Kilincs stíluskalauz

Ha azt mondjuk, hogy az otthonszépítés során ügyelni kell az apró részletekre, akkor sok minden más mellett a kilincsek kiválasztására is gondolunk. Éppen ezért fontos, hogy az otthonod stílusához illő kilincset válassz. A Praktiker segítségével lentebb megtalálod a legfontosabb szempontokat!

Kilincs - Praktiker

Kilincsek fajtái felhasznált anyag szerint

Első körben arra érdemes ránézni, hogy milyen anyagok és formák dominálnak otthonunkban. Sok esetben a nyílászárók már önmagukban meghatározzák, hogy milyen kilincsek passzolnak rá – persze nem technikai, hanem formai értelemben. Például a klasszikus, nagy belmagasságú „polgári” lakásokban sokszor tekintélyes méretű ajtók is vannak, amiken egy-egy műanyag kilincs esetlenül mutatna. Ilyen nyílászárók esetében javasoljuk a tradicionális irányt követni: hosszúcímes, réz kilincset választani, ami megőrzi az egykori klasszicizáló formavilágot.

Természetesen a fém vagy műanyag ajtó kilincsekkel sincsen semmi gond – egy modernista lakáshoz inkább ilyenek illenek. Főleg azért is, mert a műanyag kilincsek nemcsak típusok és méretek, hanem színvariációk tekintetében is szélesebb skálán mozognak. Főleg akkor, ha fekete kilincset, fehéret, fémhatásút vagy éppen rikító színűt képzelünk el otthonunkba.

Kapcsolódó cikkünk: Ajtókilincs és kilincscím

Kilincsek fajtái felhasználás szerint

Az első és legnagyobb különbség funkcionalitás terén, hogy az adott kilincshez tartozik-e zár? A forgó gombos kilincsek nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen olyan szobákhoz tartozó ajtókon is elegánsan mutatnak, amiket nem szeretnénk kulcsra zárni. Természetesen a kétoldalas forgatható gomb kilincseknél is van olyan modell, amihez beépített zár tartozik, ezeket kültéri gomb kilincsként, zárható gomb kilincsként vagy ajtónyitó gomb kilincsként találhatjuk meg a kínálatban.

A kilincsek között nagy eltérés mutatkozik a rozetták típusai szerint – a rozetta tulajdonképpen a zár fedőlemezét jelenti, ami egyfelől díszítő elem is, másfelől viszont a funkciót is meghatározza. Attól is függ a rozetta formája, hogy milyen zárt fed le.

Alsó zárrozetta típusok

Az első és talán mindenki számára leginkább ismert típus a „WC” zárrozetta. Ezzel legtöbbször fürdőszobákban találkozunk, itt kulcs nélkül, egy kis kallantyú elforgatásával tudjuk zárni az ajtót a „belső” oldalról. Ez egyfajta biztonságos megoldást is jelenthet, ha például gyerekszobába szereljük fel, hiszen szükség esetén egy lapos fémtárggyal vagy pénzérmével kívülről is kinyitható.

A „CZ kilincs” jelentése annyit tesz, hogy cilinder zárral, más néven biztonsági zárral felszerelt kilincs, a kültéri kapu kilincsekhez, bejárati ajtóknál vagy irodáknál ilyen kivitelt preferált.

A harmadik típus pedig a „BB” zárrozetta, amiket általában a beltéri ajtókon látunk, ezeket a hagyományos tollas vagy „szakállas” kulccsal tudjuk zárni. Természetesen a rozetták formái között is számos variáció van, kör-, négyzet- vagy díszrozetta. Ha egyszer végére érünk a sok-sok praktikus szempontnak, akkor tényleg csak egy dolog marad hátra: kiválasztani a legjobbat.

Zárat vagy kilincset keresel az otthonodba? Válogass a Praktiker széles választékából!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!