Állólámpa: a nappali fénypontja

Ha valóban harmonikus, otthonos nappalit szeretne, válasszon otthonába olyan állólámpát, ami kellemes hangulatot visz a térbe. 

Az állólámpa funkciója

Egy jól megválasztott állólámpával nemcsak kellemes hangulatot teremthetünk, de visszafogott fényforrást „vihetünk” a lakás sötétebb pontjaira, ráadásul egy stílusos – tradicionális, modern, letisztult – darab a helyiség ékszere is lehet.

állólámpa

Az állólámpa elhelyezése: lámpavásárlás előtt mérlegelni kell, hova kerüljön az állólámpa. Ezt elsősorban az határozza meg, hogy hol van szükség fényforrásra és hol fér el. Legtöbbször egy bútor közelében vagy a fal mellett helyezik el, ahol nemcsak a funkcióját tölti be, de az enteriőrbe is illeszkedik. Állólámpa-vásárlás esetén fontos lehet a lámpa fényerejének állíthatósága, a mozgatható, hajlítható karok, a távirányíthatóság és a könnyű mozgathatóság.

állólámpa

Az állólámpa, mint lakberendezési elem

Az állólámpa két meghatározó része a lámpa váza és az ernyője, dizájnban pedig vagy az egyik, vagy a másik a hangsúlyosabb. Például, ha a lámpa váza extra, általában visszafogott burát kap, hogy ne nyomja el a formatervezést. Mindez fordítva is igaz, amennyiben a lámapernyő/bura a játékos rész, a váz az egyszerűbb.

állólámpa

Állólámpák típusai

Az állólámpáknak ma már számtalan típusa létezik. A hagyományos állólámpák meleg, otthonos hangulatot teremtenek, ami a legkülönfélébb lámpaburákkal izgalmasan variálható, fokozható.

állólámpa

Az állólámpák néhány típusa úgy töri meg a szürkeséget, hogy a plafont világítja meg, ami mellett bár olvasni, dolgozni nem biztos, hogy tanácsos, a látvány meghitt és kellemes lesz. Ennek a típusnak továbbfejlesztett változatai azok az állólámpák, amikhez egy külön olvasólámpa kar is tartozik.

állólámpa

Az íves állólámpák mintegy belógnak a térbe, hogy aztán direkt fényt biztosítsanak a lakás egy meghatározott pontján; gyakran helyettesíthetnek például egy csillárt. Azon túl, hogy ezek az állólámpák fontos fényforrást jelentenek, megjelenésük is feltűnő, extravagáns.

állólámpa

A kültéri állólámpák nemcsak a négy fal között, de kint is hasznos szolgálatot tesznek: mesés fényt kölcsönöznek a kertnek, a terasznak, megalapozhatják egy kellemes este hangulatát.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!