Kreatív tanulósarok a gyerekszobában – Hogyan rendezzük be iskolakezdés előtt a gyerekek szobáját?

Az elmúlt 1-2 évben sokan fordítottak kiemelt figyelmet otthonuk multifunkcionalitására. Hogyan lehet irodát kialakítani a nappaliban? Hogyan tudom a heti edzést megoldani a hálószobában? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel, ezek között pedig az egyik a gyerekszobára irányult. Cikkünkben megnézzük, hogy mik a legfontosabb szempontok, ha egy jól működő tanulósarkot szeretnénk kialakítani a gyerekszobában!

Ideális ülőhely és rendszeres mozgás

Nem új keletű felvetés, hogy „modern” életünk során rengeteget ülünk, ez pedig korántsem ideális. A túlzott ülő életmód gyerekeknél közrejátszhat a gerincferdülés kialakulásában, éppen ezért elengedhetetlen egy olyan rutint megteremteni, ahol rendszeresen felállnak, megszakítják pár percre a tanulást. Mindezek mellett pedig nagy figyelmet kell fordítani a kényelmes és ergonomikus székre, illetve asztalra. Az asztal ne legyen se túl magas, se túl alacsony, a szék lehetőleg legyen változtatható ülésmagasságú, valamint a hát és derék alátámasztása is sok terhet vesz le.

Kreatív tanulósarok

Szekrények, tárolók - rend a gyerekszobában

Az otthoni tanulás során szinte az egyik pillanatról a másikra nagy felfordulás tud kerekedni, pláne akkor, ha egy kisebb szobáról van szó. Sokan helyesen nagy figyelmet fordítanak a megfelelő asztal és szék kiválasztására, de a tárolóegységekre már nem gondolnak! Az asztal alá begördíthető fiókos szekrénykétől kezdve a polcokra elhelyezhető mappákig többféle megoldás létezik, a lényeg, hogy mindennek legyen helye! A fiókos szekrénykék nem véletlenül örvendenek nagy népszerűségnek, mivel egyszerűen el lehet süllyeszteni a fiókokban szinte bármilyen dolgot: íróeszközöket, füzeteket, könyveket – vagy éppen a féléves bizonyítványt.

Kreativitás a falon

Ha tehát gondoskodtunk az ergonomikus és kényelmes ülőhelyzetről, sikerült megteremtenünk a rend feltételeit, akkor már csak egy dolog van hátra: ösztönözzük a kis tanulót arra, hogy minél lelkesebben vesse bele magát a feladatokba! Sokan még mindig ragasztgatható cetliket használnak, de van jobb megoldás! A klasszikus parafa- vagy mágnestábla minden iskolás szobájának elengedhetetlen része, fotót, házi feladatot, fontos dátumokat egyaránt elhelyezhetünk rajta, így válik egy kis falrész funkcionális dekorációvá. Ha viszont szeretnénk nagyobb mozgásteret biztosítani gyermekünknek, akkor fessünk le bátran egy falrészt táblafestékkel! Ehhez aztán már csak szivacsra és krétára lesz szükség, a kreativitás pedig szárnyra kap!

Parafatábla a gyerekszobában

Olvasd el ezt a cikket is: Csináld magad krétatábla házilag! 

Világítás az íróasztalon

Talán mindannyian tapasztaltuk már, hogy mennyire fontos egy térben az ideális megvilágítás. Egy szórt kék fényben mi magunk is nehezebben oldódunk fel, mint egy meleg fényű oldalvilágításban. Gondoskodjunk tehát arról, hogy a fények is kiszolgálják a tanulást! Mellőzzük az egyenletes szórt fényeket, az asztalhoz mindenképp tegyünk egy kis lámpát, aminek irányított fénye van, valamint legyen valamilyen kellemes háttérvilágítás is!

Növények és virágok a gyerekszobában

Okosodni sok dologban lehet, de talán az egyik legfontosabbat az iskolában nem tanítják: ez a gondoskodás. Tegyünk a gyerekszobába egy kis növényt, ami nemcsak dekorációként lesz jó, de a kis tanuló megismerheti, hogy milyen dolog valamivel törődni, feltétel nélkül figyelni rá – a zöld ráadásul a nyugalmat keltő színek egyike!

Növény a gyerekszobában

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!