Banner

Hidegburkolat trend – az a szabály, hogy nincs szabály

Hidegburkolat falra vagy padlóra? A kérdés már rég feleslegessé vált. A kapható hidegburkolatok többnyire univerzálisak, felhasználásuk tekintetében csak a paraktikum és az esztétikum szab határt. Az idei konyha és fürdőszoba trendekből csemegéztünk - részben a vásárlói preferenciák alapján -  miközben fél szemmel már a következő év főbb irányvonalait vettük górcső alá.

2023 fürdőszobái a nyitott terek és a már-már a végletekig letisztult funkcionalitás felé mozdulnak el

A jövő év fürdőszobáiban olyan zsúfoltságmentes terek képződnek, ahol semmi sincs hiába: mindennek megvan a helye és funkciója. Ezzel szemben - bár itthon talán még kevésbé - már olyan fürdőszobákkal is találkozhatunk, amelyek inkább a nappali vagy a dolgozószoba érzetét keltik bennünk, mintsem fürdőszobáét. Ezt az izgalmas hatást a bézs színű hidegburkolatok és a robusztus fa bútorok különleges összhangjával érik el.

Gigantikus csempék a konyha falán

Bár valóban nem beszélhetünk méretbeli megkötésről, a vásárlóink körében megfigyelhető a nagy méretű burkoló elemek térhódítása. Ezek nem csupán a padlóra, hanem a falra is kerülhetnek. Itt is dominál a halszálka mintázat, amely az idei évek egyik legmeghatározóbb irányzata. Ha a szokottnál nagyobb méretek mellett döntünk, fontos, hogy jó minőségű terméket válasszunk. A felhelyezésüket pedig bízzuk szakemberre, mivel kellő tapasztalat híján ez a típus könnyen megrepedhet felhelyezés közben.

Várható konyha trend 2023-ban: a viktoriánus motívumokkal díszített hatszögletű csempe

A nagy kiterjedésű, homogén felületeket mozaikokkal vagy a manapság egyre népszerűbb hatszögletű csempék alkalmazásával törhetjük meg. Ez utóbbi különösen jól mutat a konyhapult és a mosogató fölé helyezve. A méhsejt forma előretörését hűen tükrözi, hogy a jövő év egyik meghatározó stílusjegye várhatóan a viktoriánus motívumokkal díszített hatszögletű csempe lesz.

méhsejt forma - a jövő év egyik meghatározó stílusjegye

Az örökifjú fehér ma is kedvelt szín a konyhában is. Amennyiben emellett döntünk, a semleges és világos színárnyalat kölcsönözte steril hatást növényekkel ellensúlyozhatjuk. A barnás árnyalatok a fehér szín harmonikus kiegészítői. Együtt alkalmazva családias hangulatot, természetes, fesztelen és otthonos összhatást képeznek a konyhánkban.

Hatalmas járólapok a talpunk alatt

A konyhai járólap tekintetében is közkedveltek a polírozott, fényes illetve a fahatású burkolatok. Utóbbival hajópadlóra vagy laminált parkettára hajazó hatást érhetünk el anélkül, hogy a főzés közben a padlóra cseppenő vízcseppek miatt kellene aggódnunk. Alkalmazásával szépen egybenyithatók optikailag a belső terek: például egy amerikai konyhás nappali esetében.  Ez esetben is népszerű a halszálkás megoldás, amely a nappali hangulatát idézi meg a konyhánkban. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy ez különleges dinamikát ad a felületnek, amely okán nehezebb lesz berendezni a konyhát. Jóval nagyobb gondossággal szükséges megválasztani a berendezést, hogy az optikailag ne “pattanjon le” a cikkcakkos felületről. 

A rusztikus stílus kedvelői számára a nagy méretű kő járólap ideális választásnak bizonyulhat. Kopásálló, strapabíró, ráadásul könnyen tisztítható is. Világosabb árnyalatokban ajánljuk. Ezzel szemben a  mészkő járólapot modern, letisztultabb stílusú otthonokban is bevethetjük. Semleges összhatásának köszönhetően számos stílushoz szépen illeszkedik. Leheletfinom, fosszíliákkal tarkított mintázata pedig igazán szemet gyönyörködtető látvány.

A vintage stílus mellett itt is egyre gyakoribb trend, hogy már-már a nappalira emlékeztető miliőt teremtsünk a konyhában. Ezt pedig a szobákra jellemző meleg színű burkolatokkal, és a hozzá passzoló terebélyes, kárpitozott székekkel, méltóságteljesen hatalmas, fa bútorokkal érhetjük el. Az így teremtett különleges enteriőrt inkább a tágas konyhákra szabták, ahol valóban rendelkezésre áll elegendő hely ahhoz, hogy otthonunk közösségi terévé váljon.

