdemes számolni! Nemcsak az ágyneműt, hanem az éppen szezonon kívüli ruhákat vagy egyéb dolgokat is lehet ott tárolni.

Ágyneműtartós franciaágy

Franciaágy árak

A jó minőségű franciaágyak bizony nagyobb kiadást jelentenek, de az is tény, hogy sok-sok éven keresztül szolgálnak majd minket. Egy masszív ágykeret gyakorlatilag költözés esetén is gond nélkül továbbvihető, legfeljebb a matracot érdemes egy idő után kicserélni. Összességében tekintsünk az ágyvásárlásra egyfajta hosszú távú befektetésként. Ha elénk kerül egy hirdetés, amiben hatalmas betűkkel csak annyi áll, hogy 180x200 franciaágy olcsón, először inkább győződjünk meg arról, hogy valóban kényelmes termékről van szó, minthogy kizárólag az ára miatt lecsapjunk rá.

Melyiket válasszuk?

Sokan egyetlen lendülettel szeretnék letudni a vásárlást, így a franciaágy matraccal együtt kerül fel a bevásárlólistára. Felmerül tehát a kérdés: milyen matracot vegyek? Talán ez az egyik legkritikusabb pontja az egész folyamatnak, hiszen egy rosszul megválasztott matrac álmatlan éjszakákat is okozhat. Amit mindenképp javaslunk, hogy a matrac letesztelését ne bízzuk másra – menjünk el személyesen, próbáljuk ki a bemutatóteremben! A jól ismert habszivacs matrac szuper választás lehet, feltéve ha sikerül megtalálnunk a tökéletes keménységet. Amennyiben viszont biztosra szeretnénk menni, akkor a memóriahabos matrac lesz a nyerő, mivel egy olyan speciális, hőre lágyuló anyagból készül, ami az alvás során követi testünk formáját, így nyújtja a legnagyobb kényelmet.

A rugós ágy a habszivacshoz képest összetett felépítésű, éppen ezért a kivitelezése is költségesebb –ha valaki hosszú távra tervez, akkor az olcsóbb rugós matracok között inkább ne is keresgéljen! Előnyként azt mindenképp el lehet mondani róla, hogy szerkezetéből adódóan jobban szellőzik.

Végezetül szeretnénk még kiemelni egy lényeges témakört: ágytakarók franciaágyra. Természetesen ez már elhanyagolható kérdésnek tűnhet egy ágykeret és matrac kiválasztásához képest, de a végső összhatást illetően mégiscsak nagy szerepet fog betölteni – az i-re a pontot egy menő ágytakaróval tudjuk feltenni!

Minőségi franciaágyak a Praktiker hálószobabútor kínálatában. Válogass webshopunkból!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!