Banner

Csináld magad: Teraszépítés házilag

Aki érzi magában az erőt ahhoz, hogy saját teraszt építsen, annak most megmutatjuk, hogyan lásson hozzá. Teraszépítés lépésről-lépésre. 

1. A terasz alapjának felső szintje a teraszajtó szintje alatt helyezkedjen el! A magasság meghatározásánál adjuk össze a padló, az alátétgerendák, illetve a betonréteg vastagságát, ennek ismeretében állítsuk be a szintjelző zsinór magasságát. (A szintjelző zsinór nyújt segítséget a kiegyenlítő réteg vastagságának meghatározásában).

2. A kert felé irányuló sarokpontoknál vasrudakat vagy cölöpöket verjünk a talajba, majd ezekhez a cölöpökhöz feszítsük ki a szintjelző zsinórt, ügyelve arra, hogy a magasság, a vízelvezetés érdekében, a kert irányában enyhén lejtsen. A magasságot jelöljük a cölöpön egy jelölőfilc segítségével, hogy a szintet folyamatosan ellenőrizhessük, vagy ismételten beállíthassuk, ha a zsinór elmozdulna!

3+4. Hordjunk fel a felületre 0/2 vagy 0/4 szemcsenagyságú homokréteget a szintjelző zsinór által megadott vastagságnak megfelelően!

5. Vibrációs eszköz segítségével tömörítsük a homokréteget!


6+7.     A homokalap tömörítésének végeztével ellenőrizzük az egyenletes szintmagasságot, szükség esetén, pótoljuk a homokot! Egy hosszú fémlap vagy fémprofil segítségével húzzuk simára a homokfelületet, hogy a megfelelő lejtés biztosításával homogén felületet kapjunk.8. A kisebb egyenetlenségeket egy lapát és homok segítségével még kijavíthatjuk.9. A peremeknél, és a falak mentén a hosszú egyengető lapokkal nehezen tudunk pontos munkát végezni, ezért itt glettelő kanalat használjunk!

10. A következő lépésben fektessünk a teljes felületre geotextilt, hogy esélyt se adjunk a gyomoknak arra, hogy a talajon áttörjenek.

11. A geotextil kiemeli a még meglévő egyenetlenségeket, amiket további homok felhordásával kijavíthatunk.12. A következő lépés a betonréteg kialakítása.

13. A járólapok lefektetése során ellenőrizzük, hogy a szükséges, 1,5 – 2 %-os lejtés biztosított-e. Ha nincs meg a megfelelő lejtés, a járólapokat gumikalapács segítségével a szükséges mélységig a homokos talajba süllyeszthetjük.

14+15. A járólapokat, a tervezéskor megjelölt pontokon, egyenletes távolságban helyezzük el!16. A következő lépésben, a lefektetett járólapokra körkörösen helyezzük el a beszabott tartógerendákat! Figyelni kell arra, hogy a legutolsó padlódarab is a tartógerendán nyugodjon.

17. A következő műveletben a padlódeszkákat, méretre vágott padlólapok segítségével keretbe foglaljuk. A vágáshoz egy, úgynevezett gérvágót használunk. A vágás szögét 45 ⁰-ra kell beállítani!18. A befogó keretnek takarnia kell a tartógerendákat és a tartószerkezet elemeit is.19. Helyezzük el a többi tartószerkezeti elemet!

20+21. Szabjuk be és helyezzük fel a többi padlódeszkát is!22. A megfelelő távolságtartást ékekkel biztosítsuk!23. A furatokat magasságra állított fúróval készítsük el, ezzel megelőzzük, hogy a furat átszakítsa az alátétlécet.

24. A meghajlott padlódeszkákat feszítőzsinór segítségével egyenesítjük ki.25. És készen is vagyunk!26. Íme, a végeredmény:


  • Mivel a felületkezelt faanyagokba az impregnáló szerek csak pár milliméter mélységig hatolnak be, szükség van a vágási felületek felhasználás előtti, favédelmi utókezelésére is.

  • Az alépítmény járólapokból való kialakítása könnyű és gazdaságos. Szabály, hogy nem szabad a teljes felületet járólapokkal kitölteni. Ennek oka, hogy az esővíz talajba szivárgása hosszú időt venne igénybe, a tartógerendák vízben állnának. Szerencsésebb a járólapokat pontokban elhelyezni.

  • Annak érdekében, hogy elkerüljük a csapadékvíz feltorlódását, a terasz felületnek enyhe lejtést kell biztosítanunk. A lejtés 1,5 – 2 %-os legyen. Ez annyit jelenti, hogy a magasságkülönbség hosszanti irányban méterenként 1,5 – 2 cm legyen. Ha tehát egy 3 m hosszú teraszt tervezünk, akkor a magasságkülönbségnek 4,5 – 6 cm-t kell elérnie.

  • A fa deszkák, padlók vágása során a vágásai felületein szilánkosodás, forgácsolódás keletkezhet. Ezeket a felületeket simára kell csiszolni. Ehhez a művelethez használjunk csiszológépet, vagy excentrikus csiszolót 80-as szemcsézettségű csiszolópapírral. Akinek nem állnak rendelkezésére ezek a gépek, elvégezheti a munkát sarokcsiszolóval is. Ebben az esetben nagyon nagy körültekintéssel munkáljuk meg a felületet.

  • Hibázunk, ha az alátét gerendát közvetlenül az illesztés alá helyezzük, mert ezzel megakadályozzuk a csapadékvíz elfolyását. Akkor járunk el helyesen, ha egy alátét gerenda helyett kettőt alkalmazunk, az illesztés a gerendaköz felett helyezkedik el, szabad utat engedve a víz elfolyásának.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!