Futonágy: miben más mint a többi?

Otthonunk egyik, ha nem a legfontosabb része egy hálószobabútor , különösen az ágy. Ott indítjuk, és zárjuk a napot. Pihenésünk minősége pedig egyúttal meghatározza aztán az ébrenlétet is, ha sikerült egy jót aludnunk, akkor rögtön könnyebb az új nap elindítása. Rövid cikkünkben a híres futonágy kerül górcső alá, eredetétől kezdve a legnépszerűbb méretekig mindent áttekintünk!

Földre ágyazott Japán futon

Eredete: a japán futon

Ha meghalljuk azt, hogy futonágy, legtöbbünk valamiféle tradicionális, jól megmunkált, de egyszerű faágyra asszociál. Habár manapság sok ilyen ágyat adnak el „futon” címszóval, hagyományos értelemben ezek nem futonágyak. A japán futon eredetileg egy tömött, kemény matrac, ami különösebb nehézség nélkül összehajtogatható vagy felcsavarható

Modern futon ágy

A modern futonágy

Az újkori futonok jócskán eltérnek az ősi előképtől, olyannyira, hogy már kétféle típust is megkülönböztetünk. Mindkettő esetében beszélhetünk a fából készült ágykeretről, igaz, kicsit eltérő módokon. Az összehajtogatható futon esetében a földön fekszik a keret, összecsukva pedig egyfajta kanapét képez, a nem összehajtható futon pedig egy szimpla, letisztult ágykeret, ami éppen hogy el van emelve a padlótól. Előbbi a funkciót örökítette tovább, míg az utóbbi inkább megjelenésében, eleganciájában idézi a japán enteriőröket.

Milyen terekbe, otthonokba ajánlott?

Az összecsukható variáció olyan lakásokba vagy szobákba ajánlott, ahol a hely szűke miatt minden négyzetméter számít. A nem multifunkciós futon ágykeret viszont kifejezetten helyigényes, viszont annál inkább elegáns, impozáns. Ha tehát letisztult enteriőrben gondolkozunk, akkor egy modern futonágy minden további nélkül emelni fogja otthonunk fényét!

Összecsukható futon ágy

A keret

A keret általában egyszerűségre törekszik, geometrikus, javarészt pedig fából készül, a jellemző méretek közé az alábbiak tartoznak:

  • 180*200 cm
  • 140*200 cm
  • 120*200 cm
  • 90*200 cm

A matrac

A bevezetőben is taglalt szempontok miatt az ideális matrac kiválasztása elengedhetetlen. Milyen matracot vegyek? A válasz viszont annál bonyolultabb. Habár a puha, rugós matracok első próbára kifejezetten kényelmesnek tűnhetnek, nem biztos, hogy elegendő „ellentartást” biztosítanak, így reggelre megfájdulhat a hát vagy a derék. Fontos megjegyezni – ha már a futonoknál tartunk –, hogy hagyományos értelemben ezek a fekvőalkalmatosságok kifejezetten keménynek számítottak. Ha nemcsak esztétikai értelemben, hanem funkcionális szempontból is a régi japán megközelítést szeretnénk alkalmazni, akkor keményebb matracot válasszunk – a gerincünk hálás lesz érte.

Hálószobabútorok és ágyak széles választéka a Praktikerben!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!