A tökéletes babaszoba berendezése

Milyen az igazán jó babaszoba? Az új családtag érkezése mindig izgalmas időszak egy család életében, és általában - ha megoldható - saját szobát kap a kis ‘királyfi’ vagy ‘királylány’. 

Ez azért is szerencsés, még akkor is, ha van már testvér, mert egy éjjel sokszor felébredő babának jó, ha van saját kuckója. Így nem zavarják egymást a nagyobbakkal, akik reggel kipihenten el tudnak indulni az óvodába, iskolába. 

Ha az első gyerekről van szó a családban, akkor pedig nem kérdés, hogy saját szobát varázsolnak neki a szülők. 

A babaszobában kicsit mások a fő szempontok, mint a többi helyiségben, hiszen elsődleges: 

 • a biztonság
 • a gyermekbarát kialakítás 
 • minél több természetes alapanyag és megoldás alkalmazása. 

Nagyon fontos persze a kisbaba és családtagjai számára is a kényelem és a praktikum. Emellett természetesen figyelembe vehetjük az aktuális trendeket is, hogy a szoba belesimuljon a lakás egészébe.  

Hogyan valósítsuk meg mindezt? Boncz Péter, a Praktiker szakértője osztotta meg tanácsait.

Mikor lássunk hozzá a babaszoba kialakításához? 

Amikor az első gyerekről van szó, akkor még semmit nem csinálunk rutinból. Így az is komoly fejtörést okozhat, hogy - amennyiben van választási lehetőségünk - melyik szobába költözzön a kis jövevény? 

Nem kell feltétlenül a legkisebb helyiséget berendezni babaszobának, meglátjuk majd, milyen korán kúszni-mászni, majd járni kezd a kicsi. Nem egy bébi már tíz hónapos korában elkezdi önállóan járva felfedezni a világot, így egy kicsi kuckó aránylag hamar szűkösnek bizonyulhat. Emellett igen sok holmit kell tárolni a szobában, amire egy babának szüksége van - a pelenkázótól a csattogó lepkén át a dédmamától kapott hintalóig -, ezeknek is kellhet a hely. 

Újabb kérdés, ha már kijelöltük a babaszobát: mikor kezdjünk neki a szoba kifestésének, berendezésének?

Mindenképpen a baba várható megszületésének időpontja előtt legalább két hónappal végezzük el az olyan műveleteket, mint a festés, tapéta felragasztása, a padló felújítása vagy a bútorok átfestése. 

Az újszülöttek kimondottan érzékenyek a vegyi anyagokra  - elég arra gondolni, hogy nem véletlenül más összetételű a babasampon, mint a felnőtt - , fordítsunk arra gondot, hogy mindennek kell idő, hogy alaposan kiszellőzhessen. (A kisebb, padlószinten sokat játszó gyerekek esetén is nagyon óvatosnak kell lenni például a padlólap ragasztók vagy szőnyegtisztító szerek használatával.)

Milyen színeket használjunk?

A szoba alapszínei a legjobb, ha semlegesek, pasztell árnyalatúak. A kellemes, visszafogott színek jobban illenek egy kisbabához, és emellett nem nyomják össze optikailag a szobát, szemben az erős, sötét árnyalatokkal.  

Falfestékből olyat keressünk, amelynek alacsony az illékony szerves anyag (VOC) tartalma. Célszerű mosás- és dörzsölés álló, könnyedén higiénikussá tehető diszperziós falfestéket vásárolni. A többi festék esetében ajánlott vizes bázisút keresni. Emellett nyugodtabbak lehetünk, ha környezetbarát tapétát használunk a babaszobában. 

Mi kerüljön a padlóra?

A szőnyegpadló itt nem mondható a legjobb megoldásnak, bonyolult a tisztán tartása. Ugyanakkor egy puha szőnyeg mindenképpen jól jön, amikor a kicsi már kúszni-mászni kezd – ez a szőnyeg legyen antibakteriális és jól tisztítható. 

Legjobb síkszövött, vagy rövid szálú változatot keresni, amelynek véletlenül sem tudja kitépni és a szájába venni a kicsi a szálait játék közben. 

A gyerekszobában a teljes biztonság érdekében minden szőnyeg, még a kisebbek alá is kerüljön csúszásgátló.

Babaszoba bútorok kiválasztása

Az alap bútorok beszerzésénél erre figyeljünk: 

 • jó minőségű darabokat válasszunk 
 • funkcionálisak és lehetőleg bővíthetők legyenek
 • fa bútorokat keressünk - így időtálló berendezéshez jutunk
 • ideálisak a többfunkciós, alakítható bútorok.

A nagyobb, költségesebb bútordarabok - gyerekágy, szekrény - esetében nem érdemes az aktuális divatot követnünk. A babát - és a nagyobbacska gyerekeket sem - a gyerekszoba bútor még kevésbé érdekli, és az évek elteltével pedig a mi stílusunk is változhat. Lányunk vagy fiunk ízléséhez később érdemes hozzáigazítani a gyerekszoba bútorait

Gondoljunk az anyukára is: lehet, hogy egyszerűbbé teszi mindenkinek az életét, ha áll a babaszobában egy fotel a szoptatáshoz, a babával való foglalkozáshoz. 

