Mobil klíma: előnyök, hátrányok, jó tanácsok

A mobil klíma kiválasztásakor figyeljünk, hogy egyszerűen telepíthető modellt válasszunk, melyhez nem feltétlenül kell szakembert hívnunk és a karbantartásuk is könnyebb. Ha halk típust választunk, akkor éjjel is élvezhetjük a hűs szobát. Cikkünkben összegyűjtöttük a szempontokat, hogy mire ügyeljen!

mobil klíma

A hőmérő higanyszála már jó ideje kánikulát mutat, és aki eddig még nem gondolkodott el a klíma lehetőségén, ezen a nyáron biztosan megteszi. Aki a létező leggyorsabb megoldást keresi, mobil klíma mellett dönt, aminek nemcsak előnyei, de hátrányai is vannak. Ezeket gyűjtöttük össze, hogy a vásárlás pillanatában ne maradjanak kétségek.

A mobil klímák típusai – előnyök, hátrányok

Egycsöves mobil klíma: a legolcsóbb és legegyszerűbb típus, aminek működéséhez nincs szükség szerelőre, falbontásra, épületgépészeti furfangokra, mindössze a meleg levegőt elvezető gégecsőnek kell megtalálni a megfelelő szellőzőt vagy ablaknyílást, és jöhet is a hideg. Szerkezeténél fogva a szoba levegőjét ez a típus nem cseréli, csak az elvont hő távozik. Legnagyobb hátránya, hogy a kompresszor miatt zajos, sokat fogyaszt, és fix társaihoz képest lassabban is hűti le a helyiséget. Ellenben mellette szól, hogy mozgatható, egyik szobából a másikba gurítható, segítségével pedig olyan helyiségek hűtése/fűtése is megoldható, ahova más típust nem lehet beszerelni.

Kétcsöves mobil klíma: ez a típus két gégecsővel működik, vagyis szemben az egycsöves változattal, itt már két cső kivezetését kell megoldani. Az egyik cső beszívja a kültéri levegőt, a gép „átadja” a helyiségből elvont hőt, majd a másik csövön kifújja azt. A szoba levegőjét ez a típus sem cseréli, viszont a fogyasztása és a hatékonysága is jobb, mint az egycsöves mobil klímának.

Kültéri mobil klíma: a zajszint csökkentését oldja meg ez a típus, melynek klímaegysége a lakótéren kívül helyezkedik el, mindössze a hideg levegőt továbbító csövet kell a helyiségbe bevezetni. Előnye, hogy friss levegőt juttat a beltérbe, és szemben az egycsöves típussal, nem a szoba levegőjét keringteti. Ellene szól, hogy a külső, meleg levegőt kell hűtenie, ami törvényszerűen teljesítményveszteséget jelent.

Split rendszerű mobil klíma: a mobil klímák sztárjaként emlegetik a split mobil klímát, ami hatásfokban a normál kílmákhoz közelít. Beszerelésük is hasonló, a beltéri és kültéri egységet vékony rézcsövek kötik össze, amit egy egyszerű faláttöréssel meg lehet oldani, vagyis nincs szükség szakemberre a beszereléshez. Hátárnya, hogy a többi mobil klímával ellentétben jóval drágább, de cserébe hangtalan.

%%TERMEK_AJANLO_284%%

klíma

Mobil klíma – hűtés-fűtés hatékonyság

A precíz számítás a mobil klímák esetében sem megkerülhetetlen: aki „nagyvonalúan” számol, költséges üzemeltetéssel szembesül, aki pedig a ténylegesnél kisebb értékekkel kalkulál, annak a kílmája nem teljesít hatékonyan. Bár továbbra is azt tanácsoljuk, hogy szakértőt kérdezzünk, rendszerint 10 négyzetméterre 1 kW-ot szokás számítani, vagyis egy 30 m2 alapterületű helyiség esetén 3 kW hűtőteljesítményű berendezésre lesz szükség.

Fűtés, párátlanítás mint hasznos kiegészítő funkció

Egyre több mobil klíma további hasznos funkciója, hogy fűtésre is alkalmas, vagyis fűtésrásegítőként is kiválóan kamatoztatható, de gyors, mobil és kéménymentes megoldást kínál nyaralók, garázsok, kisebb helyiségek klímájának gyors javítására.

A fűtés mellett a párátlanítás a másik közkedvelt funkció, ami megoldja, hogy a lakásban rekedt felesleges pára eltávozzon. Működése egyszerű: a beltéri egység fém hőcserélőjét a klímaberendezés olyan hőmérsékletűre hűti, hogy a környezeti levegőből a pára oda csapódjon ki. A lecsapódott pára mennyisége napi szinten az 1-3 litert is elérheti.

Beszereléskor erre ügyeljen!

Aki olyan mobil klímát vásárol, aminek beszereléséhez a fal átfúrására van szükség, előbb tájékozódjon, hogy adott falrészben futnak-e vezetékek, fűtéscső vagy egyéb kábelek.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy a kiválasztott berendezés mennyire terheli meg a hálózatot, amire rá kívánjuk kötni, hiszen könnyen megeshet, hogy nem bírja el.

Nem árt tudni: minél rövidebb a mobil klíma csöve, annál nagyobb lesz a hatásfok. Szintén javul a hatásfok, ha a gégecsövet szigeteljük.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!


 

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!