Banner

Törölközőszárító Radiátor Típusok – A kényelmes fürdőszobához

A törölközőszárító talán fontosabb, mint a fürdőszobaszekrények, törölközőtartók és fiókos polcok. A törölközőszárító radiátorok meggyorsítják a száradást, miközben a fürdőszobát is kellemesen melegítik. Nem csak meleg vizes törölközőszárítókat lehet azonban kapni, vannak pusztán elektromos árammal melegített szárítók is – cikkünkben bemutatjuk a különböző törölközőszárító típusokat, előnyeiket és hátrányaikat.

Álló Törölközőszárító - Praktiker

Hagyományos törölközőszárító típusok

A törölközőszárító tartó elmaradhatatlan kelléke minden fürdőszobának, éppen ezért számos kivitel létezik már. Habár a radiátorra szerelhető törölközőszárító a leggyorsabban szolgálatba állítható modell, korántsem biztos, hogy hosszútávon is kielégítő megoldást jelent – egy elektromos törölközőszárító radiátor viszont annál inkább! Az ilyen törölközőszárító radiátor kicsi helyen is elfér, ha pedig a fogyasztás is szempont, azt is alacsonyan tudjuk tartani.

A kombinált törölközőszárító radiátor tulajdonképpen a törölközőszárítók aduásza, hiszen a meleg vizes törölközőszárítók csak fűtésszezonban használhatók, de a hibrid technikának köszönhetően akkor is tudjuk használni ezeket az eszközöket, amikor egyébként nincs szükség fűtésre.

Mindenképp szót kell még ejtenünk az infra törölközőszárító technológiájáról, ami egyedülálló módon alakítja át az elektromosságot hőenergiává. Az infrapanel törölközőszárító önálló vagy kiegészítő fűtőegységként is használható, összességében gazdaságos megoldást jelent, sok esetben pedig hőkorlátozóval is rendelkeznek, így a szabályozásra sem kell gondot fordítanunk.

Törölközőszárító Radiátor - Praktiker

Miért éri meg a fűtött törölközőszárító radiátor

A fürdőszoba fűtés törölközőszárító segítségével is megoldható, így két legyet üthetünk egy csapásra! Ehhez persze kell egy kis körültekintés, ismernünk kell a fűtendő tér és a fűtőegység paramétereit, hiszen egy falra szerelhető törölközőszárító elsődleges funkciója mégsem a szobafűtés, ezért kell figyelnünk a fűtőkapacitásra, hogy biztosan elegendő meleget tudjon majd sugározni – vásárlás előtt tájékozódjunk a törölközőszárító radiátor méretek kapcsán!

A törölközőszárító radiátor mellett szól az is, hogy helytakarékos megoldás, ráadásul mutatós kiegészítője lehet fürdőszobánknak, a design törölközőszárító kategóriájában már számos modellt találhatunk – egy fekete törölközőszárító vagy egy íves törölközőszárító radiátor egyaránt éke lehet fürdőszobánknak.

Törölközőszárítók fogyasztása

Habár az elektromos törölközőszárító működése nem kifejezetten bonyolult, az elektromos törölközőszárító fogyasztása már annál inkább! Míg a meleg vizes verziók esetében világos, hogy csupán egy plusz fűtőegység kerül be a lakásba a meglévők mellé, a fali elektromos törölközőszárító fogyasztása másképp alakul, mint bármilyen másik elektromos eszközé.

Elektromos Törölközőszárító - Praktiker

Természetesen van különbség a teljesítmény összefüggésében is, nem mindegy, hogy az elektromos törölközőszárító 500w, 600w vagy éppen 100w teljesítményen működik, de a legfontosabb tényezők mégiscsak az adottságok. Milyen a hőszigetelés? Mennyire van hideg odakint? Szomszédok is fűtenek? Hány falrész van, ami a kültérrel érintkezik? Hogyan aránylik a légtér és a fűtőfelület egymáshoz? Ezek a kérdések alakítják a végleges fogyasztást, de általánosságban azt lehet mondani, hogy egy helyes méretű panel megválasztása esetén napi 6-8 órát dolgozik egy ilyen fűtőegység – ezzel már lehet számolni!

Fontos továbbá tudni, hogy az elektromos törölközőszárító közel 100%-os hatásfokon működik, így megtakarítást elsősorban az ideális körülmények megteremtésével, illetve az üzemidő csökkentésével tudjuk elérni – csak akkor használjuk tehát, amikor tényleg szükségünk is van rá! Itt utalunk vissza az infrás technológiára, mivel egy ilyen fűtőegység ugyanazt a hőérzetet alacsonyabb hőmérsékleten tudja produkálni, így ezt is a költséghatékonysági szempontok közé sorolhatjuk.

Törölközőszárító radiátorok felszerelése és kialakítása

A törölközőszárító radiátor bekötése akkor a legegyszerűbb, ha konnektoros törölközőszárító kerül elhelyezésre, mivel ez a típusú törölközőszárító radiátor elektromos fűtőbetéttel működik – másik nevén patronos törölközőszárító. Természetesen a fűtőbetét kivételével később ugyanúgy beköthető a vizes rendszerbe is, ennek pedig nincsen más különleges kritériuma a klasszikus radiátorok bekötéséhez képest.

Ne felejtsük, hogy az elektromos törölközőszárító folyadék segítségével működik, úgynevezett hőközlő folyadék kering a rendszerben, amit a patron a szerkezet legalján felmelegít, a hőmérséklet különbség hatására a folyadék pedig magától kezd áramlásba. Amennyiben ilyen rendszert alakítunk ki, semmiképp se töltsünk vizet a fűtőtestbe, hiszen az nemcsak rozsdásodást okoz, de sokkal kevésbé hatékony is, mint a speciális fűtőfolyadék.

Látogass el a Praktikerbe, ha fürdőszobai felszerelést és kiegészítőket keresel!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!