Banner

Bejárati ajtózár cseréje házilag, szerelő nélkül

Több indok miatt is előfordulhat, hogy zárbetétek után nézünk: akadhat, teljesen elromolhat, új helyre költözhetünk vagy legrosszabb esetben elveszítettük a kulcsunkat. Ezek mind olyan helyzetek, amik miatt új zárat szerelhetünk be – rövid cikkünkben átnézzük a legfontosabb tudnivalókat!

1. lépés: zárbetét csavarjának leszerelése

Mikor szükséges a zárbetétet cserélni?

Első és legegyszerűbb helyzet, amikor kattog, akad vagy egyszerűen nem fordul rendesen a zár. Ilyenkor nincs mit tenni, ki kell kapni a zárbetétet, és egy újat célszerű behelyezni. Mellőzhetjük a zárcserét abban az esetben, ha beltéri ajtóról van szó, nem létszükséglet a zárhatósága, amennyiben bejárati ajtóról beszélünk, akkor okvetlenül meg kell tenni a cserét.

2. lépés: zárbetét cseréje

A zárbetét mellett a teljes zárszerkezet cseréjére is van lehetőség, ha növelni szeretnénk otthonunk védelmét. Ez olyan részekből áll, mint az ajtó, a kilincs, a zár és a vasalat.

A korszerűsítés mellett, esztétikai vagy más funkcionális szempontok szerint is újragondolhatjuk az ajtót, erről egy másik cikkünkben értekeztünk hosszabban.

Tudj meg mindent a zárbetét fajtái kapcsán! Mit érdemes tudni az ajtózárakról és zárbetétekről?

A zárbetét csere lépései

Amennyiben akad, vagy egyszerűen már rossz a zár, akkor beszerelhetünk egy másik zárbetétet, amihez nem lesz szükség nagy ezermesteri tapasztalatra. Rövid videónkban bemutatjuk a teljes folyamatot, előzetesen pedig szerepeljenek itt az alapvető lépések! 

  1. Szedd ki a zárbetét csavarját!
  2. A kulcs segítségével húzd ki az ajtóból!
  3. Csúsztasd be az új zárbetétet, rögzítsd a csavarral!
3. lépés: új zárbetét rögzítése

A zárbetét cseréje kulcs nélkül is lehetséges?

Két eshetőség adódhat: az egyikben nyitva van az ajtó, a másikban be van zárva. Előbbinél könnyebb feladatunk van, utóbbinál nehezebb. Ha bezárva hagytuk az ajtót, elveszítettük a kulcsot, akkor is kicserélhető a zárbetét, de ehhez már vagy szakemberre lesz szükség, vagy kárt fogtunk tenni az ajtóban. Persze a kulcs hiányában a zár valószínűleg csak roncsolásos technikával nyitható fel: töréssel, maghúzással, fúrással vagy marással. Emellett viszont vannak még a filmekből ismert technikák, amikhez viszont – még szakembernek is! – sok időre van szükség, ilyenek az ütőkulcsos vagy a finomnyitás. Ha csak egyetlen tanácsot fogadunk meg a cikkből, akkor az ez legyen: ne veszítsük el a kulcsunkat!

Nézz körül a Praktiker kínálatában, ahol zárbetétektől kezdve kilincsekig mindent megtalálsz!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!