Banner

Előtte-utána: öreg kerti szék fehér lazúrban

Amire szükségünk lesz

kerti bútor felújítása lazúrral

Így készült

A székemet tavaly ugyan már lecsiszoltam, de frissítettem egy picit a csiszoláson, így a télen rárakódott port is könnyedén le tudtam szedni.

kerti bútor felújítás lazúrral


A csiszolás után kötelező a portalanítás! Ne blicceljük el, nem éri meg! Most egy régi, festésre már nem használt, puha ecsettel töröltem le a port a lécekről és a mélyedésekből.

kerti bútor felújítás lazúrral

Az előkészítés után jöhet maga a festés! A Lazurán Aqua 3 az 1-benről annyit érdemes tudni, hogy vízbázisú, faanyag védőszert és alapozót is tartalmazó lazúrról van szó, festés közben mélyen a fa pórisaiba hatol. 14 készrekevert színben kapható, azonban a színárnyalatok akár keverhetők is egymással, így ha valami elképesztően egyedire vágyunk - ki tudjuk keverni - csak fel kell írni a pontos mennyiségeket! A végeredmény selyemfényű, kellemes tapintású felület. Érdemes 2, vagy akár 3 rétegben is felvinni - természetesen kivárva a rétegek közötti ajánlott száradási időt (2 óra). És persze, mint minden természetes anyagra ajánlott festéknél, ennél is érvényes, hogy mivel minden fa más, ezért a végeredmény is eltérhet a színkártyán látott pontos színtől! 

A festéket kinyitás után, alaposan fel kell keverni. Az állaga inkább krémes, mint folyós, nagyon szépen, majdnem teljesen cseppmentesen vehető ki az edényből. 

kerti bútor felújítás lazúrral

A megcsiszolt és portalanított felületre szálirányba vigyük fel a festéket. Egy ilyen lécekből álló széknél ez nem kis móka, hiszen sok az egymásra merőleges felület, de érdemes odafigyelni erre az apróságra.

kerti bútor felújítás lazúrral


Az első réteg nem feltétlenül fogja teljesen befedni a széket, hiszen ez egy alapból sötétebb fa bútor volt, és a mostani választott színünk a fehér, így ha sötétből szeretnénk világosat varázsolni, akkor várjuk ki a száradási időt, és fessünk újabb réteget a székre. 

kerti szék felújítása lazúrral

A második réteg felvitele előtt nagyon finom (350-es vagy még ennél is finomabb) csiszolópapírral érdesítsük vissza a felületet, hogy a következő réteg jobban tapadjon. A portalanítást itt se hagyjuk ki!

kerti szék felújítása lazúrral

kerti szék felújítása lazúrral

Nekem most három réteg kellett a tökéletes eredményhez, így picit tovább tartott a móka, de az eredmény kárpótol a plusz órákért.

kerti szék átfestése lazúrral

A tesztet a Trilak támogatta!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!