Banner

Grillsütő típusok: Melyiket vegyem?

A grillsütő típusok előnyei, hátrányai: melyiket érdemes választanunk teljesítmény, méret és funkciók alapján? Elektromos grillsütő, gázgrill, faszenes grillsütő és grillkandalló körképünkből megtudhatja!

grillsütő

Elektromos grillsütő

Senki nem vitatja, hogy a parázson való sütögetés hangulata, a szabad tűzön sült ételek íze semmi mással össze nem hasonlítható. Azonban a szabadtéri tűzrakás veszélyei, a füstképződés, a faszén vagy a megfelelő tüzelőanyag beszerzése, a tűzrakás, a sütéshez megfelelő parázsra történő hosszú várakozás, mind amellett szól, hogy próbáljuk ki az elektromos grillsütőt. Használata esetén nem kerülünk összetűzésbe a szomszéddal a füst miatt, illetve csak a készülő hús csábító illata ingerli az orrunkat. További előnye, hogy rossz idő esetén sem kell lemondanunk a sütögetésről, mert az elektromos grill vagy kisebb asztali változata zárt, fedett helyen is használható.

Az elektromos grillsütők további előnye, hogy egyszerű a használatuk. Nem kell kínlódni a tűzgyújtással, várni arra, hogy izzó parázs keletkezzen. Egyes készülékeken a sütési hőmérséklet szabályozható, illetve az étkezés befejeztével a felületük könnyen tisztítható. Az asztali grilleket általában ellátják egy kihúzható cseppfogó tartállyal, melyből a lecsepegett olaj, zsír, ételdarabkák összegyűjthetők és egyszerűen eltávolíthatók, mosogatógépben elmoshatók. Ha szerencsénk van, a grillrács tisztítását is a mosogatógépre bízhatjuk.

elektromos grill

Egyes modellek tapadásmentes felülettel készülnek, esetleg fedéllel is ellátják őket. Ezek a készülékek is könnyen tisztíthatók, de használatukkal a grillezés hagyományos hangulatától végképp elbúcsúzhatunk.

Elektromos grillsütőket már nagyon kedvező áron is kínálnak a piacon, de megvásárlásuk előtt győződjünk meg arról, hogy a készülék megfelel-e a minőségi sütés feltételeinek. Ha nagyon alacsony a sütőfelület hőmérséklete, elhúzódik a sütési idő, a nedvesség kifő a húsokból, mire a ropogós külső réteg kialakul, a hús száraz, rágós, gyakorlatilag élvezhetetlenné válik. A grillsütő teljesítménye legalább a 2000 wattot érje el.

Az áramot a konnektorból kapjuk, tehát az ilyen fajta sütőket nem tudjuk magunkkal vinni például egy piknikre, de a kertben a kábeldobra feltekert hosszabbító vezeték segítségünkre lehet.

Gázgrill

Mielőtt a grillkolbász vagy a pácolt hús felkerül a grillrácsra, alapesetben nincs más teendő, mint várni. Mégpedig addig, amíg a faszén átizzik. Azonban ha gázüzemű grillsütőt használunk, szinte azonnal, gombnyomásra megkezdhetjük a sütögetést. A sütési hőmérséklet azonnal elérhető, nem keletkezik füst és láng, tehát a szomszéd ebben az esetben sem reklamálhat.

gázgrill

Mellette szól, hogy a gázgyújtóval, mint egy átlagos gáztűzhely esetében, meggyújtjuk a lángot és a szabályozó gomb segítségével beállítjuk a megfelelő hőmérsékletet. A sütés azonban nem közvetlenül a láng felett, hanem egy a láng fölé helyezett lávakövön, illetve szögacél rudakon keresztül történik. Az egészség szempontjából meghatározó, hogy a lecsepegő zsír a parázson vagy a nyílt tűzön nem kap lángra, így a keletkező rákkeltő anyagok nem jutnak vissza a sülő húsokra, zöldségekre. Mivel parázs és hamu a gázgrill esetében nem keletkezik, a készülék tisztítása is jelentősen könnyebb.

