Milyen szőnyeget válasszunk a gyerekszobába?

Hogyan lehet önfeledt a játék és milyen a jó csúszásgátló szőnyeg? A vidám, élénk minták mellett ügyelnünk kell a megfelelő anyagra, tisztíthatóságra.

Valószínűleg minden szülő tudja, hogy a gyerekszoba berendezésénél és dekorálásánál egész más szempontokat kell figyelembe venni, mint egy főleg felnőttek által használt helyiségnél. Előtérbe kell helyezni a praktikumot, de nem felejthetjük el az olyan tényezőket sem, mint a gyermek személyisége, hogy mitől érzi magát biztonságban, milyen az ízlése, mivel játszik, hány éves, fiú vagy lány és még sok-sok egyéb kérdés. Cikkünk a gyerekszoba egyik fontos alapelemével, a gyerekszőnyeggel foglalkozik.

könnyen tisztítható gyerekszőnyeg

Szőnyeg vagy laminált padló?

A kisgyerekek hajlamosak mindenféle galibát okozni, ha egy percre egyedül hagyjuk őket: kiöntenek, szétkennek dolgokat. Emiatt a könnyen tisztíthatóság egy alapkövetelmény. Ha csak ezt a szempontot nézzük, a legjobb választás a laminált padló. Viszont ez kevésbé kényelmes, igen csúszós és hideg hatású, a gyermekünknek fázhat a lába rajta.

A szőnyeg nagy előnye, hogy pont a fenti problémákat kerüli el. Ha hosszabb szálmagasságú szőnyeget választunk, a gyerek kényelmesen, biztonságban érzi magát rajta, akár még el is alhat játék közben. Egy esetleges botlásnál, esésnél megvédi a kicsit súlyosabb sérülésektől. A szőnyeg további fontos előnye, hogy sokkal jobban visszatartja a port, mint a kemény felületek, így segít abban, hogy kevesebb por keringjen a levegőben. Amikor a gyerek csapkod a játékkal vagy valami eszközzel, a szőnyeg elnyeli a hangot, javítja a szoba akusztikáját.

Könnyű tisztíthatóság, csúszásgátló

Ha valami középutat szeretnénk a fenti lehetőségek között, válasszunk rövidebb szálmagasságú szőnyeget. Ezek vegyszerrel vagy akár szárazon is könnyen moshatók, nem kell tisztítóba vinni őket, vagy mosógéppel mosni. Kaphatók olyan gyerekszőnyegek, amelyek alján egy csúszásgátló PVC-réteg található, így a szőnyeg anyaga nem mozdul el, ha a gyermeknek esetleg beakad a lába a szövetbe. Ezzel sok balesetet elkerülhetünk.

Ezek a kedvenc minták: autópálya és mackó

A gyerek egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a játék, hiszen a nap minden órájában tanul, rácsodálkozik a világra. Tegyük a gyerek szobáját egy varázslatos kis birodalommá, ahol önfeledten játszhat és amit nagy kalandok között felfedezhet! Ebben a gyerekszőnyeg nagy segítség lehet, hiszen mivel rajta játszik, így beleszőheti a kalandjaiba, kitalált történeteibe.

Fontosak az élénk, vidám színek és minták. Szerepelhetnek a szőnyegen ismert mesefigurák, állatok vagy tájak. Alkalmazkodjunk a kisgyermek igényeihez, kedvenc meséihez, és ennek megfelelően válasszunk! A kislányok esetében a lányos, rózsaszín, virágos, puha és kényelmes szőnyegek közkedveltek, ahol kis királylányokként játszhatnak, barátnőikkel összebújhatnak beszélgetni. Azonban az állatos, mackós gyerekszőnyegek az ő körükben is igen népszerűek. Viszont kisgyerekek esetében figyeljünk arra, hogy van-e olyan mesefigura vagy állat, amitől még fél a kicsi, és lehetőleg ne ilyen anyagot válasszunk neki.

autós gyerekszőnyeg

A kisfiúk imádják a kisautókat, vonatokat, markolókat, repülőket és egyéb játék gépjárműveket. Egész kis kalandok sorát tudják ezekkel eljátszani. Nekik óriási ajándék lehet egy autópályás, városos gyerekszőnyeg sok-sok házzal, utcával, épülettel. Ezek anyaga lehetővé teszi, hogy órákig csússzanak-másszanak rajta: nem kopik ki, nem szakad és nem csúszik.

Ha a kislányunk vagy a kisfiúnk már idősebb, előjönnek a játékon kívül más, esztétikai szempontok is, emiatt hangoljuk össze a szőnyegek színét és mintavilágát a szoba többi textiljével!

Készíts gyerekszőnyeget saját kezűleg!


Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!