Amire érdemes ügyelni: legyen elég tárolóhely a babaszobában. Ez később, mikor a játékok és egyéb tárgyak száma megugrik, igen hasznos lesz.

A kulcs bútordarab: a kiságy

A szoba bebútorozásánál számos biztonsági szempontot figyelembe kell venni. A kisbabák esetén alapvető fontosságú a babaágy megfelelő elhelyezése: nem kerülhet huzatos helyre, ablak mellé - esetleg jól jöhet egy huzatfogó -, de arra is figyelni kell, hogy ne a fűtőtest közelébe rakjuk. 

Semmiképp ne kerüljön polc a kiságy fölé, ahonnan véletlenül leeshet egy rosszul kiegyensúlyozott tárgy. A kiságyat ne tegyük közvetlenül erős fényforrás alá sem, mert ez megzavarhatja a kicsi pihenését.

Minél több gyerekzár, annál kevesebb baleset

Milyen más biztonsági szempontokra figyeljünk még? 

 • A bútorok sarkai legyenek lekerekítettek, hogy a baba ne verje be magát, amikor már a földön ‘közlekedik’. 
 • Lényeges, hogy a bútorokat megfelelően a falhoz rögzítsük, és ezt a lakás többi részében is érdemes alkalmazni. 
 • A különböző gyerekzárakat mindenhova tegyük fel, ahová érdemes. A gyerekek gyakran belekapaszkodnak a bútorokba, például mikor álló helyzetbe húzzák fel magukat, ezért például a nagyszobai könyvespolc falhoz csavarozása is alapvető. 
 • Gyakorlatilag kötelező a konnektorvédők elhelyezése lakás szerte. 
 • A gyerekek ujjainak becsípődése is elkerülhető, ha gyerekzárakat szerelünk fel az alsó fiókokra, ajtókra. Az ablakra is szerelhetünk résnyitót. 
 • Figyeljünk oda a korlátok, lépcsők biztonságossá tételére is: nagyon praktikusak az erre a célra készült korlátok. 

A babaszoba megfelelő világítása 

A gyerekszoba lehetőleg olyan helyiség legyen, amely elegendő természetes fényt kap. Emellett a mesterséges világítást is érdemes praktikusan kialakítani. 

A vásárlásnál a hideg fényekkel szemben a természetes meleg, energiatakarékos LED  megoldásokat részesítsük előnyben. 

A lokális fények hangulatosabbá teszik a szobát, amellett, hogy praktikusak. Több, meghitt fényt adó kisebb fényforrást érdemes kialakítani. A kisgyerekeknél a külön alvást segítik a megnyugtató éjszakai fények

Amiről ne feledkezzünk meg: gyertyát ne használjunk a gyerekszobában, mivel balesetveszélyes. 

A pelenkázó környékére elengedhetetlen egy erősebb fényforrás, mivel a pelenkacserékre napnyugta után is sor kerülhet. A legpraktikusabb ide egy szabályozható fényerejű lámpa.

Érdemes a gyerekszobát fényzáró rolóval, függönnyel vagy egyéb árnyékolóval felszerelni.

A legjobb kiegészítők a baba szobájába

A különböző textilek - takarók, ágyneműk stb. - esetén nyugodtan választhatunk éppen felkapott motívumokat, becsempészhetjük azt a stílust, amit szeretnénk, hiszen ezek később egyszerűbben lecserélhetők. A gyerekszobának ezek azok az elemei, amelyeken majd a gyerek ízlése is megmutatkozhat pár év múlva. 

Könnyen felvihető, praktikus és hangulatos dekorációs elemek a fali matricák vagy más fal és mennyezet díszítések. Ezekkel még különlegesebbé tehetjük a gyerekszobát. A nagyobbacska gyerekek a falakra - például lemosható folyékony krétamarkerrel - felvihető táblafestékekkel fejezhetik ki magukat a saját kis birodalmukban. 

Fiús babaszoba ötletek

Ha kisfiúnak alakítjuk ki a szobát, használhatunk fiúsabb színeket, motívumokat, elmozdulhatunk kicsit a kék, szürke, zöldeskék irányába. Ezen túl egy fiú babának nem igazán kellenek más berendezési tárgyak, mint egy kislánynak.Kislány babaszoba ötletek

Amikor kislány érkezik a családba, nehéz ellenállni a meleg, lányosabb színárnyalatoknak, a rózsaszínnek vagy éppen az aranynak. Ha a falakat neutrális színben is tartjuk, a kiegészítők lehetnek például púderrózsaszínek. De akár a halvány tengerzöld is tökéletes árnyalat lehet egy kislány babaszobának.

A jó babaszoba - pár mondatban összefoglalva

A családunkba érkező újszülött szobájának kialakításnál a legfontosabb az egyensúly: a hosszabb időre szánt bútorok, a meghatározó színek kiválasztásakor nyúljunk az egyszerű, természetes megoldásokhoz. A kisebb elemek, könnyen elmozdítható bútorok, a dekorációk esetén szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat.Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!