Banner

Parafa: ennyi mindenre jó

Parafa padló, parafa tábla vagy parafa fal? Ez a természetes anyag számos módon használható fel, ráadásul játékossá varázsolhatjuk vele hálószobánkat, nappalinkat. Megmutatjuk, hányféle módon színesíthetjük vele a lakás felületeit.

A parafát leginkább borospalackok és pezsgősüvegek zárására hasznosítják, emiatt a legtöbben dugó formájában ismerik. Pedig a parafát még nagyon sok mindenre használjuk, a sporteszközök gyártásától kezdve a falak, épületek hangszigetelésén át egészen a lakások díszítéséig. A parafa nyersanyaga a paratölgy, ami egy rendkívül értékes, a Földközi-tenger partvidékén őshonos fafajta. Főleg Portugáliában és Spanyolországban terjedt el a termesztése, már az ókori időktől kezdve. A legalább 25-30 éves fák kérgét kézzel hántják le, majd hosszas eljárások során ebből készítik a parafa lapokat. De lássuk, hogy mire használhatjuk otthonunkban ezt a nemes faanyagot!

parafa padló

Parafa padló

Tulajdonságai miatt a parafa nagyon kedvelt parkettaanyagként. Mivel érintése meleg, megszünteti a hideg padlóburkolat kellemetlen érzetét. Pontosan ezért közkedvelt kisgyerekes családoknál, ahol a gyermekek gyakran csúsznak-másznak, játszanak a padlón. A parafa padló lerakása viszonylag egyszerű, hiszen a méretre vágva kapható parafa lapok könnyen egymásba illeszthetők. A padlólapokat általában egy speciális felületkezeléssel árusítják, amitől egy fényes, folt- és karcálló lakkfelület jön létre. Tisztítása egyszerű, kevesebb törődést igényel. Meleg, természetes színe miatt nagyon bensőséges hangulatot alakíthatunk ki vele a nappaliban, hálószobában. Viszont szerkezete miatt nagyobb nyomásra érzékeny, figyeljünk arra, hogy kis felületen ne helyezzünk rá nagy terhet (pl. keskeny lábú, súlyosabb bútorokat, szekrényeket)

%%TERMEK_AJANLO_327%%

Parafa tábla

A parafa táblák nagyon praktikus kellékei lehetnek az irodának vagy a dolgozószobának. Ideális üzenetek, kedves fényképek, emlékeztetők, dokumentumok rögzítésére. A nagyobb fajtákat kreatívan elhelyezve akár térelválasztó elemként is felhasználhatjuk. Gyerekszobákba a színes fajtákat ajánljuk!

Parafa fal

A parafa burkolatok nemcsak padlóra, hanem falra is elhelyezhetők. Vásárolhatunk természetes és préselt parafából készült verziót. A parafa fal nagy előnye, hogy természetes gyantatartalmának köszönhetően ellenáll a penészgombák károsító hatásának, fékezi a baktériumok szaporodását. A parafa lapok ragasztással rögzíthetők a száraz, sima, pormentes falfelületekre. Rögzítéshez parafa kontaktragasztót ajánljunk!

parafa panel

Hőszigetelés

A natúr parafa a feldolgozás során, hevítés hatására a pattogatott kukoricához hasonlóan kitágul. Ettől a folyamattól megváltoznak az anyag fizikai tulajdonságai, nő a hőszigetelő képessége. A parafa lapoknál a felületet általában kétszeres lakkréteg fedi, ezzel nagyobb ellenálló képességet biztosítva a napsugárzás ellen, ami még inkább fokozza a hőszigetelő tulajdonságát. Egyes parafaburkolat-fajták hőszigetelő képessége megközelíti a polisztirol hab szigetelőképességét!

Hangszigetelés

A fent említett feldolgozási folyamat következtében a parafa kiváló a zaj- és hangszigetelő feladatok ellátására. Emiatt gyakran használják fel olyan irodák, stúdiók burkolására, ahol fontos lehet, hogy bizonyos hanghatásokat kiszűrjünk.

Rezgéscsillapítás

A parafa barlangos belső szerkezete lehetővé teszi a rezgéscsillapítás egy magas szintjét, ezért ipari felhasználása is előfordul.

Mint látható, a parafa számos előnyős tulajdonsága miatt igen sokoldalú anyag, csak a kreativitásunk szabhat határt a felhasználási lehetőségeinknek!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!