Milyen a helyes testtartás ülés közben?

Mivel sokaknak hosszabb távra kell berendezkedni a home office-ra és a diákok is hamarosan visszaülnek az íróasztal mögé tanulni, nem árt megvizsgálni az ülési szokásokat. Ugyanis a helytelen testtartásnak fájdalmas következményei lehetnek! Boncz Pétert, a Praktiker szakértőjét kérdeztük.

Lehet, hogy eddig nem is kapcsoltad össze, pedig a fejfájás, a nyak- és hátfájdalom, vagy a visszerek és a számítógép előtt töltött idő között szoros az összefüggés. Ha órákon át ülsz egy helyben, sokszor szünet nélkül, ráadásul rossz pózban, akkor a nap végére fáradtságot, görcsöket, fájdalmat érzel majd, amik idővel nem is enyhülnek. Boncz Péter, a Praktiker szakértője szerint érdemes megelőzni a helytelen ülés okozta kellemetlenségeket.

Helyes testtartás ülés közben - Praktiker

A változatosság segít!

Először is ne csodálkozz azon, hogy egy ilyen egyszerű dologról, mint a „hogyan ülj helyesen a számítógép előtt?” beszélni kell. Azért nehéz megtalálni a tökéletes pózt, mert az emberi test alapvetően nem ülésre van kitalálva, hanem folyamatos mozgásra, járásra, guggolásra, emelésre, stb. Emiatt hosszú időre semmilyen pózba nem szerencsés beleragadni. A változatosság, az ülés többszörös megszakítása sétával vagy nyújtógyakorlatokkal, kulcsfontosságú. Külön jó, ha emelhető asztalod van, mert akkor naponta többször is végezheted állva a munkádat. Ugyanakkor, ha a következőkre odafigyelsz, tovább lesz kényelmes az íróasztal mögött töltött idő.

Hogyan ülj a számítógép előtt?

Az ülőfelületen mindig csússz hátra, hogy a derekad a széktámla alsó részének támaszkodjon, a medencéd ne billenjen se előre, se hátra. Az asztal magassága akkor ideális, ha a billentyűzetet kb. 90 fokos könyöktartással tudod kezelni, a csuklódat alátámasztva. A hátad tartsd egyenesen, a vállakat és a nyakat pedig laza helyzetben, hogy ne feszüljenek be. A fejeddel ne húzódj közel a monitorhoz, mert a nyakad is bemerevedik tőle.

Ha jó példával jársz elől, a gyereked is könnyebben elsajátítja a tanuláshoz megfelelő pózt.

Milyen a jó irodaszék?

A helyes üléshez elengedhetetlen a megfelelő szék, amit az alkatodhoz és a munkádhoz szabhatsz. A magassága és háttámlája legyen állítható, a lábai pedig gurulósok, 5 ágúak és görgősek, hogy igazodhass az aktuális feladatodhoz. A háttámla támassza meg a derekat körülbelül övmagasságba. Az ülőfelület elülső része inkább lefelé görbüljön. Az ökölbe szorított kezed be kell, hogy férjen a térdhajlatod és az ülőlap közé.

Kapcsolódó cikk: Gamer Székek és Forgószékek – A kényelmes üléshez

Állítsd be a széket!

Akkor tökéletes, ha a kar és a láb is 90°-os szöget zár be. A combjaid közelítsenek a vízszintes helyzethez, lábaidat pedig tartsd függőlegesen. A talpad a padlón támaszkodjon, a keresztbe font láb nagyon nem tesz jót a keringésnek! A szék támlájának dőlési szöge körülbelül 100 fokos legyen az ülőfelülethez képest.

Helyes testtartás - Praktiker

A képernyő magassága

A monitor legyen szemmagasságban vagy pár centivel alacsonyabban, különben könnyen nyakfájást okozhat, ha órákig nézed. Nagyobb monitorok esetén kb. 70 cm távolság az ideális a szemed és a képernyő között, kisebbeknél az 50 cm is elég.

Íróasztalra, székre van szükséged az irodába vagy a gyerekszobába? Válogass a Praktiker széles választékából!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!