Banner

Mindent a tolókapuról – Praktiker Ötletek

Korábbi cikkeink között szerepeltek már ajtók, ablakok, kerítés elemek vagy éppen hőszigetelési rendszerek, de a tolókapukról még nem esett szó. Ezt a hiányosságot ezúttal pótoljuk, azt pedig előzetesen eláruljuk, hogy a garázskapu házilag történő kivitelezése is megoldható, de előtte érdemes képbe kerülni a lehetőségekkel – például a következő cikkből!

Mi az a tolókapu, vagy guruló kapu?

Sokan ismerik a klasszikus szárnyas kapukat, amik a hagyományos nyílászárókhoz hasonlóan bentről kifelé nyílnak. Mostanában viszont egyre népszerűbb kerti kapu megoldás a tolókapu, ahogy nevéből is sejthető, a bentről kifelé történő nyílás helyett a kerítéssel párhuzamosan tolható.

Tolókapu készítés előregyártott elemekből a legpraktikusabb

Úszókapu vagy lebegőkapu: mi a különbség?

Habár a lebegőkapu meglehetősen rejtélyesen hangzik, a valóság azért valamivel egyszerűbb: arról van szó, hogy a kapunyíláson belül nincsen alátámasztása. A mozgó kapuszárny egyszerűen jóval nagyobb, mint a kapunyílás, a vezetés így a kerítés vonala mögött történik. A stabil és pontos mozgatásban három elem játszik szerepet: alul görgősorra támaszkodik a kapu, felül pedig vezetőgörgők gátolják meg a kibillenést. Az úszókapu görgősora – ami egyúttal  a támasztékot is adja – ezzel szemben mindig a talajra van rögzítve.

A tolókapu előnyei és hátrányai

A tolókapu előnyei közé tartozik, hogy olcsó kerítés megoldások esetében is ugyanúgy használható,  legyen szó trapézlemez kerítés vagy egyéb variációról, továbbá – ha a telek frontja elég széles – helytakarékos megoldásnak számít, hiszen nem kifele vagy befelé nyílik. .

Hátrányai közé sorolható, hogy a kertkapu készítés és felszerelés árai nem esnek az alacsony tartományba, valamint kivitelezése sem a legegyszerűbb, hiszen a görgősort utólag betonba kell rögzíteni vagy eleve úgy tervezni. Az igazsághoz továbbá az is hozzátartozik, hogy az elkoszolódás miatt könnyebben elakadhatnak a görgős kapuk, így az időnkénti sepregetésről is célszerű gondoskodni.

Hozzávaló kerítéselemek

Ahogyan korábban említettük, szinte bármilyen kerítéshez alkalmazhatjuk, az a fontos, hogy a kapunyílás széleinél legyen két stabilabb, terhelhető pont. Innentől kezdve a támasztékok és a kibillenést biztosító elemek már elvégzik a piszkos munkát, de az biztos, hogy a kapunak úgy kell majd állnia, hogy stabil legyen.

Szükséges alkatrészek és szerszámok

Mivel a tolókapu kivitelezéséhez sok kompetenciára szükség lehet a betonozástól kezdve a vésésen át a hegesztésig, ezért a szerszámokat is a feladatkörökhöz, valamint a beszerzendő alkatrészekhez kell igazítani. Amire biztosan szükség lesz:

  • megfelelő sín (dübeles rögzítéssel)
  • beton alapzat
  • görgők (csavaros rögzítéssel)
  • zártszelvényű kapukeret
  • zárszerkezet
  • végütköző

Amennyiben elektromos tolóajtót szeretnénk, javasoljuk a komplett szett megvásárlását, ez nemcsak gazdaságos, de minden benne van, amire szükségünk lehet.

A kerítésépítés kellékeit keresd a Praktikerben!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!