Ezek az aktuális konyhatrendek 2022-ben

Ha éppen az új konyhánkat tervezzük, akkor biztosak lehetünk benne, hogy óriásit változott a világ a régi konyhánk kialakítása óta. Természetesen a divatokat vakon követni felesleges, hiszen nem egy-két évre választunk konyhát, de az sem jó, ha már a beszerelés időpontjában idejétmúlt az új bútorunk. Segítünk átlátni az aktuális trendeket!

Skandináv hangulatok

A skandináv lakberendezés hatására az utóbbi években elterjedtek a szellős és tiszta hatást keltő fehér konyhák, amik a természetes hatású felületekkel egészülnek ki. A fehér mellett teret nyert magának tulajdonképpen minden bézs vagy barnás árnyalat, ami fehér és nyers fa textúrával van kombinálva. A skandináv lazaság jegyében a hagyományos felső szekrények helyett választhatunk nyitott polcokat, ha van elég szép tányérunk és egyéb konyhai kiegészítőnk, amelyeket ezeken kiállíthatunk. A használati tárgyak közé pedig virágokat, bekeretezett képeket helyezhetünk el, hogy emeljük a konyha fényét.

Skandináv konyhabútor

Sötét felületek

Szembetűnő trend – a korábbival ellentétben – a sötétebb színű anyagok dominanciája. Bár a fehér tartja magát, még ez a szín uralkodik a konyhákban, ám a szürke előretörőben van. Alig találunk olyan gyártót, amely ne mutatna be legalább egy konyhát betonoptikával a kínálatában. Annak érdekében, hogy a megjelenés ne legyen egyhangú vagy lehangoló, az elemeket rézzel vagy fával kombinálják.

Szürke konyabútor

Profi világítás

A konyhák megvilágítása egyre fontosabb szerepet játszik. Egyetlen másik helyiségben sem olyan fontos az átgondolt fénykoncepció, nem utolsósorban biztonsági okokból, mint a konyhában. Az alapvilágítás mellett mind nagyobb jelentőséget kap a közvetett világítás, például a felső szekrényektől vetül a fény a mennyezetre. Világítótesteket vagy fénycsíkokat építenek a szekrényekbe, a lábazatokba és a vitrinekbe. A szekrényfogantyúk, vagy a -fiókok megvilágítása, illetve a benyílók LED-csíkokkal történő megvilágítása egyre gyakoribb megoldásnak számít. Szívesen alkalmaznak tompított fényt vagy számítógépes vezérlést. Aki színesen szereti, különböző színű elemeket is választhat.

Rusztikus fogantyúk és csapok

Ahogy a fürdőszobában, a konyhában is megjelentek a hagyományos rozsdamentes acél mellett a réz- és aranyszínű, sőt fekete konyhai csaptelepek, fogantyúk, mosogatótálcák. Ezek fehérrel, feketével, vagy a kék, a zöld, a szürke és akár a rózsaszín árnyalataival kombinálva szemet gyönyörködtető párost alkotnak.

Visszatérnek a vitrinek

A fentiekben említett vitrinek mint modern polcrendszerek reinkarnálódnak 2022-ben. Üvegfrontokkal és világítással, nemesacél vagy fekete színben, fából készült polcokkal vagy egészen puritán módon – az új polcrendszerek a jövőben nem lesznek megkerülhetők. A rendszerek szabadon, igény és kedv szerint bővíthetők, variálhatók. A szép porcelánedények remekül bemutathatók, a konyhagépek és a gyakran használt eszközök, vagy a főzéshez szükséges hozzávalók könnyen elérhetők. Az új vitrinek kifogástalan tárolóteret biztosítanak, egyidejűleg összeköttetést képeznek a konyha és a többi lakótér között. Falbemélyedések, szekrénysorban szabadon hagyott falfelületek mint optikai kuriózumok.

