Csináld magad: design szúnyogháló

A szúnyogháló praktikus tulajdonsága mellett lehet design eleme is otthonunknak. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan rejthetjük el az alapesetben nem esztétikus pliszé szúnyoghálót!

szúnyogháló ablakra

Nyár van, és az évszak minden csodálatos előnyével együtt megérkeztek a szúnyogok is. Olvasóink számára biztosan nem kell részletesen kifejteni, milyen bosszantók az éjszakai alvást, majd a viszketés miatt a másnapot is megkeserítő rovarok. Ha nem akarunk vegyszeres megoldáshoz nyúlni, marad a szúnyogháló mint védekezési lehetőség. Szerencsére ez egy könnyen elérhető megoldás, hiszen számos üzlet kínálatában megtalálható termékről van szó. Használhatunk szúnyoghálót ablakra, ajtóra. Vehetünk régi típusút, öntapadós fajtát, amit méretre szabhatunk, vagy akár modernebb, strapabíró üvegszálas szúnyoghálót rolós technológiával. Nagyobb ajtókra, ablakokra használhatunk pliszé szúnyoghálót, amely a háló pliszírozott kialakításáról kapta a nevét. De ha a praktikum mellett az esztétikum is fontos szempont számunkra, akkor akár mi is készíthetünk otthonunkhoz illő és ízlésünk számára a leginkább megfelelő design szúnyoghálót.

Hozzávalók a szúnyogháló elkészítéséhez

Amire mindenképp szükségünk lesz a szúnyogháló megalkotásához:

  • sűrű szövésű csipkés anyag vagy függönyanyag méretre vágva
  •  falécek méretre vágatva
  • tűzőgép kapcsokkal
  • fém sarokpántok, szögek

pliszé szúnyogháló

A design szúnyogháló elkészítéséhez a fentieken kívül már csak egy kis kézügyességre és kreativitásra van szükség. Nézzük is meg, hogy milyen módon kezdjünk neki!

Így készül a design szúnyogháló lépésről lépésre

  • Mérje le a lefedni kívánt ajtót, illetve ablakot! Vegye figyelembe, hogy ahol a háló anyagát rá fogjuk erősíteni a falécekre, ott a textíliát vissza fogjuk hajtani két rétegben, tehát egy kicsit nagyobb mérettel számoljunk!
  • Gondoljuk alaposan végig, hogy a szobánkat milyen berendezési stílus jellemzi. Modern, fiatalos, minimalista, romantikus? Milyen színek és anyagok dominálnak? Ehhez alkalmazkodva válasszuk ki az anyag színét és mintázatát! Fontos, hogy az anyag szövése elég sűrű legyen, különben nem fog megfelelni a funkciójának. Érdemes több textíliát vásárolni, hogy koszolódás, elhasználódás esetén le tudjuk cserélni ugyanarra a stílusú anyagra!
  • A kiválasztott ajtó, illetve ablak méreteinek megfelelően készítsük el a kereteket a falécekből, használjunk fém sarokpántokat, szögeket!
  • A szúnyoghálónk anyagát feszítsük fel a keretre, a széleinél két rétegben hajtogassuk rá a fára! A tűzőgép segítségével óvatosan erősítsük rá a textíliát a keretre! A keretek sarkainál használjunk több kapcsot!
  • Helyezzük fel a keretet a megfelelő nyílászáróra és élvezzük a látványt!

Láthatjuk, mennyi szépséget és egyediséget vihetünk otthonunkba akár ilyen apró barkácsolásokkal, mint egy design szúnyogháló. Sok sikert az alkotáshoz és kellemes, rovarmentes nyarat!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!