Banner

Ismerje meg a metró csempe típusait!

Metró csempe típusok szín, méret és dizájn szerint. A metró csempe ideális választás konyhába vagy akár fürdőszobába is – a Praktiker Ötletek újabb cikkében mindenre kitérünk, ami a metró csempével kapcsolatos!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zuhause bei Toulouse (@jennifer.paro) által megosztott bejegyzés,

Mit jelent a metró csempe?

Manapság az egyik legkeresettebb falburkolat a metró csempe, mert színe, formája és fényes felülete miatt nemcsak trendi, de időtálló is.

Az 1:2-es aránnyal készített kerámia csempe megálmodója a Heins & LaFarge tervezőcsapat volt, akik a New York-i metróba készítették el a praktikus burkolatot még 1904-ben. A burkolattal szemben komoly követelményeket támasztottak, egy olyan megoldásra volt ugyanis szükség, amit könnyen lehetett takarítani, illetve támogatja a sötét metró megvilágítását.

metró csempe

A csempék nemcsak egyszerű falburkolatok voltak, ugyanis olyan metrócsempéket is készítettek, amiken serif vagy sans serif betűtípussal megjelentek a megállók nevei, a kijárat tábla, a peron száma és egyéb, az utazóközönség számára hasznos információ. 

Kapcsolódó cikkünk: Üvegmozaik csempe, a lehetőségek tárháza 

A dizájnos csempe hamar felkapottá vált, eljutott Európába, ahol nemcsak az otthonokban alkalmazták előszeretettel, de olyan helyiségekben is, ahol a makulátlan tisztaság alapkövetelmény volt (gyógyszertárak, hentesüzletek, ipari konyhák).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bristol Bespoke Tiling (@bristolbespoketiling) által megosztott bejegyzés,

A metró csempe ismertetőjegye

A klasszikus metró csempe ismertetőjegye, hogy mind a négy széle bizonyos fokban (általában 45-ben) le van vágva – ez az úgynevezett fózolt szél, amivel többek között a laminált padlóknál is találkozhatunk. Mivel ez a lecsapás minden gyártó esetében más mértékű, vásárláskor érdemes figyelni rá, hogy az egységes felület érdekében ugyanolyan típust válasszunk. Természetesen léteznek lecsapás nélküli metró csempék is.

Népszerű méretek

A metró csempe méretei eltérhetnek természetesen, tehát ne lepődjön meg senki, ha a gyártók, forgalmazók oldalán változatos méretekkel találkozik. Amennyiben sokak által keresett, valamint a hagyományos metró csempe arányához illeszkedőt keresünk, akkor két méret jöhet szóba:

  • 10*20-as
  • 7,5*15-ös

A metró csempe egyik legkiválóbb adottsága méretéből következik, hiszen számtalan mintázatban lehet a felületre felvinni: vízszintesen, függőlegesen, halszálkában, kötésben, srégen, sorban vagy oszlopban, bárhogy jól mutat. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

TegelsNL (@tegelsnl) által megosztott bejegyzés,

Metró csempe színek

A metró csempe ma már nemcsak fehér, de a szivárvány összes színében kapható, így bármilyen színvilágú enteriőrbe gond nélkül illeszkedhet. Ráadásul már a textúrákkal kapcsolatban is új lehetőségek nyíltak az elmúlt években, hiszen nemcsak fényes, de matt kivitelben is kaphatunk már metró csempét.

2-3 mm-es fugahézag javasolt

A fuga színe és mérete – Erre kell figyelni

Ha már a színnél tartunk: a választást, kialakítást megnehezíti a fuga színének kiválasztása is. Ahogy más csempéknél, a metró csempe esetében is további játékteret ad a fuga tónusa: a sötét fuga például gyakori választás, ahogy a hófehér is, tulajdonképpen egyéni döntés kérdése, hogy ki milyen falfelületet szeretne kialakítani. Az biztos, hogy egy szimpla fehér csempét is extravagánssá tudunk tenni egy színes fugával. Azzal viszont érdemes számolni, hogy a markáns színek és főleg a színkontrasztok a kis helyiségekben szűk hatást eredményeznek. Ha tehát aprócska vécébe vagy fürdőbe szeretnénk metrócsempét, akkor maradjunk a klasszikusabb árnyalatoknál!

Minták és rakási módok metro csempéhez

Metro csempe felrakási módok

Sokak a felrakási lehetőségek nagy száma miatt választják a metró csempét, természetesen lehet hagyományos futókötésben is rakni a csempéket, de számos más alternatíva van. Többek között a halszálka, a kaszinó vagy éppen a koncentrikus futó kötés.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

HuntersCatford (@hunterscatford) által megosztott bejegyzés,

Konyhába vagy fürdőszobába inkább?

A metró csempe fürdőben és konyhában nemcsak jól mutat, de praktikus választás is, hiszen a felület könnyen tisztítható. A gyakorlatban a metró csempe azonban nemcsak e két helyiségben jó választás, ma már rég bekerült az étkezőbe, a hálószobába, ahol egy-egy falrészletet díszít. Bár sokan az ipari és a minimál stílushoz kötik, letisztultsága miatt bármelyik más trendbe „beköthető”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@the.townhouse.flip által megosztott bejegyzés,

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!