Oldal tetejére

Kerti szerszámaink és gépek tavaszi karbantartása

A tavaszi munkálatok kezdete előtt érdemes alaposan átnézni a kerti szerszámokat, nehogy akkor érjen minket meglepetés, amikor az első kapavágást akarjuk megejteni a kertben, vagy a huszadik rántásra sem indul a fűnyíró. A kertművelés elengedhetetlen eszköze a jól megválasztott és karbantartott szerszám.

Kéziszerszámok:

  1. Szerszámok fém részei
A berozsdásodott szerszámok felületét drótkefével érdemes átdörzsölni. Ásó, kapa esetében fontos az élesség és az egyenes felület. Ha kicsorbult a szerszám, akkor a csorbát ki kell köszörülni vagy kalapálni.

Tipp: Ha nincsen üllő a háznál, megfelelő felületet adhat akár egy balta tompa fele is. Ezután a művelet után jöhet az élezés, amelyet állványos köszörűvel, vagy annak hiányában flex-szel végezhetünk el. Védőkesztyű használata javasolt az összes művelethez!

  1. Szerszámok fa részei:

A fa nyeleket alaposan vizsgáljuk át és amennyiben a nyél repedt, törött, korhadt, inkább cseréljük le, nem érdemes olyan eszközzel dolgozni, amely bármelyik pillanatban eltörhet a kezünkben. Ha új szerszámot veszünk, próbáljunk meg műanyaggal bevont eszközt vásárolni, mert könnyebben lehet megtisztítani.

Ha a nyél lötyög, a tartószeget cseréljük ki facsavarra, azok sokkal erősebbek és jobban fogják a szerszám fejét. A fanyeleket melegvízzel mossuk le, majd csiszolópapírral az esetleges szálkákat távolítsuk el a felületéről.

Metszőollók

Szinte alapvető kerti eszköz a metszőolló, éppen ezért kiemelten fontos, hogy jól működjön.  Ellenőrizzük az olló élét, aminek mindig kifogástalannak kell lennie, a pengéknek pedig jól kell zárniuk, hiszen csak ekkor tudunk megfelelően vágni vele. Élezni egyszerű fenőkővel, vagy speciálisan erre a feladatra készült szerszámélezővel lehet. A metszőolló lelke a rugó, amelyből spirál és lemezrugós kivitelt vásárolhatunk. A spirálrugót elég kis kefével megtisztítani, de a lemezrugót petróleumos áztatás után tisztítsuk, mert az áztatás nélküli erőltetés könnyen a rugó töréséhez vezethet. A minőségibb metszőollók rugói cserélhetők.

Motoros gépek:

Minden kertész munkáját megkönnyíti a fűnyíró, a szegélynyíró, a rotációs kapa és a sövénynyíró.

Fokozottan figyeljünk, mert ezeknek a gépeknek nemcsak a kezelése, de a szervízelése is szakértelmet igényel! Az ellenőrzés során a szakértelmünket meghaladó hibák, vezetékszakadások észrevételekor ne kezdjünk el barkácsolni, hanem vigyük szakszervízbe a gépünket. Az otthoni próbálkozásokkal, javítgatásokkal csak ronthatunk a gép állapotán, nem beszélve arról, hogy balesetveszélyes. A fűnyíró és egyéb, pengével rendelkező gépeket megélezhetjük akár házilag is, de ügyeljünk, hogy csak áramtalanított vagy leállított géphez nyúljunk!

Hasznos volt ez az oldal?