Ha a grillsütőnk fedéllel és sűrűbben elhelyezett grillrudakkal is rendelkezik, akkor a készítendő ételek variációja szinte végtelen. Mivel a hőmérséklet szabadon változtatható, lehetőség nyílik arra, hogy akár egy egész csirkét vagy egyéb specialitásokat is elkészítsünk.

Hátrány, hogy elmarad a megszokott, tipikus faszénaroma. Ha mindenképpen ragaszkodunk a hagyományos „grillélményhez”, rásegíthetünk egy kis faforgáccsal, amit szakkereskedésekben, különböző aromákkal átitatva, beszerezhetünk.

Ha a gázgrill mellett döntöttünk, számoljunk azzal, hogy használata helyhez kötött, mozgatása körülményes, leginkább teraszra, erkélyre telepítve használható. A gázpalackok beszerzése sem egyszerű, cseréjük csak speciális kereskedésekben, üzemanyagkutaknál megoldható. A gázgrill mellé is javasolt egy kisebb, faszenes sütő beszerzése, ami könnyen szállítható, szinte bárhol felállítható.

Faszenes grillsütő

A faszenes grillsütő használata jelentős időráfordítást, figyelmet igényel. Az elektromos és a gázsütőkkel szemben, amelyek gombnyomásra üzembe állíthatók, a faszenes grillt mindenekelőtt fel kell fűteni. Ehhez be kell szerezni a megfelelő száraz faszenet, a grillgyújtóst, majd ezek használatával meg kell teremteni a sütési feltételeket. Számolni kell azzal, hogy a faszén elégetése során, a gáz- és az elektromos sütőkkel ellentétben, füst is képződik. Két trükk alkalmazásával azonban a füstképződés is csökkenthető. Az első lépés, hogy csak jó minőségi faszenet vásároljunk! Második lépés: ügyeljünk arra, hogy a húsról a zsír ne csepegjen az izzó parázsra! A legjobb, ha hústű helyett csipeszt használunk!

faszenes grill

A faszénparázson történő sütögetés időigényes, a faszén vagy a grillbrikett mennyiségétől függően eltarthat 40-60 percig is, míg a grill a megfelelő hőmérsékletet eléri. Ezt követően gyorsan kell dolgozni, mivel a faszén nem vár, a parázs viszonylag hamar elhamvad.

%%TERMEK_AJANLO_630%%

Betongrill

Miért is olyan kedvel a kerti betongrill? Röviden, ezek az építmények különleges hangulatot, ígéretet sugároznak. Nem kizárólag grillállomás funkciójukban, hanem mint a kert, a terasz díszei, berendezési tárgyai is mellettük szólnak. Lehetnek akár egy szabadtéri konyha részei is. Induljunk csak ki abból, hogy a kandalló egy házon belül milyen kellemes atmoszférát teremt. Miért lenne ez másképp a szabadban? A környezethez igazítva a burkolásnál használhatunk feltűnőbb színeket vagy természetes köveket is. Természetesen elsődleges a kandalló tűzhely szerepe, hiszen már évszázadok óta gyűlünk össze a tűz mellett. Együtt étkezünk, melegszünk, ha az idő hűvösebbé válik, közelebb húzódunk egymáshoz.

grillkandalló

Aki grillezni akar, nem ismer olyat, hogy grillszezon. Süt minden év- és napszakban, tehát egész éven át. A sütőnek mindig bevetésre készen kell állnia. A kerti grill erre a legalkalmasabb, amennyiben a grillrács tiszta és a hamuláda is üres. A sütögetés szinte azonnal megkezdhető. A kerti sütők mellé általában munkalapokat vagy pultokat is elhelyeznek, hogy a sütéshez szükséges eszközök mindig kéznél legyenek. Míg a szobai kandallók kizárólag a helyiség fűtésére szolgálnak, a kertiek nemcsak a kitűnő fogásokról, de a kellemes hőmérsékletről is gondoskodnak.

A sütési felület általában kisebb, mint a többi grillfajta esetében. Mivel három oldalról zárt, nehezen hozzáférhető. Általában a hagyományos fogások, grillhúsok vagy kolbászkák elkészítésére szorítkozik.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!