Banner

Műanyag gyeprács lerakása – akár házilag is megoldható

Korábbi cikkünkben már érintettünk olyan témákat, mint a gyeprács lerakása, árak, a gyeprácskő hasznossága, ezúttal pedig jobban megvizsgáljuk a műanyag gyeprács kérdéseit. Sok esetben csapadékos napokon, ha behajtunk autóval a kertbe, a gépjármű súlya károkat okozhat felázott talajban, egyik pillanatról a másikra tönkretehetjük a gondosan nevelgetett gyepet – erre megoldás a műanyag gyeprács lerakása!

Műanyag gyeprács

Műanyag vagy beton gyeprács – melyiket válasszam?

A beton gyeprács előnyei közül talán először szokták emlegetni, hogy nem kell külön szegélyezést kialakítani, ennek ellenére azért mégiscsak komolyabb alapozást igényel. Amit a szegélyek elhagyásával megspórolunk (időt és energiát), azt azért rá kell szánni az alapozásra. Természetesen a beton gyeprácskőnek is van azért hátránya: nagy forróság idején a kövek átmelegednek, a hézagokba telepített fű pedig károsodhat. Ha tehát a gyeprácskő mellett tesszük le voksunkat, akkor a rendszeres locsolásra mindenképp ügyelnünk kell majd!

Olvasd el ezt is! Beton gyeprácskő lerakása – akár házilag is megoldható

A műanyag gyeprács tehát könnyebben és gyorsabban telepíthető, ugyanakkor komolyabb igénybevétel esetén nem a legjobb megoldás – amennyiben csak gyalogosforgalomra vagy eseti autóbeállásra számítunk, a műanyag gyeprács is jó választás lehet. Nem utolsósorban a műanyag gyeprács a legolcsóbb megoldás, kisebb büdzséből akár egyetlen ember is telepíteni tudja.

Gyeprács vagy térkő? Melyiket mikor érdemes választani?

Amíg a gyeprácskő és a műanyag gyeprács funkciója között van átjárás, addig a térkő már inkább „külön történet”. Elsősorban az esztétikai különbségekről kell beszélni, hiszen a térkövezett felületen nincsen hely a növényeknek. Másodsorban a térkövezés kétségtelenül nagyobb munka, ugyanakkor biztoskezű alapozással nemcsak hosszútávra tervezhetünk vele, de akár a haszongépjárművek súlyának is ellen tud állni.

Műanyag gyeprács lerakása

Műanyag gyeprács lerakása házilag – lépésről lépésre

Mivel a gyeprács lerakása házilag is kivitelezhető, egy rövid áttekintést adunk most, hogy miképpen lehet telepíteni. Ettől függetlenül a műanyag gyeprács lerakási útmutató – amit a megvásárolt termék mellé kapunk – hasznunkra lehet, hiszen bizonyos elemek gyártónként eltérhetnek. Korábban említettük, hogy a gyeprácskő esetében a legnagyobb munka az alapozás: a jó végeredmény érdekében a műanyag gyeprács esetében is használhatunk sóderes alapot, de nem feltétlenül szükséges. A legegyszerűbb és leggyorsabb technika a következő:

  1. Ásd ki a földből a gyeprács helyét!
  2. Szórj rá 3-5 centiméter vastagságban homokot!
  3. Egyengesd el a felületet!
  4. Fektesd le a gyeprácsot!
  5. Szórj el fűmagot!
  6. Végül töltsd fel földdel! 

Szükséges szerszámok, kiegészítők, anyagok

Az ásáshoz természetesen ásóra és lapátra mindenképp szükségünk lesz. A homok szállításához jól jöhet egy talicska, a műanyag gyeprács méretre vágásához pedig valamilyen kés vagy egyéb vágóeszköz. A felület kiegyenlítéséhez szintezőléc is kelleni fog, a gyeprács rögzítéséhez pedig kalapácsra. Mindezek mellett fűmagra, földre, homokra, műanyag gyeprácsra és a hozzá mellékelt speciális rögzítő szögekre lesz szükségünk.

Most, hogy megismerted az elméletet, nézz körül a Praktiker választékában, kerülj képbe a lehetséges költségekkel!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!