Banner

Zuhanytálca - Méretek és típusok

A zuhanytálca talán a legnagyobb kiterjedésű tárgy minden fürdőszobában. Nem mindegy, hogy a fürdőszobánk hosszúkás vagy négyzet alaprajzú és az sem, hogy mivel van burkolva, valamint mennyit szeretnénk megbontani a jelenlegi kialakításából. A modern zuhanytálcák sokszor nem formálnak dobogót, amire fel kell lépni, hanem egy szinte láthatatlan lapos tálcával egybeolvadnak az aljzattal, így zuhanykabin elhelyezésére sincs feltétlenül szükség. Bemutatjuk a népszerű zuhanytálca mérteteket és az egyéb szempontokat a választáshoz.

Zuhanytálca - Praktiker

Zuhanytálca fajták és típusok

A felsorolást nem véletlenül nyitja az akril zuhanytálca, hiszen ez mindenképpen ott van a leginkább elterjedt zuhanytálcák között – a lemez zuhanytálcához képest valamivel drágább, de mindenképp esztétikusabb, komfortosabb élményt biztosít. Az ilyen klasszikusnak mondható kivitelekkel szemben létezik még a mély zuhanytálca típusa, amit elsősorban a fürdőszoba burkolat szintjével megegyező magasságba lehet beépíteni.

Kapcsoló cikk: 5 vagány zuhanyfüggöny, ami a legunalmasabb fürdőszobát is feldobja

A lemez és akril kivitelek mellett egyre népszerűbb a műmárvány zuhanytálca is – más nevén öntött márvány zuhanytálca. Az ilyen öntött típusok őrölt dolomit és műgyanta keverékéből készülnek, legfőbb előnyük, hogy időtállóak, jobban bírják a rendszeres igénybevételt, a speciális anyag keverési anyagától függően pedig változatos textúrák és keménységek közül lehet választani. A legtöbb kivitel eleve úgy van megalkotva, hogy kevésbé csúszós, biztonságos felületen lehessen zuhanyozni.

Lapos Zuhanytálca - Praktiker

Az anyagösszetétel mellett a formai megoldásokról is érdemes még szót ejteni, a Praktiker kínálatában megtalálható az íves zuhanytálca típusa is, ami szűkösebb terekhez, kifejezetten sarokbeépítéshez ajánlott. Az íves zuhanytálca mellett az ülő zuhanytálca is praktikus megoldás, amennyiben csak egy zuhanyzónyi tér áll rendelkezésünkre, de szeretnénk kicsit visszahozni a fürdőzés élményét is.

A süllyesztett zuhanytálcák előnyei és hátrányai

Sokak számára egy perem nélküli zuhanytálca igazi lakásfejlesztési álom: egy lapos zuhanytálca mutatós, trendi megoldás, egy csapásra modern megjelenést kölcsönöz fürdőszobánknak. Kétségtelenül esztétikus, viszont nem tudunk szemet hunyni afelett sem, hogy időseknek vagy akár mozgáskorlátozottaknak ez a lehető legjobb lehetőség, hiszen fellépni egy magasított zuhanytálcára nemcsak megterhelő, de a csúszásveszély miatt elég kockázatos is. Ehhez képest a süllyesztett zuhanytálca teljes mértékben akadálymentes!

Mély Zuhanytálca - Praktiker

A biztonság és kényelemmel szemben legnagyobb hátrányként a beépítéssel járó kiadásokat lehet mondani – igaz, a megszokott felújítási költségek közül ez sem kirívó. Az épített zuhanytálca logikája nem sokban különbözik például a fali sík mögé rejtett WC-tartályokétól, ebben az esetben is egyszerűen a burkolat mögé kerülnek a fontosabb, de helyigényes alkatrészek, mint például a zuhanytálca szifon és a zuhanytálca lefolyó.

Népszerű zuhanytálca méretek minden fürdőszobához

A korábban említett szempontokon túl a zuhanytálca árak a konkrét méret függvényében is változhatnak, a zuhanytálcák esetében ráadásul rengeteg különböző paraméterű típus van. A Praktiker kínálatában a legnépszerűbb méretek jelenleg is elérhetők: 

 • zuhanytálca 70x70
 • zuhanytálca 70x90
 • zuhanytálca 80x80
 • zuhanytálca 80x100
 • zuhanytálca 80x120
 • zuhanytálca 90x90
 • zuhanytálca 90x120

További keresett zuhanytálca méretek:

 • zuhanytálca 60x60
 • zuhanytálca 80x150
 • zuhanytálca 90x100
 • zuhanytálca 90x110

Amennyiben kedvet kaptál felújítani fürdőszobádat, vagy már eleve építkezés előtt állsz, akkor böngészd végig kínálatunkat!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!