Banner

A kőzetgyapot szigetelés előnyei és hátrányai

A kőzetgyapot kőzetek olvasztásával jön létre. A megolvasztott kőzetet üveges állapotúvá alakítják, amit különböző lap méretekben, vastagságban és sűrűségben kőzetgyapotként vehetünk meg a boltban. A kapott termékek – a pontos típustól és paraméterektől függően – remek hőszigetelést és hangszigetelést adnak lakásunknak. Segítünk kiigazodni az a hőszigetelő és hangszigetelő anyagok terén– elsősorban a kőzetgyapottal – kapcsolatban.

Kőzetgyapot Szigetelés - Praktiker

Kőzetgyapot szigetelés előnyei, hátrányai

A részletesebb összehasonlítást kicsit lejjebb tesszük meg, először általánosságban írunk a kőzetgyapot szigetelés tulajdonságairól és hiányosságairól. A sort talán azzal érdemes indítani, hogy remek hőszigetelő tulajdonsága mellett hangszigetelőként is funkcionál, ráadásul ellenálló a különböző fizikai hatásoknak: a kőzetgyapot tűzállósága például A1-es minősítést kapott, vagyis nem éghető, emellett víztaszító, és az épület lélegzését is biztosítani tudja, hiszen páraáteresztő képessége is van.

Kapcsolódó cikk: A falak utólagos hő- és vízszigetelése

Hátrányai között azt szokás említeni, hogy ára valamivel magasabb a többi terméktípusétól, ha tehát ezt írjuk be a keresőbe: üveggyapot vagy kőzetgyapot ár – akkor minden bizonnyal az üveggyapot jönne ki győztesen. A hosszútávú alakmegtartó képesség nem a kőzetgyapot mellett szól, igaz, ebben az összevetésben az üveggyapot sem teljesít jól.

Kőzetgyapot Lap - Praktiker

Milyen kőzetgyapot lapot, szőnyeget vegyünk?

Természetesen ebben a termékkategóriában is számos variáció létezik: a lépésálló kőzetgyapot – nevéhez híven – padlón alkalmazható, hiszen a testsűrűsége jóval nagyobb, így lépés-hangszigetelőként is tökéletes. A kőzetgyapot lerakása egyébként semmivel sem bonyolultabb más szigeteléshez képest, a kőzetgyapot vágása kifejezetten egyszerű művelet, ha tehát a kőzetgyapot szigetelés házilag lesz kivitelezve, akkor a lemezek vagy tekercsek darabolásához csak egy éles kést kell bekészítenünk!

Általánosságban elmondható, hogy a kőzetgyapot belső szigetelés: padlásra vagy tetőtérbe, de könnyűszerkezetes házaknál is előszeretettel használják, illetve bármilyen más esetben, amikor a szigetelés belülről történik. A fő szabály tulajdonképpen annyi, hogy minél nagyobb a testsűrűsége a kőzetgyapotnak, annál nagyobb terhelésnek képes ellenállni – a kisebb sűrűséget magastetőhöz, válaszfalhoz, födémhez és álmennyezethez ajánljuk, a nagyobb pedig padlóhoz való.

Kőzetgyapot szőnyeg - Praktiker

Kőzetgyapot szigetelés összehasonlítása

Habár korábban említettünk már néhány előnyt és hátrányt, a kőzetgyapot felrakása előtt azért érdemes összevetni a többi típussal, hogy biztosak lehessünk a döntésben. Lássuk hát, az üveggyapot vagy kőzetgyapot a jobb?

Mi a különbség a kőzetgyapot, ásványgyapot és üveggyapot között? 

Mindenekelőtt azt érdemes tisztázni, hogy az ásványgyapot nem egy terméktípus, hanem termékcsoport, ide tartozik a kőzetgyapot és az üveggyapot is. A legelső különbség a két terméktípus között, ami rögtön szemet szúrhat, hogy az üveggyapot jóval olcsóbb.

Az üveggyapot valamivel érzékenyebb a párára, de mindkét típusról elmondható, hogy a kis testsűrűségű típusok alakmegtartó képessége nem a legjobb, főleg abban az esetben, ha függőleges felületre helyezzük el. Összességében a két terméktípus viszonyában nincsenek óriási különbségek, kedvező ára miatt valamivel az üveggyapot népszerűbb, ráadásul az üveggyapot előállításához még csak hatalmas bazaltkövek szétrobbantására sincs szükség.

Összehasonlítás más szigetelési módszerekkel

A legtöbbször a kőzetgyapot vagy hungarocell összevetése szokott felmerülni, ami már érdekesebb páros a korábbihoz képest, hiszen nagyobb különbségek vannak. Tegyük fel, hogy a szigetelésünk kőzetgyapot 10 cm vastagságban – ugyanilyen paraméter esetében a hungarocell gyengébb hőszigetelést tud csak biztosítani. Habár ugyanahhoz a teljesítőképességhez vastagabb hungarocell szigetelést kell alkalmaznunk, a költségek így is jóval alacsonyabbak lesznek a hungarocell esetében. Fontos megjegyezni továbbá, hogy a kőzetgyapot ragasztóigénye nagyjából dupla annyi, mint a hungarocellé – a költségek itt is a hungarocell mellett szólnak!

Van pár dolog viszont, amiben a kőzetgyapottal semmi más nem veszi fel a versenyt: az egyik ilyen a páraáteresztő képessége. A hungarocell ebben sem brillírozik, párazáró tulajdonsága mellet még tűzveszélyes is lehet – főleg akkor, ha szakszerűtlenül lett beépítve. Abban az esetben pedig, amennyiben a hangszigetelés fontos szempont, véletlenül se válasszunk kőzetgyapot helyett hungarocellt, hiszen cellás szerkezetével inkább vezeti, mintsem eloszlatja a hangot.

A Praktikerben számtalan szigetelőanyag között válogathatsz! Kattints, és fedezd fel a kínálatot!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!