Hogyan válasszunk étkezőasztalt?

Az ebédlő a lakás egyik központi helye, egy jól megválasztott ebédlőasztal komfortos közösségi térré is varázsolhatja – tanácsok és tippek a választáshoz!

étkezőasztal

Népszerű típusok

Az étkező asztalok sokszor a ház középpontját jelentik: itt gyűlik össze minden nap a család, itt beszélgetnek egymással ismerősök és barátok – ezért is fontos, hogy az adott étkező bútor (vagy akár egy teljes étkezőgarnitúra) pontosan megfeleljen igényeinknek. A szokásainkhoz bármi is passzoljon a leginkább, kinyitható étkezőasztal vagy ovális üveg étkezőasztal, mindenképp vessünk számot a legnépszerűbb típusokkal, mielőtt elszánjuk magunkat a vásárlásra!

Bővíthető étkezőasztal

A bővíthető étkezőasztal kétségtelenül népszerű alternatíva, hiszen egyszerre élvezhetjük egy helytakarékos és egy nagy, kihúzható étkezőasztal előnyeit. Abban az esetben, ha elegendő tér áll rendelkezésünkre, de a mindennapok során mégsem ül az asztalhoz hat, nyolc vagy akár tíz ember, jó megoldás lehet egy letisztult, egyszerű, fehér kinyitható étkezőasztal.

Modern étkezőasztal

Egy modern étkezőasztal sokszor a lakás éke, szinte úgy néz ki, mint egy kortárs műalkotás, egy futurisztikus szobor. Az ilyen asztalok általában elrugaszkodnak a megszokott formatervektől, sok esetben az asztallábak valamilyen meghökkentő módon vannak kialakítva. Ha egy ilyen extravagáns megoldásban gondolkozunk, akkor azzal mindenképp számoljunk, hogy ennek a bútornak térre van szüksége. És nemcsak fizikai, hanem optikai értelemben: lehessen benne gyönyörködni!

Kerek étkezőasztal

A kerek étkezőasztal igazi örökzöld, elegáns darab. Akkor mutat a legjobban, ha egy szoba közepén tud díszelegni, ahol van elegendő tér ahhoz, kényelmesen körbe lehessen járni. Egy kerek tölgy étkezőasztal minden bizonnyal impozáns bútor, ha viszont sarokba vagy szűkebb helyre keresünk asztalt, akkor ne ilyet válasszunk, hiszen ilyen szituációban a lényegétől, a körüljárhatóságtól fosztjuk meg.

Keskeny étkezőasztal

A keskeny étkezőasztal nagy népszerűségnek örvend, mivel sokan kisebb lakásokban élnek, ahol minden négyzetmétert be kell osztani. Egy kicsi étkezőasztal persze bárhol, még a legkisebb konyhákban is elfér, főleg úgy, ha valamelyik oldala a falhoz van tolva, esetleg a sarokban van. A felnyitható étkezőasztalok is ebből a típusból kerülnek ki általában: ha akadályt jelent egy asztal a szabad mozgásban, akkor a falra szerelt bútort csak egyszerűen le lehet hajtani.

Üveg étkezőasztal

Az üveg étkezőasztal – a modern étkezőasztalhoz hasonlóan – izgalmas részlete lehet az enteriőrnek. Természetesen többféle típus létezik ebben a kategóriában is: kihúzható üveg étkezőasztal, kerek üveg étkezőasztal, valamint a hagyományos, 4 személyes üveg étkezőasztal. Abban az esetben, ha megtetszettek az üvegasztalok, viszont nem szeretnénk újat vásárolni, akkor izgalmas megoldást jelenthet az, ha egy üveglapot vágatunk régi, fából készült asztalunkra – garantáltan újjá varázsolja majd!

ebédlő asztal

Hogyan válasszunk széket ebédlő asztalhoz?

A szék kiválasztásánál két megközelítés szerint célszerű mérlegelni: praktikusság és esztétika. Az esztétikai szempontok természetesen szubjektívek, de valamiféle harmóniát azért célszerű kialakítani a székek és az asztal között. Általánosságban azt javasoljuk, hogy egyféle stílust képviseljen a két bútordarab – elég furcsán mutatna egy modern üvegasztal antik jellegű székekkel.

A másik szempont, a praktikusság azt diktálja, hogy először vizsgáljuk meg az étkezőasztal magasságát. Lehetővé teszi az adott szék használatát egyáltalán? Ne legyen túl magas, de túl alacsony se! Másodsorban azt mérjük fel, hogy mennyi rendelkezésre álló helyünk van, hiszen egy szűkös térben 10-20 centi különbség is sokat számíthat – általánosságban azt lehet mondani, hogy 50-60 centi kell azért egy széknek. Ha pedig minden kötél szakad, elbizonytalanodtunk, akkor menjünk biztosra: egy keskenyebb, kinyitható étkezőasztal székekkel mindig jó választás!

Rendezze be a lakását velünk! Válogasson a Praktikerben!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!