Növények a lakásban télen, avagy így teleltess gond nélkül!

Habár otthonunk növényei kaspókban és különböző cserepekben vannak, ugyanúgy összeköttetésben vannak a természettel. Telente ők is ugyanúgy lelassulnak, visszaváltanak téli üzemmódba. Bizonyos dolgokból kevesebbet igényelnek, másból viszont annál többet – cikkünkben azt vesszük át, hogyan lehet gond nélkül növényeket teleltetni, valamint a kedvenc télen is virágzó növényeket is összeszedtük!

Növények a lakásban télen

Víz

Az első és legfontosabb kérdés az öntözés. Mivel a természetben is kevesebb vízhez jutnak a hideg évszakban, így a túlöntözésre ezekben a hónapokban külön figyelni kell. Ha öntözünk, célszerű reggel vagy még délelőtt megtenni! Habár nem az öntözéshez kapcsolódik, de a párásításról is érdemes szót ejteni: a szobai növények a száraz levegőt sem kedvelik, ezért egy vízzel teli edényt bármikor lehelyezhetünk a radiátoron. Mindezek mellett néha tisztított vagy desztillált vízzel átpermetezheted a növényeket, így nemcsak a port mosod le róluk, de segítesz nekik az anyagcsere folyamataikban is.

Fény

A téli „üzemmódhoz” a fényigény tekintetében is adaptálódtak a növények. Ugyanakkor a legtöbb növény esetében az elegendő fény szokott a szűk keresztmetszet lenni: otthonainkba sokszor nem szűrődik be elegendő napfény, telente pedig a napos órák száma is csökken. Mi tehát a megoldás? A fényigényesebb növényeket megéri kicsit közelebb vinni az ablakhoz! Ha pedig ez sem megoldás, akkor extra világítással is kedveskedhetünk a növényeknek – ehhez 400-800 nanométer hullámhosszú fény a leginkább alkalmas.

Hőmérséklet

Azt mondani sem kell, hogy a nem fagyálló növényeket be kell hozni a fedett, fűtött helyekre. Sokan az ablakok között szoktak teleltetni növényeket, ennek viszont két veszélye is lehet: a hideg oldalon az üveghez hozzáfagyhat egy-egy levél, a meleg oldalon pedig a páralecsapódás miatt rohadni kezdhet. A legjobb megoldás, ha a verandába vagy egy napfényes sarokba tudjuk áttelepíteni a növényeket. Egy további szempont pedig a radiátorok közelsége – sokszor ez nem okoz gondot, viszont fokozott tempóban száríthatja a növényeket.

Karácsonyi kaktusz

Milyen növények virágoznak télen is?

Attól még, hogy odakint a szürke idő dominál, nem kell lemondanunk a színekről, többfajta növény van, ami télen is tud virágot hozni. Egyik népszerű növény a ciklámen, őket érdemes távol tartani a fűtőtesttől, akár verandán is vígan elvannak. Másik klasszikus télen virágzó növény a karácsonyi kaktusz, jó esetben még karácsony után is a lakás dísze lehet – mivel évelő növényről van szó, így a megfelelő odafigyeléssel jövőre is virágba borulhat!

Mikulásvirág

Népszerű választás lehet még a hóvirág, amit a tavasz hírnökeként is ismerhetünk, hiszen az egyik első növény, ami virágba borul. A hagymák elültetésére az ősz ideális, de még később is lehet próbálkozni vele, a lényeg, hogy a hagymákat körülbelül 5 centiméter mélyre dugjuk a földbe, valamint hagyjunk közöttük pár centi távolságot. Érdemes még szót ejteni a mikulásvirágról, ami kétségtelenül mutatós növény, de kifejezetten érzékeny is, ezért jár neki az odafigyelés. Nem szabad túlöntözni, nagy fényigénye van, de a tűző napot sem szereti, „mexikói származására” tekintettel pedig figyeljünk arra, hogy ne érje közvetlen hideg!

A Praktiker kínálatában növényeket is találhatsz – nézz körül a kínálatban, tedd színessé télálló növényeinkkel otthonodat!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!