Ma már nemcsak a mobil, de a világítás is lehet „okos”

A smart technológia széles körben tarol ma a piacon, szinte mindent lehet vezérelni tabletről vagy okostelefonról. Várható volt, hogy a világítástechnikát sem kerüli el ez a hihetetlen fejlődés, és nehéz lenne tagadnunk, hogy nagyon rövid idő alatt az „okos” otthonok nélkülözhetetlen részévé küzdötte fel magát az okosvilágítás.

Sosem gondoltuk volna, hogy egy lámpaizzó kommunikálni fog az okostelefonunkkal wifihálózaton keresztül, de ez ma már korántsem lehetetlen. Elképesztően széles a tárháza annak, hogy mit tudunk csinálni egy okos rendszerhez csatlakoztatott, kívülről egyszerű lámpaizzónak tűnő okoseszközzel.

Az okosízzó a telepítés és a wifihálózatra való felcsatlakoztatás után szinte életre kel. Az interneten keresztül kapott információk segítségével rendszerünk pontosan tudja, hogy mikor kel fel és nyugszik a nap, így igény szerint naplemente után felkapcsolja a kívánt mennyiségű izzót a házban, vagy reggel a napfelkeltével együtt erősödhet hálószobánkban a fénymennyiség.

Okostelefonunkat magunknál tartva van lehetőség olyan üzemmódra is, amikor csak a közelünkben található izzók világítanak a felesleges energiafogyasztás visszaszorítása érdekében.

A lakást elhagyva érzékeli a rendszer, hogy elmentünk otthonról, ilyenkor akár lekapcsol minden lámpát a házban. Természetesen időzítve felkapcsol bármelyik izzó, legyen az kültéri lámpa, vagy a betörőt megtévesztendő lakásvilágítás, amely, ha úgy állítottuk be a rendszert, adott ritmusban kapcsolja fel-le a lámpákat, mintha járkálnánk a házban.

Ha hazaérve a kedvesünket meg akarjuk lepni egy romantikus gyertyafényes vacsorával, akkor csak egy gombnyomással a kívánt fényerejűre változtatjuk az izzókat, és nem kell bajlódnunk a gyertyák meggyújtásával.

Ha partihangulatot akarunk a lakásban, akkor a 16 millió színárnyalatban is pompázni képes izzók stroboszkópot vagy hangulatlámpát játszanak el, igényeink szerint. Természetesen a hifirendszerünk által éppen lejátszott zene ütemére az akár 50 csatlakoztatott izzót egyszerre villogtatva.

Ha forró fürdőt veszünk, és netán gyertyát gyújtani lenne kedvünk már a kádban ülve, akkor egy gombnyomással lekapcsolható a kívánt helyiségben az összes oda tartozó lámpa, amelyet a rendszer installálásakor szobánként csoportokba rendezhetünk.

Az okosizzó összekapcsolható egy időjárás-figyelővel, így fényüzeneteket kaphatunk, ha beborul vagy ha elkezd esni az eső.

Persze a közösségimédia-felületeket sem kerülhette el a fejlesztés, így ma már, összekapcsolva a fiókunkkal, jelzést kaphatunk róla, ha üzenetünk érkezik a világhálóról.

Láthatjuk, hogy a felhasználási területe szinte végtelen egy ilyen fényforrásnak, mindemellett a takarékosság az egyik fő vezérfonal, amely mentén haladnak tovább a fejlesztések. Ettől függetlenül mérlegelnünk kell, mert ez a beruházás valószínűleg sosem térül meg, azonban olyan pluszélményekkel és -funkciókkal gazdagítja a házunkat és környékét, amelyek mellett hamar elfeledjük a viszonylag magas rendszerfelállítási díjat.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!