Banner

Korlátelemek és kapaszkodók

A lépcső sok esetben az otthon egyik központi része, aminek nemcsak esztétikusnak, de biztonságosnak kell lennie, hogy a fel- és lejutás gondtalan legyen. Ebben kap fontos szerepet a korlát és a kapaszkodó. Összegyűjtöttük, mit kell „tudniuk”, hogy tökéletesen ellássák a feladatukat.

korlátelem

A korlát elsődleges funkciója, hogy a leesést és a zuhanást megakadályozza, az már csak másodlagos szempont, hogy támaszt és kapaszkodót is biztosít. A kapaszkodók ezzel ellenétben csak a kapaszkodást támogatják, és nemcsak lépcsők, feljárók esetén használjuk, de olyan helyeken is (mellékhelyiségek, fürdőszobák, ágyak), ahol a mozgásukban korlátozottaknak egy masszív mankóra van szükségük.

Míg közterületen és közcélú épületek esetében külön építési szabályt alkottak a lépcsők és kapaszkodók kialakításáról, addig a magánembert ez a szabály saját otthonán belül nem kötelezi. Ennek ellenére, ha biztonságos lépcsőt szeretnék kialakítani, nem árt szem előtt tartani ezeket a szabályozásokat.

  • háromnál több lépcsőfok esetén már korlátot kell építeni
  • a korlát magassága minimum 80 cm legyen, íves lépcsőknél 110 cm
  • a gyerekek biztonsága érdekében a korlátpálcák osztástávolsága maximum 12 cm legyen
  • a korlátra ne lehessen felmászni
  • amennyiben a karszélesség 1,50-2 m, egyoldali kapaszkodó szükséges, efölött kétoldali kapaszkodó kell
  • a kapaszkodó formája, anyaga jól fogható, csúszásmentes legyen, az ne szűkítse a teret

A lépcsőkorlát elemei

A legtöbb lépcső és annak kiegészítője – így a korlátrács és a markolat – is fából készül, de gondolkodhatunk fém, üveg vagy ezen alapanyagok kombinációiban is.

Karfa vagy markolat: ideális esetben a lépcső markolata 4,5 cm átmérőjű henger, ugyanis ez a forma teszi lehetővé a legstabilabb kapaszkodást. Fontos, hogy a kéz a markolaton (a korlát teljes hosszán) csúsztatható legyen, és annak színe – például a botlás pillanatában – könnyen észrevehető legyen. Az idősek és a gyerekek védelmébe semmiképp ne válasszunk csúszós alapanyagot!

Korlátpálca vagy védőrács: a pálcás korlátok a legnépszerűbbek, ezek ugyanis nemcsak kedvező árfekvésűek, de könnyen szerelhetők, és szinte valamennyi enteriőrbe beilleszthetők. A pálcák szaladhatnak vízszintesen vagy függőlegesen. Egyre elterjedtebbek azok a korlátok, ahol a védőrácsot üvegre cserélik, vagy az egész korlátszerkezetet pontmegfogásos technikával, üvegből készítik el. Az üvegmegoldások nemcsak látványosak, de biztonságosak is, hiszen a ragasztott üveg az erős fizikai behatásoknak is ellenáll. Mellette szól, hogy arra nem lehet felmászni, a pálcák közé nem lehet beszorulni.

Kapaszkodók típusai

kapaszkodó

A korláthoz hasonlóan a kapaszkodót sem csak esztétikai célból kell felhelyezni, legfontosabb feladata, hogy a biztonságos közlekedésről, mozgásról gondoskodjon. A funkció határozza meg a kapaszkodó típusát, ezek ugyanis felkerülhetnek a falra, az ajtóra, a mosdóba, a zuhanyzóba, a kád mellé, netán a medencébe. Léteznek egyenes, ferde íves változatok, felhelyezhetők vízszintesen, függőlegesen vagy akár ferdén. 

Kövesse a Praktikert a Facebookon!
Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!