Páraelszívó szerelési magassága: hova tedd az elszívót a konyhában?

A konyha felújítása vagy átalakítása tökéletes alkalom ahhoz, hogy a konyhai eszközök sorát egy praktikus páraelszívóval bővítsd. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy mit kell pontosan tudnod a páraelszívó szerelési magasságáról és az egyes elszívó típusokról. Ennek a tudásnak a birtokában pedig sokkal könnyebben tudsz majd tervezni a konyhafelújítás során.

Páraelszívó és tűzhely közötti távolság

Fali páraelszívó  Döntött fali páraelszívó Sziget páraelszívó  Beépíthető páraelszívó  Mennyezeti páraelszívó 
Fali páraelszívó Döntött fali páraelszívó Sziget páraelszívó Beépíthető páraelszívó Mennyezeti páraelszívó

Gázfőzőlapoknál: 75 cm,
Kerámialapoknál: 65 cm minimum

Gázfőzőlapoknál: 52 cm,
Kerámialapoknál: 45 cm minimum

Gázfőzőlapoknál: 75 cm,
Kerámialapoknál: 65 cm minimum

Gázfőzőlapoknál: 75 cm,
Kerámialapoknál: 65 cm minimum

Gázfőzőlapoknál: 75 cm,
Kerámialapoknál: 65 cm minimum

Miért hasznos a konyhai páraelszívó?

A konyhai páraelszívó (vagy más néven szagelszívó) egy igazán hasznos és praktikus háztartási gép, amely hatalmas segítséget nyújthat a konyhai tevékenységek során. Nézzük, hogy miért is érdemes beszerezned otthonra egy minőségi páraelszívót!

A páraelszívó készülékek szerelési magassága 65-75 cm.

  • A páraelszívó megakadályozza a sütés vagy főzés során keletkező szagok és zsíros gőzök elterjedését az otthonodban.
  • A lakásban lévő ruhák nem veszik át a kellemetlen konyhai szagokat, használatával biztosan nem lesz egész nap olajszagod a rántott hústól vagy a sült krumplitól.
  • A konyhában lévő páratartalmat is szinten tartja, így megelőzhető a falak vagy a bútorok esetleges penészesedése is.
  • Megfelelő védelmet biztosít a konyhabútor számára a meleg pára és a forró gőz ellen, ezáltal kisebb az esély arra, hogy idő előtt bármi tönkremenne a konyhában.

A páraelszívó készülék kifejezetten ajánlott amerikai konyhás nappaliba, vagy nehezebben szellőztethető tér esetén, hiszen ebben az esetben még fontosabb, hogy az ételszag és a pára ne tudjon elterjedni az egész lakásban.

Mitől függ a páraelszívó szerelési magassága?

A páraelszívó szerelési magassága több mindentől is függ: a páraelszívó konkrét típusa és kialakítása, a főzőfelület típusa és mérete, a konyha mérete, illetve a konyhai bútorok adottságai is hatással van a páraelszívó elhelyezésére.

A maximális hatékonyság érdekében rendkívül figyelni kell arra, hogy a főzőlaptól hány cm-es magasságba szerelik fel a páraelszívót a konyhában. Tehát a páraelszívó ideális magasságát a főzőlaptól számítva határozzák meg:

  • az elektromos főzőfelülettől minimum 65 cm-re,
  • a gázfőzőlap esetén minimum 75 cm-es magasságban kell elhelyezni a szagelszívót.

Érdemes tudni, hogy ezeket az értékeket az egyes készülékek típusa is befolyásolhatja, azonban a gyártók általában törekednek az egységes szabványokra. Tehát a legfontosabb az, hogy mindig az adott gyártónak és készüléknek megfelelően kerüljön felszerelése a gép.

Szerelési magasság páraelszívó típusa szerint

A páraelszívó típusa is meghatározhatja, hogy pontosan milyen magasra kell tenni ezt a háztartási gépet a konyhában.

Fali páraelszívók

A falra szerelhető páraelszívók standard megoldásnak számítanak, így a szerelési magasságuk is ennek felel meg. A főzőfelülettől a gáztűzhely esetén minimum 75 cm, elektromos főzőlap esetében pedig minimum 65 cm magasságba kerül az elszívó. A méretét tekintve ez a típus legyakrabban 50-75 cm széles változatban kapható, de akár 120 cm-es verzió is található a piacon.