A konyhadizájn mostanáig mostohagyerekként kezelte a szekrénysorok által szabadon hagyott falfelületeket, beugrásokat. Néhány gyártó, felfedezve a témában rejlő lehetőségeket, meghökkentő változtatásokat vezet be a konyhában. Az alapelképzelés szerint a szekrények közötti szabad falfelületek, fülkék hangsúlyozásával, modernizációjával vagy a falfelületek burkolatainak cseréjével elérhető, hogy a konyha relatív kevés ráfordítással teljesen új arculatot kapjon. A megoldások kiválasztása során a csempeburkolat egyre inkább veszít a jelentőségéből. Helyükre üvegből, fából, kerámiából, fémből vagy fából készült hátlapok kerülnek.

Konyhai elszívók: tíz szempont, amit vásárlás előtt tudnod kell!

A legtrendibb megoldás az üvegből kialakított hátlap, amely lehet színes, különböző mintákkal díszíthető, de készülhet alapszínekben is, sőt LED-világítással tovább hangsúlyozható. A legszebb a dologban, hogy ha már elegünk van egy színből vagy mintából, gond nélkül másikat választhatunk. Lehetőség van még arra is, hogy a falfelületet egyedi motívumokkal, akár egy saját fotó applikációjával készíttessük el.

Konyhagépek mint dekoráció

Az amerikai konyhák térnyerésének köszönhetően a konyhák egyre jobban belesimulnak a nappali életterébe. Ennek egyik jele, hogy a hűtő, a mosogatógép és a mikró egyre gyakrabban teljesen beépül a konyhaszekrénybe, de ha kicsi a fürdőnk, a mosógép is kivándorolhat ide. Ugyanakkor a nappali és a konyha összeolvadása miatt egyre több olyan konyhai gépet vagy retró hatású hűtőszekrényt is találhatunk már, amik már önmagukban is szemet gyönyörködtető tárgyak – szóval korántsem biztos, hogy el kell őket rejteni!

Növények a konyhában

A szobanövényeket eddig elsősorban a nappaliba, a hálóba vásároltuk, pedig a konyhának is jót tesz, ha kicsit kizöldül. Az elmúlt évek során mindenkiben újraéledt a természet szeretete, szóval akár a mosogató fölé is tervezhetünk apró kis függő konyhakertet fűszernövényekkel.

Konyhasziget

A praktikus konyhasziget

Az amerikai konyhák szinte kötelező eleme a konyhasziget, ha elég tágas hozzá a tér. Ha nagyobb felújításra készülünk vagy építkezünk, akkor ide tervezhetjük a tűzhelyet a szagelszívóval és a mosogatót. Praktikus, ha az étkezőasztal valamilyen formában kapcsolódik a konyhapulthoz, így már a vasárnapi ebéd készítése közben beszélgethetünk a családdal, a vendégekkel, ha körbeülik az asztalt. Habár nem kifejezetten 2022-es trend, de maradjunk annyiban, hogy egy ideig még biztos fog tartani a konyhasziget népszerűsége!

A trendeken túl…

Bármennyire is az aktuális divatokat tükrözi egy konyha, az elsődleges célja, hogy gördülékenyen kiszolgálja a konyhai folyamatokat. Ezért nagyon fontos az elemek átgondolt elrendezése, a szekrények praktikus belső elosztása, a kihúzható fiókok, a belső tárolóelemek használata, a jól megtervezett világítás és a megfelelő mennyiségű konnektor, hiszen ma már sokszor a telefont és a tabletet is a konyhában szeretnénk tölteni. Először tehát ne a formákat, színeket, eszközöket gondoljuk át, hanem a legfontosabb funkciókat – utána viszont már jöhetnek a trendek! 

Tudtad, hogy a Praktikerben közel százféle konyhabútormosogatótálca és még több konyhai csaptelep közül válogathatsz? Kattints a linkekre, és fedezd fel a kínálatot!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!