Banner

Harmonika ajtó összeszerelési útmutató és beszerelése házilag

Korábbi cikkünkben a beltéri ajtó felszerelése került terítékre, ezúttal pedig a harmonikaajtók világában merülünk el egy kicsit jobban. A harmonikaajtók egyik nagy előnye, hogy a hagyományos beltéri ajtókhoz képest a beszerelésük sokkal könnyebb, nem igényel komoly szakmai háttértudást. Nézzük is, mik a legfontosabb szempontok!

A harmonika ajtó feszerelése elvégezhető szakember segítsége nélkül is.

Harmonika ajtó remek választás, ha spórolni kell a hellyel

A harmonikaajtó kétségtelenül legnagyobb előnye a helytakarékosság. Vannak olyan kisebb helyiségek, ahol nincsen elegendő hely egy rendes ajtó kinyitásához, de még egy tolóajtó sem fér el. Ezekre a helyekre lett kitalálva a harmonikaajtó. A praktikusság mellett nagy erénye még, hogy jóval olcsóbb, mint bármilyen másik megoldás.

Mindezek mellett a tisztán tartása vagy karbantartása sem okoz gondot, hiszen az ilyen lamellás ajtók általában PVC-ből készülnek, ami kifejezetten ellenálló anyagnak számít. Az anyagválasztásnak köszönhetően számos különböző stílusú kivitel is megtalálható, kezdve a fa hatású textúrától a nyomtatott, mintás kivitelig. Ha pedig valaki a klasszikus stílusban gondolkozik inkább, annak ott vannak a fából készült harmonikaajtók!

A harmonika ajtó felszerelése könnyen elvégezhető szakember nélkül is

Ahogyan korábban említettük, a harmonikaajtók beépítése szinte gyerekjáték. Természetesen lehetnek különbözőségek gyártó és gyártó között, éppen ezért most egy általános munkarend szerint nézzük át a felszerelés lépéseit – egyébként célszerű a termékhez tartozó használati utasítás szerint eljárni!

  • 1. lépés: Csomagoljuk ki az ajtót, fúrjuk fel a felső profilt!
  • 2. lépés: Amennyiben szükséges, vágjuk méretre!
  • 3. lépés: Csavarozzuk be a felső sínt!
  • 4. lépés: Illesszük be a felső sínbe a lamellákat!
  • 5. lépés: A felső sínt rögzítsük a széleken is!
  • 6. lépés: Csavarozzuk be a kezdő- záróprofilt!
  • 7. lépés: Pattintsuk helyére az ajtót és a kilincseket!

A szereléshez szükséges szerszámok

Mivel lehetnek a különböző típusok között eltérések, így nem mondhatjuk, hogy minden harmonikaajtó felszereléséhez ugyanazokra az eszközökre van szükség, de az szinte biztos, hogy csavarhúzóra vagy fúrógépre szükségünk lesz! Mindezek mellett a méretezéshez egy kisebb fűrész vagy sniccer is elkelhet, valamint bizonyos esetekben a fúrást ragasztással is kiválthatjuk – ehhez ragasztóra és ragasztópisztolyra lesz szükség.

Pont szükséged lenne egy jó harmonikaajtóra? Nézz körül a Praktiker kínálatában!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!