A termosztátos zuhanyrendszer víztakarékos megoldás minden fürdőszobába

Egyre többen tartják szem előtt a fenntarthatóságot, valamint háztartásuk ökológiai lábnyomának a csökkentését. A hagyományos csaptelepek és zuhanyrendszerek ellenében a termosztátos típusok hozzájárulhatnak a vízfogyasztás csökkentéséhez. Cikkünkben górcső alá vesszük a termosztátos csaptelepeket és zuhanyrendszereket!

Mi az a termosztátos zuhanyrendszer?

A termosztátos zuhanyrendszerek tulajdonképpen hétköznapi zuhanyrendszerek egy kis extra csavarral. Ugyanúgy megtalálható bennük a zuhanyfej, gégecső, rögzítők, szerelvények és a csaptelepek is, viszont a kiállás és a csaptelep között egy plusz egység, a termosztát is megtalálható.

falra szerelhető elektromos termosztátos zuhanyrendszer

A termosztátos zuhanyrendszer működése és előnyei

Fürdés közben leesik a víznyomás, vagy megváltozik a víz hőmérséklete – ismerős helyzet? Ha igen, akkor biztosan nem termosztátos zuhanyrendszerrel volt dolgunk, mivel a termosztát nagy előnye, hogy nem kell a hőmérséklet beállításával hosszasan bíbelődnünk, garantálni tudja a kívánt hőfokot. Még akkor is, ha a konyhában éppen mosogatnak! Egyszerűen beállíthatjuk, legyen szó kellemes 38 °C-os vagy frissítő hűvös vízről!

Mindezek mellett racionalizálja csaptelepeink használatát is, hiszen egy átlagos csaptelep esetében akár egy perc is elmehet azzal, hogy keresgéljük az ideális hőmérsékletet. A termosztát kiszámítható és stabil hőfokot tesz lehetővé. Valamint említésre méltó előny még a blokkoló gomb, aminek köszönhetően kockázatmentessé válik akár kisebb gyerekek önálló fürdése is – nem fogják tudni leforrázni magukat, hiszen ezzel meghatározhatjuk, hogy 38 °C-nál melegebb semmiképp se lehessen a víz.

Bekötés, beszerelés

A zuhany felszerelése kis gyakorlattal kivitelezhető feladat – zuhanypanel vagy termosztátos zuhanyrendszer esetében sincs ez másképp. A zuhanyrendszerekhez minden esetben jár egy útmutató, ez alapján lehet összeszerelni. Amire mindenképp szükség lesz az egy fúró, valamint tömítő szalag, az egyéb részek (zuhanyfej, gégecső, szerelvények, stb.) a csomaghoz járnak. Maga a felszerelés a következő lépésekből áll:

  1. Tekerd a tömítőszalagot a fali kiállásra!
  2. Hajtsd be mindkettőt a hideg- és meleg víz fali csatlakozókba!
  3. Fúrj lyukat a falakba, tegyél bele tipliket – erre jön majd maga a panel!
  4. A rögzítő elemekkel és távtartókkal hasonlóan járj el!

Falba építhető (falsík alatti) termosztátos zuhanyrendszer

Természetesen a termosztátos zuhanyrendszerekből is léteznek „láthatatlan”, úgynevezett falsík alatti típusok. Ezek esetében ugyanúgy kiélvezhetjük a személyre szabott funkciókat, választhatunk több- vagy egykaros csaptelep között.

Termosztátos zuhany csaptelep vagy teljes zuhanyrendszer?

Sokszor felmerülő kérdés ez, amire nincsen egyértelmű válasz. Amennyiben felújítunk vagy építkezünk, praktikus választás lehet egy teljes zuhanyrendszer, mivel a részek mindenképpen kompatibilisek lesznek egymással. Ha viszont csak a termosztát előnyeit szeretnénk élvezni, akkor egy önálló csaptelep is megteszi. Arra persze mindenképp figyeljünk, ha csak egy termosztátos csaptelepet vásárolunk, hogy legyen kompatibilis a meglévő részekkel!

Nézz körül a Praktiker kínálatában, ahol többféle termosztátos zuhanyrendszert is megtalálhatsz!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!