Étkezőgarnitúra stíluskalauz

Otthonunk kétségtelenül fontos helyszíne az étkező – ezért sem mindegy, hogyan rendezzük be. Egy jól megválasztott étkezőgarnitúra komfortos közösségi térré is varázsolhatja az étkezőt, ahol minden eltöltött perc élményszámba megy. De milyen az ideális választás? Étkezőgarnitúra stílus kalauzunkból kiderül – moderntől a klasszikusig!

Étkezőgarnitúra - Praktiker

Nemes anyag – nemes hatás

Először is azt érdemes megvizsgálni, hogy otthonunkban milyen anyagok és színárnyalatok dominálnak. Egy fa étkezőgarnitúrától barátságos, befogadó hangulatot kölcsönözhetünk étkezőnknek, ahol garantáltan szívesen fogjuk eltölteni időnket.

Persze egy modern sarok étkezőgarnitúrával is elérhetünk hasonló végeredményt – igaz, teljesen más úton. Ha letisztult, modern lakáshoz keresgélünk étkezőgarnitúrát, akkor ne féljünk az élénk színektől vagy éppen a műanyagtól! Mint annyi mindenben, itt is törekedjünk a harmóniára.

Mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket, készítsünk magunknak egy színskálát a lakásunk árnyalataiból, hogy biztosan passzoljon minden mindenhez. Ha végképp nem szeretnénk a véletlenre bízni, akkor fotózzuk le otthonunk részleteit: anyagokat, textíliákat, mintákat, burkolatokat vagy éppen a fal színét – ezek tükrében döntsünk, hiszen a leendő bútort is ezek veszik majd körbe.

Kicsi, de otthonos

Természetesen a funkció sem elhanyagolható szempont – tegyük fel magunknak a kérdést: hogyan szeretnénk használni az étkezőgarnitúrát? Nem mindenkinek áll rendelkezésére hatalmas tér, így a praktikusságot is szem előtt kell tartani. Egy aprócska reggeliző asztal 2 székkel is megfelel a célnak, főleg úgy, ha egy szép terítővel, egy-egy színes tányérral, pár kedves kiegészítővel is feldobjuk az összhatást.

Ha pedig pláne hely szűkében vagyunk, akkor az étkezőszékekkel kapcsolatban is legyünk kreatívak! Falra akasztható étkező székektől kezdve az összecsukható variációkon át az asztal alá becsúsztatható ülőkékig sok lehetőségünk van – egy dolgot viszont ne felejtsünk: funkció után forma!

Étkező, ami már majdnem nappali

Ha társasági eseményeket szeretnénk tartani, vagy csak egyszerűen nagy a család, akkor olyan étkezőgarnitúrában gondolkozzunk, ahol akár több órát is kényelmesen el lehet tölteni. A sarok étkezőgarnitúra vagy konyhai sarokpad nemcsak modern megoldás, de olyan térélményt is teremt az étkezőben, ahol aztán egy vacsora könnyen átalakulhat késő estig tartó beszélgetésbe vagy társasjátékozásba.

Abban az esetben, ha a klasszikus stílus hódolói vagyunk, akkor egy 6 személyes étkezőgarnitúra, fából vagy üvegből készült nagy asztallal és kényelmes, kárpitozott székekkel lesz az ideális választás. Egy szó, mint száz: tervezzünk alaposan, aztán pedig használjuk egészséggel!

Kapcsolódó cikkünk: Konyha, nappali, étkező egyben

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!