Banner

Ne féljünk a színektől! - A belsőépítész segít

Juhász Móni belsőépítész és bútortervező elsősorban magasabb értékű ingatlanokat, üzleteket tervez. Bár számtalan stílust szeret, az amerikai mid-century modern dizájn áll lelkivilágához a legközelebb. - A bútortervezés a fő szerelem, nem kétség, de izgalomba tudok jönni bármilyen szépen megtervezett, egységes tértől – mondja, miközben a színek bátor használatáról és az év színéről kérdezzük.

Nagyon szeretem a színeket bátran, meghökkentően használni, hogy a segítségükkel életet vigyek a térbe. A színek gyógyítanak, ebben hiszek, ugyanakkor nem tervezhetek olyan tereket, amik igazán szívből jönnek, hiszen a színek bátor használata itthon még nem annyira elfogadott. Az esetek többségében a barna-bézs, illetve a szürke-fehér tónusokhoz ragaszkodnak az emberek. Nagyon kicsi az a réteg, aki például a Pinterest applikációt böngészve talál egy izgalmas ötletet és azt meg is meri valósítani.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Moni (@moni_juhasz) által megosztott bejegyzés,

Mit jelent a színek pszichológiája?

Néha azt gondolom, hogy színekkel jobban leírhatunk érzéseket, mint szavakkal. Nagyon szeretem a színek játékát, ahogy viháncolnak vagy épp polgárpukkasztanak. Sokszor meghökkennek az emberek egy-egy színtársításnál. Nekem tavasszal, nyáron a természetben fellelhető zöld színek végtelenje és a kék ég az egyik leghatásosabb színkompozíció. Szerintem nincs olyan ember, aki ne érkezne meg a nyugalom szigetére, ha képes ebben egy kicsit is gyönyörködni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Moni (@moni_juhasz) által megosztott bejegyzés,


Hogyan választasz színeket?

Mindig a funkció a legfontosabb, és csak ezután jön a dizájn. Ez az egyik legfontosabb elvem a tervezésben. A színeket a megrendelő kívánsága szerint választom ki, általában van elképzelésük. A színeket az egész koncepcióhoz igazítom, összhang van minden részletben, akár lakásról, akár házról van szó. Minden összefügg mindennel, színek, anyagok, formák. Fontosnak tartom, hogy egyben kezeljük a tereket, ne különálló egységként.

Minden évben kihozza az év színét a Panton. Az idei milyen lehetőségeket rejt?

pantone 2019

A korál rózsaszínt nagyon szeretem: finom és bájos. A zöld és a kék bizonyos árnyalataival nagyon meleg, meghitt tereket lehet alkotni. A kiállításokon is látható, hogy ez a trend tovább gyűrűzik majd, én bízom benne, hogy a színek legyőzik a szürke divatot, ami ugyan nagyon szép tud lenni, de lássuk be, egy szürke hétköznapon, egy szürke árnyalatokkal tervezett lakás, elég lehangoló.

Hogyan szállhatunk szembe a szürkével?

Először is szükség lesz egy jó adag bátorságra, ám ha valaki ennek ellenére nem bízik tulajdon választásában, használjon nyugodtan inspirációs oldalakat. Szabad lemásolni mások ötleteit – pláne, ha azok ízlésesek. Ne használjunk nagyon kontrasztos színpárosításokat. Ha több színt választunk, találjuk meg a harmóniát a színek között. A bátorság mellett, ne felejtsük, hogy sokszor a kevesebb több.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Moni (@moni_juhasz) által megosztott bejegyzés,


Az egyik legpraktikusabb tanács, hogy érdemes hosszú távban gondolkodni, ha burkolatokról, beépített bútorokról van szó.  Jó, ha ezek időtállók, nem mennek ki a divatból – és kiváló „festővászonként” funkcionálnak a többi kiegészítő kellék számára. Itt a függönyökre, a bútorszövetekre, dekorelemekre gondolok, amiket, ha megununk vagy más lesz a trend, könnyűszerrel lecserélhetünk. Ami biztos, a természetes anyagokkal és színekkel mellélőni nem lehet, azok örökre trendik maradnak.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!