WC-tartály - Típusok és Méretek

Egy fürdőszoba kivitelezése során mindig fontos szempont a helykihasználás, hogy kényelmesen elférjünk a fürdőszobában, de maradjon közben hely pakolni, minden gép és eszköz elférjen. A WC-tartály az egyik olyan elem, amin spórolni lehet a hellyel. A WC tartályokat falba építhetjük vagy falra, akár sarokba is, felfúratjuk. Segítünk kiválasztani a megfelelő WC-tartályt a fürdőszoba vagy WC helyiség méreteihez és adottságaihoz igazítva.

WC-tartály - Praktiker

Különálló WC-tartály

A WC-tartály fajták közül kétségkívül a különálló kivitel a legelterjedtebb. Persze elsőre alighanem mindenkinek a szokásos fehér, falra szerelhető műanyag modell ugrik be, de ezen WC-tartály típusok között is nagy eltérések mutatkoznak – nemcsak a WC-tartály ár változhat, hanem a stílus és a praktikum is!

Bizonyos helyekre csupán egy keskeny WC-tartály fér el a WC-csésze fölé, de van olyan különleges eset, amikor sarok WC öblítő tartályra van szükség. Ha viszont az egyszerű méretezésbeli kérdéseken túl valami igazán praktikusra vágyunk, akkor a kézmosós WC-tartály lehet a nyerő, ami (nevéből adódóan) egy WC-tartály és kézmosó egyben. Praktikus és felettébb stílusos!

Kapcsoló cikk: A WC-csésze beépítésének 3 alapkérdése

Falba épített WC-tartály előnyei

A beépíthető WC-tartály talány legnagyobb erénye az egyszerűség és minimalizmus. Amennyiben beépíthető WC-tartály szerelés kerül terítékre, akkor nagy könnyedséget jelent, hogy komplett szettet tudunk vásárolni, amiben a WC-tartály tartozékok mindegyike benne van: WC-tartály tömítés, szelep, összekötő cső és minden egyéb WC-tartály alkatrész.

Falsík alatti WC-tartály - Praktiker

Sok esetben nem esztétikai, hanem praktikus megfontolás áll a falba építhető WC-tartály mögött, mivel annyira szűkös a tér, hogy egy falon kívüli lapos Wc-tartály sem tudna kényelmesen elférni. Persze a beépíthető WC-tartály ára valamivel drágább, de ha a design és kényelem oldaláról nézzük, akkor nem tűnik rossz befektetésnek!

Komplett WC-szett vagy különálló tartály?

Mint azt fentebb említettük, a falba süllyesztett WC-tartály valamivel drágább megoldás, valamint maga a beépítés sem egyszerű feladat, éppen ezért, ha WC-tartály javítás merülne fel, például annak töltőszelep hibásodik meg, az hobbibarkácsolóknak bizony fejtörést okozhat – pláne egy komplett WC-tartály csere. Ilyen esetekben a WC-tartály szerelés nem annyira egyszerű, mint a különálló tartálynál, hogy csak lekapjuk a tetejét és ránézünk, de a megfelelő szakember majdnem minden hibát tud orvosolni a nyomó panel levétele után.

Az viszont mindenképp a falba szerelhető WC-tartály mellett szól, hogy ezeket komplett szettben tudjuk megvásárolni, így nem kell attól tartanunk, hogy a különböző alkatrészek ne lennének kompatibilisek egymással, hosszútávon is bízhatunk abban, hogy nem lesz szükség semmiféle javításra.

Amennyiben sikerült eldöntenünk, hogy falon kívüli vagy falon belüli WC-tartály kerül otthonunkba, illetve ismerjük a méretezéseket is, akkor elgondolkozhatunk a további kényelmi vagy takarossági funkciókon. Például az energiatakarékos WC-tartály olyan rugós elzárású öblítőrendszerrel rendelkezik, amivel tetszőleges mennyiségű vizet tudunk leöblíteni, ezzel sokat spórolhatunk a vízfogyasztásunkon. Végezetül említésre érdemes még a WC-tartály fertőtlenítő, ami nemcsak a WC-csészébe jutva fejti ki hatását, de a tartályban lévő alkatrészek állapotát is megóvja a  fokozott elhasználódástól.

Még nem tudod, hogy milyen WC-tartályt szeretnél? A fürdőszoba felújítása előtt állsz? Látogass el a Praktikerbe!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!