Levitáció: ilyen, amikor egy lámpa lebeg

Levia névre keresztelték azt az energiatakarékos asztali lámpát, amiről joggal tartják úgy, hogy a tudomány, a dizájn és a technológia csodálatos találkozása.

Levia lámpa

Fotó: Kickstarter

Áram kábel nélkül

A lebegő LED lámpa egy robusztus márványtalpból és egy kétszer 90 fokban hajló fém egységből áll, a villanykörte pedig egy speciális mágneses megoldásnak (elektromágneses indukció) köszönhetően levitál és kicsit forog is. A lámpa ki-és bekapcsolása egy kapcsoló segítségével történik, kikapcsolt állapotban azonban a mágneses mező nem „kapcsol le”, a körte a helyén marad. Sőt akkor se történik semmi, ha a lámpát véletlenül megbökjük, ilyenkor ugyanis bekapcsol az esésgátló funkció, ami a villanykörtét a lámpához "tapasztja".

A lámpa további különlegessége, hogy energiatakarékos, a LED körte 3 Wattos és 50 000 órán keresztül tud világítani – vagyis 17 éven át üzemel, ha az év 365 napján bekapcsolva hagyjuk.
A dizájnos találmány egy további érdekessége, hogy közösségi finanszírozással születhetett meg, a Kickstarteren jött össze annyi pénz, hogy a gyártása megkezdődhetett.

A videóból kiderül, hogyan működik az "okos" lámpa:

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!