Banner

8 lélegzetelállító mosdókagyló

Fontos, hogy a mosdókagyló kiválasztásakor ne az esztétika legyen az elsődleges szempont, az olyan körülményeket is tartsuk szem előtt, mint a minőségi alapanyag, a beépíthetőség, a tisztántartóhatóság és a kényelmes használat – Praktiker ötletek

A megfelelő mosdókagyló az első fürdőszobai berendezési tárgyak egyike, amiről viszonylag korán dönteni kell az építkezés, felújítás során, hiszen az egyes formák más beépítési módot igényelnek.

A sarokszelep (a hideg és meleg víz számára) alapesetben a mosdókagyló alatt található, körülbelül 55 cm-re a padlótól, míg az armatúra 85 cm-re – ugyanakkor a megszokott méretektől el lehet térni, hiszen a kínálatban számtalan formabontó mosdókagylót is találunk.

mosdókagyló

Beszerelés előtt mindenki tesztelje, hogy milyen magasan a legkényelmesebb a mosdó! Álljunk a fal elé, imitáljuk a kézmosás folyamatát, és figyeljük meg, melyik testtartásban a legkényelmesebb, hogy az előrehajlás ne okozzon derék-, illetve hátfájást. Ha ez megvan, jelöljük be a falon azt a pontot, ahol a mosdókagyló alja található.

mosdókagyló

A megfelelő mosdó kiválasztása

Mielőtt bárki megvásárolná az első dizájnos darabot, az alábbi kérdéseket tegye fel magának:

  • Fontos, hogy a mosdón legyen elegendő hely a szappannak, a pohárnak, a fogkefének?
  • Hogyan tudjuk a szifont és a sarokszelepet elrejteni?
  • Legyen a mosdó alatt tárolóhely?
  • Az armatúra a mosdókagylóban legyen, vagy a falon?
  • Milyen legyen az alapanyag?

A mosdókagyló anyaga: Aki egy kicsit is szétnéz a kínálatban, láthatja, az alapanyagoknak csak a kreativitás szab határt, a megszokott – porcelán, kerámia, műmárvány – mellett ma már találunk fát, fémet, követ, üveget és betont is, ezek kezelése, tisztítása azonban speciális alapanyagokat igényel. Bármelyikhez vonzódunk, vásárlás előtt tudjunk meg mindent azok előnyeiről, hátrányairól. 

mosdókagyló

A mosdók formavilága: Ovális, négyszögletes, amorf, bármilyen formához is vonzódunk, érdemes észben tartani, hogy a szögletes mosdók beépítse egyszerűbb, míg a lekerekített formák tisztítása sokkal könnyebb.

mosdókagyló

A mosdók elhelyezése: A falra szerelhető változat mind a mai napig közkedvelt, hiszen beszerelésük egyszerű, áruk kedvező, ráadásul nagy forma- és méretválasztékban kaphatók. Bútorba való építsük nem megoldható. A pultra helyezhető (ráépíthető) mosdók súlyát egy teherhordó szerkezet (például szekrény) veszi át, míg a bútorokba épített mosdókagylók egy az egyben belesimulnak a bútorba. Ezeknél a kritikus pont a helyes és precíz vízszigetelés, ennek hiányában ugyanis tönkremegy a bútor/bútorlap, és felüti a fejét a penész. A szárnyas mosdók esetén a mosdó egyben maga a pult, ami egy ellenálló, könnyen tisztítható, látványos megoldást biztosít. Az álló mosdó extra és stabil megoldást jelent.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!