Trendi a márványminta, hullám és mozaik a fürdő falán

A fürdőszoba csempe kialakításakor vagy épp felújításakor a praktikusságot mindenképp érdemes szem előtt tartanunk. Nem elhanyagolható aspektus például, hogy az adott felület mennyire lesz kitéve a fröccsenő víznek, azaz mennyire emeli ki a vízkő nem épp felemelő látványát, továbbá mennyire könnyen tisztítható meg tőle.

Márvány hidegburkolat - fürdőszoba trend

Ebből a szempontból az érdes, mélyen textúrált felületek alkalmazását kerüljük vizes helyiségekben. Ilyen például a zuhanykabin vagy a manapság egyre elterjedtebb besétálós, azaz az úgynevezett walk-in zuhanyzók környéke, hacsak nem vagyunk a takarítás szerelmesei.

PRO TIPP: Ragyogjon a csempe és a járólap a lakásunkban! Tanácsok járólap és csempe tisztítására 

A fürdőben az örök slágernek számító fehér és bézs, illetve barnás árnyalatok mellett a merészebb színek is dominálhatnak. A megunhatatlan fekete és arany elegáns, kifinomult hatást kelt. A zöld, a természetközeliség érzésével pihenteti a betérőt, míg a navy blue árnyalat funkciójánál fogva kifejezetten stílusos a fürdőszobába. Az arany világos, márvány rajzolatú hidegburkolattal kombinálva a 60-as évek látványvilágát idézi, ápolt és rendezett hatást keltve a szemlélőben.

A fürdő falainak egyhangúságát különböző mintázatokkal is változatosabbá tehetjük. A kör alakú dombormozaik különös ritmikát, egyedi lüktetést kölcsönöz a térnek, és megnyugvást ad a szemnek egy eseményekkel teli nap végén. Bár a méhsejt minta elsősorban a konyhában hódít, a kísérletező kedvűek itt is próbára tehetik merészségüket. A víz fodrozódását idéző hullámvonalas csempékkel egy fürdőszobában sem lehet melléfogni, ám ezt a megoldást inkább a vizes blokktól távolabb eső részekre ajánljuk.

Személyes tapasztalataink is azt mutatják, hogy a méret nem meghatározó tényező a fali csempe trendek tekintetében. A legkisebbektől az egészen nagy méretű lapokig bátran elmerészkedhetünk, bár kétségtelen, hogy egyre gyakrabban döntünk a grandiózus méretű burkolatok mellett.

Otthonos vagy indusztriális: padlóburkolat a fürdőszobában

Ahogy az életvitelünk, úgy a fürdő funkciója is változik. Az egykor forgalmas, funkcionális helyiség egyre inkább a térből az énidőnek kihasított parányi kis sziget szerepét tölti be otthonainkban. E tekintetben mindenképp két, már-már egymás ellen ható tendencia figyelhető meg: egyre gyakrabban találkozunk a minimalista és indusztriális, valamint az otthonos és családias miliőt sugárzó skandináv stílussal is.

Amennyiben parányi fürdővel rendelkezünk, néhány rafinált trükkel optikailag bővíthetjük a teret. Használjunk rektifikált lapokat, melyek méretei hajszálpontosak, sarkaik pedig derékszöget zárnak be, emiatt minimális fuga felhasználásával is lerakhatók. Így a tér nagyobbnak, tágasabbnak hat, mivel a fuga csíkjai nem törik meg a padló felületének egységét.

Itt is érvényes: nem a méret a lényeg. Azt azonban fontos megjegyeznünk, hogy a kis méretű mozaik csempék tisztítása a padlón kissé macerásabb a sűrű fugázat miatt - ám a különleges látvány mindezért kárpótolhat minket. A nagy méretű lapok a helyiség pazar méreteit hangsúlyozhatjuk. Lerakhatjuk egymáshoz képest elcsúsztatva vagy az egyre népszerűbb halszálka mintát követve. Akár kombinálhatjuk is az egyes méreteket, a hangsúly ekkor a gondosan megválasztott arányokon legyen.

Az idei és a 2023-as trendet a letisztultság és az indusztriális stílusjegyek továbbgondolása jellemzi 

Összességében kijelnthetjük tehát, hogy sem a szín, sem az anyagtípus, sem a méret nem határolja majd be fantáziánkat a hidegburkolatok kiválasztásakor. Az idei és a jövő évi trendet a letisztultság, az indusztriális stílusjegyek továbbgondolása jellemzi a minimalizmus égisze alatt. Ugyanakkor egyre erőteljesebben megfigyelhető a konyha és a fürdő rekreációs funkciójának előtérbe kerülése is. Egyre többen gondolnak e helyiségekre a feltöltődés helyszíneként. Ez esetben nem csupán a hidegburkolatok, de a berendezés kiválasztása során is a nappali megjelenésével és kényelmével ruházzák fel őket.Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!