Hogyan válasszunk függönyt? Méretek és típusok

A függöny elsődleges funkciója, hogy ne lássanak be az ablakunkon, de legalább annyira fontos, hogy milyen mintázata van vagy mennyire szűri a fényt. Ha szükséges a teljes sötétség éjszaka, de napközben is szeretnénk szűrni a bejövő fényt, nemcsak sötétítő függönyt kell vennünk, de megfelelő karnist vagy sínt is. Segítünk eligazodni a függönyök és rögzítésük körüli kérdésekben.

Fényáteresztő függöny - Praktiker

Népszerű függöny típusok

Nem csak az a kérdés, hogy színes, mintás vagy fekete függönyt választunk, hiszen a szabásminta sok esetben meghatározza a rögzítés módját is. Ékes példája ennek a kávéházi függöny – más néven vitrázs függöny –, ami csupán az ablak alsó harmadát fedi le, tulajdonképpen egy konyhai függöny funkcióját tölti be, éppen ezért a nyílászáró feletti karnis ebben az esetben szóba se jöhet.

Persze léteznek még hasonló megoldások, amik nem csak az egyszerű árnyékolásról szólnak – gondolhatunk a spagetti vagy bozont függönyre, ami extravagáns megjelenésével kétségkívül izgalmas kiegészítője lehetnek otthonunknak. Ha inkább egyszerű modellt keresünk, akkor a dekor függöny lesz a megoldás. Amellett, hogy az olcsó függönyök kategóriájában is megtalálható, számos kivitelben és színben is létezik – arról nem is beszélve, hogy egy elegáns karnissal csodát lehet tenni!

Mennyi fényt szeretnénk a szobába?

Mindannyiunk számára ismert a jól bevált technika: egy sötétítő függöny és egy fényáteresztő függöny kombinációja. Nem véletlenül terjedt el ennyire, tényleg költséghatékony, praktikus megoldásról beszélünk, ami egyúttal mutatós kiegészítője is lehet otthonunknak. Azonban van élet a dupla függönyökön túl!

Sötétítő függöny - Praktiker

Ha a minimalista és modern irányt keressük, akkor a rolós függöny ideális választás, hiszen letisztult hatása mellett a lamellák állításával igény szerint változtathatjuk a beáramló fény mennyiségét is – az enyhe sötétítéstől kezdve a teljes árnyékolásig mindent tud egy ilyen modern függöny.

Felszerelés és rögzítési típusok

A függöny felszerelése azért hálás feladat, mert nem kell hozzá ezermesternek lenni – elég hozzá egy fúrógép, csavarok és tiplik. Persze ettől függetlenül lehetnek azért eltérések egy fürdőszoba függöny és egy nappali függöny szabásmintája között. Vegyük például a füles vagy pántos rögzítést, ahol a függöny anyagából készült kis fülek segítségével tudjuk fellógatni a textíliát – gyakorlatilag csak egy rúdkarnist kell felfúrnunk.

Függöny karnis - Praktiker

Ezzel szemben ott vannak a görgős vagy csipeszes variációk, amiket mennyezeti vagy oldalfalra fúrható síneknél, illetve belső futású rúdkarnisoknál is alkalmazhatunk. Ebben az esetben nem kell a függönynek pántokkal rendelkeznie, bőven elegendő, ha a függöny méretek stimmelnek.

Függöny karnis és sín

Alapvetően kétféle fő típus létezik: a mennyezetre szerelhető karnisok és függőnysínek, illetve az oldalfalra szerelhető rúdkarnisok. Habár az előbbi kategória is felszerelhető oldalfalra, ezek többnyire alig észrevehető, visszafogott modellek. Ezzel szemben a rúdkarnis már impozánsabb megjelenésű, jellegzetességük a díszesebb végzáró.

Függöny sín - Praktiker

Bármelyik megoldás mellett is tesszük le a voksunkat, a felszerelni kívánt falfelület összetételével legyünk tisztában, hiszen a mennyezetek esetében könnyen betonnal találhatjuk magunkat szembe, amihez már ütvefúróra lesz szükségünk, a gipszkartonba történő rögzítéshez pedig speciális tiplik és csavarok kellenek majd.

Ha árnyékolásban gondolkozol, akkor vess egy pillantást a Praktiker kínálatára, ahol számos termék közül válogathatsz!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!