Kis erkélyhez ötletek - rugalmas és praktikus megoldások

A keskeny bútorok a nyerők 

Egy tényt el kell fogadnunk, ha be akarjuk rendezni a teraszt: egyértelműen csak a kis helyigényű tárgyak fognak elférni a balkonon, erkélyen. 

Amennyiben felakasztunk egy hosszú függőágyat, vagy kitesszük nagymamánk terebélyes rattan karosszékét, ami elfoglalja a tér egy jelentős részét, akkor már tényleg csak minimális mennyiségű hellyel számolhatunk. 

Akkor érdemes egy nagyobb bútort - például hosszú napozóágyat, erkély kanapét - kitennünk, ha egyértelműen egyszemélyes vagy páros felhasználásra tervezzük a balkont, miniteraszt. 

Amennyiben többen szeretnénk használni ezt a külső teret, akkor a kis méretű, felhajtható és összecsukható bútorok között kell körülnéznünk. 

Segíthetnek a kis terekbe tervezett berendezési tárgyak, amelyekkel ma már találkozhatunk. Például egy kellően helytakarékos, balkonláda jellegű, korlátra akasztható grillel még a grillezés is kivitelezhető az erkélyen

Kis teraszra légies és egyszerűen mozgatható bútorokat érdemes választanunk. Az egymásba rakható erkély szék, a felhajtható kisasztal a legjobb választás. Kerek és szögletes korlátra akasztható asztalokat is találunk ma már. 

felhajthato asztalka

A panel erkélyek nagy barátai az összehajtható asztalok, illetve egybe rakható ülőbútorok. Az egyszerű kerti bútorok is kényelmesek lesznek, ha fel- levehető ülőpárnákkal egészítjük ki őket. 

Kereshetünk egymáshoz illő, összecsukható balkon szetteket is. 

Tényleg csak egy franciaerkély méretű helyünk van? Oda is elfér egy asztalkának használható összecsukható szék, egy másik szék, amire leülünk, és pár cserép virág. 

A sarokbútorok is segíthetnek

Minden szögletes térnek vannak sarkai, amelyek általában kevésbé kihasználtak. A terasz sarkában álló seprű vagy oda eldugott virágföldes zsák helyett lehet ott sarokasztal is, és máris kihasználtunk egy kis plusz teret. 

A sarokba elhelyezhető balkon bútorok egyike a terasz szekrény is, erre például virágcserepeket, locsolókannát helyezhetünk. 

A könnyű rattan, nád, bambusz, vagy a zsinóros anyagú bútorok tökéletesek egy kis kültéri helyre. A fa kerti bútorokhoz tartozó összecsukható pihenőszékeket, ha nem használjuk, egyszerűen a falhoz tolhatjuk.

pad az erkelyen

Bár ismerjük a könnyen arrébb tehető, retró egylábú műanyag hokedlit és társaikat, de ma már ajánlott nem annyira a műanyag, mint inkább a természetes anyagok felé fordulni. 

 Ahol kevés négyzetméter van a padlón, ott is meglepően sok lehetőség van, méghozzá a falon. Persze a ház falára nem tehetjük a reggelizőasztalt, de például felhajthatjuk ide - vagy a korlátra - a székeket, asztalokat használat után.

A kerékpárok falra akasztása ma már mind erkélyeken, teraszokon, mind belső helyiségekben bevett gyakorlat. 

És még mindig fal: ha mutatós kertet szeretnénk a balkonon, de minimális helyünk van rá, akkor a falra futtatható növényeket érdemes kihasználnunk. 

Más érzés lesz a kis asztalkánk mellett egy virágokba borult fal mellett kávézni, mint a csupasz beton mellett.

Pici de hangulatos erkély - trükkökkel

A kis méretekről elterelhetjük a figyelmet azzal, ha kellemessé tesszük a helyet. 

Használhatunk mécseseket, LED lámpákat: apró helyi fényekkel átformálhatjuk a teret. Ha nem az egész terasz, erkély van ‘egyben’ megvilágítva, akkor nem fogjuk olyan kicsinek érzékelni. 

Egy futószőnyeg, kinti szőnyeg, mutatós lábtörlő lakályossá teszi a teret. Kellemessé teszi a kint tartózkodást a padlódeszka burkolat, vagy akár műfüvet, kavicsot is használhatunk. Egy tenyérnyi hely is sokkal vendégmarasztalóbb lesz igényesen kialakítva. 

hangulatos fények

Nemcsak kis erkély bútorokban gondolkodhatunk, kertként is berendezhetjük a balkont, erkélyt. A francia, olasz nagyvárosokra jellemző, hogy dús kertet alakítanak ki minden arra alkalmas négyzetméteren. A kis erkély ötletek egyik legjobbja, ha beültetjük zölddel a teret. 

A növények remekül alkalmazkodnak, tökéletes partnereink lesznek abban, hogy minden talpalatnyi helyen elhelyezzük őket. Ahogy már említettük, kerülhetnek falra, ablakba, korlátra is. A házfalak befuttatására a kevésbé igényes közönséges vadszőlőt szokták használni.

Amire oda kell figyelnünk, hogy nemcsak beültetni kell a virágokat, odafigyelve arra, hogy az adott hely megfeleljen az igényeiknek, hanem öntözni, tápoldatozni, gondozni is kell őket. 

Hiába veszünk egy csodás citromfát, ha nem mediterrán növény földbe kerül, ha nem kellően benapozott az erkélyünk és elfeledkezünk a gondozásáról. 

A növények teleltetéséről sem szabad megfeledkezni erkély kertünk esetében. 

Ha kellő figyelmet és időt fordítunk az erkélynyi kertre, ugyanannyi örömet fog adni, mint egy valódi kert.  

Attól még, hogy erkély, lehet privát tér  

Amennyiben nem kertünk van, csak egy balkonunk, akkor gyakran azért is nem használjuk - méretétől függetlenül -, mert az utcáról látszódik, hogy mit csinálunk. 

Ez leginkább akkor zavaró, amikor nappal nagy a forgalom és a ‘közönség’, de az esti erkélyen beszélgetős bulit sem szeretjük, ha sokan látják, hallják. 

Mivel itt nincs kerítés, sövény, mint a kertben, ezért nehezebb kikapcsolódni - de csöppet sem lehetetlen.

Használhatunk például függőleges napellenzőket, amelyek tökéletesen kitakarják a külvilágot, leginkább a szomszédok oldalán alkalmazva. Az erkély rácsra tett nádroló vagy a vászon szélfogó is tökéletesen alkalmas arra, hogy intim teret teremtsünk. 

Az árnyékolást is meg kell oldanunk ahhoz, hogy minden napszakban kellemesen érezzük magunkat. A vászon napellenzők tökéletesek erre a célra. Ha nem szeretnénk fúrni a falat a felfüggesztett árnyékoló kialakításához, napernyőket is felállíthatunk. 

Amennyiben van rá lehetőségünk, pergolát is kialakíthatunk, amire felfuttathatóak a növények, elsősorban futórózsa, de kipróbálható a murvafürt, fehér és lila akác, hajnalka is.  

Biztosan a ház többi lakója körében is népszerű lesz, és mi és vendégeink is élvezni fogjuk a hangulatos lugast. 

Érdemes a balkon, vagy terasz benapozottságát figyelembe venni a növények kiválasztásakor, és már csak egy kis türelem kell, amíg valóban megnőnek a növények annyira, hogy árnyékoljanak is. A pergola vázára természetesen vászontető is függeszthető napvédelem céljából.

(Képek: Pinterest)

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!