Fali páraelszívó

Fali páraelszívó szerelési magassága gázfőzőlap esetén: 75 cm, kerámialap esetében: 65 cm minimum

Döntött fali páraelszívók

A falra szerelhető típusok között léteznek döntött változatok is, amelyeket gázfőzőlap felett minimum 52 cm-rel, a kerámialap felett pedig minimum 45 cm-rel kell elhelyezni. Ez a típus a kialakítása miatt kimondottan jó választás a magasabb emberek számára.

Döntött fali páraelszívó

Döntött fali páraelszívók szerelési magassága gázfőzőlap esetén: 52 cm, kerámialap esetében: 45 cm minimum

Sziget páraelszívók

A sziget páraelszívók akkor jönnek jól, ha a konyhában a főzőlap egy különálló egységen, gyakorlatilag egy konyhaszigeten található. Ennél a kialakításnál a szagelszívó a mennyezetről lóg le, voltaképp központi szerepet tölt be a konyha látványában, ezért érdemes akár egy mutatósabb példányt beszerezni. A sziget páraelszívó mérete 40 cm-től egészen 150 cm-ig terjedhet, a szerelési magassága a sima fali páraelszívókéval megegyező (gázfőzőlapnál 75 cm, elektromos főzőlapnál 65 cm).

Sziget páraelszívó

Sziget páraelszívó szerelési magassága gázfőzőlap esetén: 75cm, kerámialap esetében: 65 cm minimum

Konyhabútorba beépített páraelszívók 

Praktikus megoldást nyújt a konyhabútorba beépített páraelszívó, amely így teljes mértékben elrejthető a kíváncsi szemek elől. Ennek a típusnak a szélessége 60 cm és 120 cm között mozog. A szerelési magasság gáz- és elektromos tűzhely esetén is minimum 52 cm.

Beépíthető páraelszívó

Beépíthető páraelszívó szerelési magassága gázfőzőlap esetén: 75 cm, kerámialap esetében: 65 cm minimum

Mennyezeti páraelszívók 

Az amerikai konyhás nappalikba, illetve nyitott terekbe a mennyezeti páraelszívó kiváló választás. A mennyezetbe szerelhető páraelszívót a főzőfelülettől számítva maximum 150 cm magasan lehet felszerelni.

Mennyezeti páraelszívó

Mennyezeti páraelszívó szerelési magassága gázfőzőlap esetén: 75 cm, kerámialap esetében: 65 cm minimum

Ergonómiai szempontok - mi a teendő a magas emberek esetén? 

A kivitelezés során a szerelők legtöbbször a fentebb említett 75 cm-es magasságot szokták figyelembe venni, így a páraelszívó síkja körülbelül 165 cm-re helyezkedik el a padlótól. Ez egy középmagas embernek teljes mértékben megfelelő, azonban a magasabbak számára nem túl kényelmes megoldás. Az ergonómiai szempontok miatt a magas felhasználók esetében érdemes feljebb helyezni a készüléket - amennyiben az nem megy a hatékonyság rovására.

Ugyanis, ha a szagelszívó a kelleténél magasabbra kerül és a gép teljesítménye alacsonyabb, akkor az elszívás hatékonysága lényegében minimális lesz, így pedig a légtérben a kellemetlen konyhai szagok és a gőz is könnyen elterjed.

Általánosságban igaz, hogy az elszívófelület szélessége hatással van a páraelszívó szerelési magasságára. Az aranyszabály az, hogy ha az átlagnál 10 cm-rel feljebb kerül az elszívó, akkor 10 cm-rel szélesebb elszívófelületű készüléket kell választani. (A páraelszívók szélessége általában 50-120 cm között mozog. Az nagyon fontos, hogy a főzőfelülettel mindig egyméretű vagy annál szélesebb szagelszívót vegyél, ugyanis ha kisebb az elszívófelület, akkor a hatékonyság is romlik.)

Minden esetben a gyártó szerelési utasításában lévő magasságokat kell figyelembe venni

A páraelszívó nem kérdés, hogy rendkívül hasznos és hatékony befektetés, hiszen mindennél jobban megéri, hogy a fasírt vagy a bundáskenyér sütése után a lakásban ne kelljen napokig érezni az olajszagot. Bármilyen páraelszívót is vásárolsz, a legfontosabb, hogy mindig tartsd be a gyártó által meghatározott szerelési magasságot.

Ha még többet szeretnél tudni a páraelszívókról, akkor jó hírünk van, ugyanis korábban összegyűjtöttünk tíz fontos szempontot, amit érdemes figyelembe venni a konyhai elszívó vásárlása előtt.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!