Egypólusú villanykapcsoló bekötése

Az erősáramú hálózattal való munka nem gyerekjáték: a villanykapcsolók javítása vagy kicserélése könnyűnek tűnhet, de valójában igen felelősségteljes feladat. Habár a villanyszerelési munkákhoz érdemes szakembert felkeresni, jó tudni néhány alapvető ismeretet a témában. Ebben a cikkben az egypólusú kapcsoló bekötésének kérdéskörét jártuk körbe!

A 101-es, egypólusú villanykapcsoló bekötése házilag is megoldható

Milyen villanykapcsoló típusok léteznek? 

A villanykapcsolók szerves részét képezik a háztartás zökkenőmentes működésének: sokszor nem is tűnik fel, milyen nagy szerepük van, pedig az apró kapcsolók hatalmas segítséget jelentenek a mindennapokban. Hiszen néhány kattintással azonnal világosság teremthető egy-egy helyiségben, amit később egy ismételt kattintással könnyen elolthatunk.

A villanykapcsolók fel- és lekapcsolását naponta akár több tízszer is elvégezzük: a könnyűnek tűnő művelet mögött viszont nem is olyan egyszerű rendszer áll. Az igényeknek megfelelően különböző kialakítású áramköröket lehet bekötni a hálózatba.

Ennek mentén többféle villanykapcsoló típus különböztethető meg, amelyekkel lényegében bármilyen világítási kapcsolás kivitelezhető. A különféle villanykapcsolók eltérő kapcsolási funkciókhoz párosíthatóak. Sokszor fordul elő, hogy egy kapcsolóval több lámpát szeretnénk irányítani, vagy ugyanazt a fényforrást több különböző helyről szeretnénk felkapcsolhatóvá tenni - ilyen esetben például a lépcső aljára és tetejére is teszünk kapcsolót.

Funkciót és bekötést tekintve az alábbiak közül választhatunk:

 • egypólusú kapcsoló - az áramkör fázis vezetőjét szakítja meg
 • kétpólusú kapcsoló - fázisvezető mellett a nulla vezetőt is megszakítja
 • hárompólusú kapcsoló - ipari létesítményekben, műhelyekben használatos, a három fázisvezetőt kapcsolja egyidejűleg
 • csillárkapcsoló - két egypólusú kapcsolót egyesít
 • váltókapcsoló - két helyről teszi kapcsolhatóvá ugyanazt a fényforrást
 • kettős váltókapcsoló - két alternatív kapcsolót egyesít
 • Keresztkapcsoló - a világítást kettőnél több helyről teszi kapcsolhatóvá

Fontos tényezők a villanykapcsolók kiválasztása során 

A kapcsolási funkció mellett van még három alapvető technikai tényező, amely hatással van a villanykapcsoló kiválasztására.

 • A névleges értékek: A háztartási környezetben használt villankapcsolóknak hazánkban általában a névleges feszültsége 230V, a névleges árama pedig 10A.
 • Védettségi fokozat: A villanykapcsolók esetében is beszélhetünk IP-védettségi besorolásról. Rendkívül fontos, hogy az IP-védettség mértéke megegyezzen a kapcsoló környezetének körülményeivel. (Az IP-védettség egy nemzetközi jelölés, amely az elektromos eszköznek, illetve annak a burkolatának a szilárd test és a víz elleni védelmi szintjét jelzi.)
 • Szerelési módszer: Különböző módokon lehet a villanykapcsolókat felszerelni a falra, például lehet a falba süllyesztett és falon kívüli is.
 • Megjelenés, design: A kapcsoló burkolata sokféle színű és anyagú lehet, sőt ma már akár dekorációs elemekkel ellátott példányok is léteznek. A prémium minőségig minden elérhető a piacon - sok esetben csak a pénztárcánk szab határt a választásnak.

Egypólusú kapcsoló: a legalapvetõbb villanykapcsoló típus 

A villanykapcsolók között a legegyszerűbb és a legjobban elterjedt változat az egypólusú kapcsoló. Ezt a típust szokták még 101-es kapcsolónak és egysarkú kapcsolónak is hívni. Egypólusú kapcsoló kérdés nélkül minden háztartásban fellelhető, gyakorlatilag szinte nincs olyan elektromos hálózat, ahol legalább egy 101-es kapcsoló ne lenne bekötve.

Az egypólusú kapcsolóval egy kapcsolási helyről egy billentyű segítségével egy vagy több lámpa le- és felkapcsolását lehet kivitelezni. Legtöbbször olyan helyiségek világításához használják, amelyek mindössze egy bejárattal rendelkeznek. Így bőven elég egy kapcsoló is a szobába, hiszen általában érkezéskor és távozáskor van rá szükség. Ennek megfelelően leggyakrabban kisebb szobákba kerül, mint például a WC, a tároló, a gardrób, a kamra vagy a pince. Érdemes tudni, hogy helyi fényforrások világításának kapcsolására is alkalmazható, mint az íróasztal feletti lámpa, a hangulatvilágítás, illetve a mosogatónál lévő fényforrás vezérléséhez is kiváló.

Mi a különbség az egypólusú és a kétpólusú kapcsoló között?

 • Az egypólusú kapcsoló csak az áramkör fázis vezetőjét szakítja meg, illetve zárja. Egy billentyűvel rendelkezik.
 • Ezzel ellentétben a kétpólusú kapcsoló a fázisvezető mellett a nulla vezetőt is megszakítja. Ez a típusú kapcsoló is csak egy billentyűvel rendelkezik. Olyan (nedves, időszakosan nedves) helyiségekben használatos, ahol a nulla vezető megszakítása elő van írva.

Az egypólusú kapcsoló bekötése 

Az egypólusú kapcsoló bekötése a többi villanykapcsolóhoz képest meglehetősen egyszerű. A 101-es kapcsoló esetében az áramkör a fázis vezetőjét (L) szakítja meg, illetve zárja. Ez azt jelenti, hogy a fényforráshoz érkező fázisvezető van bekötve a kapcsolóba, a nulla (N) vezető pedig folyamatosan egy potenciálon van a világítótest foglalatával.

A villanykapcsoló bekötése rendkívül felelősségteljes és veszélyes feladat, ezért mérhetetlen odafigyelésre és kellő szaktudásra van szükség hozzá. A szakszerűtlen bekötés miatt komoly problémák, balesetek léphetnek fel: például fennáll az áramütés veszélye, vagy akár a tűzokozás lehetősége is. Egy rossz bekötés miatt előfordulhat, hogy a kapcsoló a fázisvezető helyett a nullvezetőt szakítja meg, amely életveszélyes helyzeteket is okozhat akár még lekapcsolt állapotban is. Például, ha valaki izzót cserél és nincs feszültségmentesítve a kapcsoló, akkor akár halálos áramütést is szenvedhet, ugyanis a helytelen bekötés miatt az izzófoglalat feszültség alatt lehet.

Épp ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a műszaki felkészültség és a szakmai tudás a kapcsoló bekötéséhez. A biztonság érdekében az egypólusú kapcsoló bekötéséhez nem érdemes otthon egyedül nekiállni, mindenképp ajánlott egy szakképzett villanyszerelőt felkeresni!

Első a biztonság: az áramtalanítással kell kezdeni! 

A legfontosabb, hogy a szerelés előtt mindenképpen áramtalanítsunk, ezt a főbiztosítóval vagy a szektorbiztosítóval kell megtenni. A cél, hogy teljes mértékben feszültségmentesítsük az áramkört, és így maximális biztonságban dolgozhassunk.

Az áramot csakis a szerelés végeztével, a burkolatok visszahelyezése után lehet visszakapcsolni. Nagyon fontos jelezni a házban lakók számára a villanyszerelési munkát, nehogy bárki véletlen visszakapcsolja a rendszert.

A kapcsoló ellenőrzése 

Miután áramtalanítva lett, okvetlenül ellenőrizni kell a rendszert, hogy tényleg teljesen árammentes. Mindez a kapcsoló fel-le kapcsolásával egyszerűen ellenőrizhető, de a biztonság kedvéért - a burkolat eltávolítása után - érdemes egy fázisceruza segítségét is igénybe venni a vizsgálathoz.

A burkolat eltávolítása 

Ha lekapcsoltuk az áramott, jöhet a villanykapcsoló burkolatának leszedése. Ha felújítás vagy építkezés alatt történik a kapcsoló bekötése, akkor először érdemes az esetleges szennyeződésektől (pl. festék- vagy vakolatmaradványok) megtisztítani a dobozt. A külső burkolatot általában oldalról lehet a legkönnyebben lepattintani egy csavarhúzó segítségével.

A kapcsoló bekötése 

A kapcsoló szétszerelése után jöhet a konkrét villanyszerelés! Ha korábban nem történt meg, akkor azonosítani kell a vezetékeket:

 • a fázis általában fekete (előfordul, hogy barna esetleg piros) színű,
 • a nulla vezeték kék,
 • a földvezeték pedig zöld-sárgás.

villanyvezetékek színei

Nagyon fontos tudni, hogy melyik vezetéket pontosan hova is kell kötni! Miután a vezetékeket bekötöttük a megfelelő helyre, a csavarokkal rögzíteni kell a kapcsolót és vissza kell tenni a külső burkolatot.

Elengedhetetlen a védőeszközök használata 

A villanyszerelés alatt feltétlenül ajánlott különböző védőeszközöket használni, amelyek kellő védelmet biztosíthatnak egy esetleges áramütés során. Így például az elektromos hálózattal való munka folyamán gumikesztyűt, védelemmel ellátott cipőt és ruhákat érdemes viselni, illetve kérdés nélkül szigetelt szerszámokat kell alkalmazni.

Az egypólusú villanykapcsoló bekötése egyszerűnek tűnhet, de kimondottan veszélyes műveletről van szó. Az elektromos hálózattal való munka egyáltalán nem játék: soha ne kezdjünk bele a kapcsolók szerelésébe áramtalanítás nélkül! Ha valamilyen probléma lép fel, vagy esetleg cserélni kell a kapcsolót, akkor a feladattal inkább bízzunk meg egy szakképzett villanyszerelőt, aki maradéktalanul és veszélymentesen képes elvégezni a munkát.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!