A plafon dekoráció szabályai a lakberendező szerint

A plafon díszítése számos fontos eseménynél felmerül, gondoljunk csak a gyermekszobákra vagy az esküvői dekorációra. A mennyezet számos módon díszíthető, lakberendezőnk segítségével pedig bemutatjuk, milyen trükkökkel, világítással tehetjük meg mindezt a tér méretének függvényében. Tudj meg többet!

A lakberendezők és magunk is százszor átgondolunk, megtervezünk minden sarkot, szegletet, de a mennyezet valamilyen megmagyarázhatatlan okból sokszor kiesik a látóterünkből. Pedig ez a hatalmas felület óriási játékteret kínál a fantázia szabad szárnyalásához. Általában nem tudunk mit kezdeni a mennyezettel, ezért marad újra meg újra simán, legtöbbször fehéren. Különböző eljárásokkal látványos és új értelmezést adhatunk ennek a felületnek. Ahhoz, hogy beinduljon a fantázia, néhány ötlettel próbálunk lendületet adni a kreativitásnak.

Plafondekoráció ötletek

Panelek

panel plafon

A belsőépítészet világában nem új fogalom a mennyezet díszítése. Néhányan talán még emlékszünk a fapanelekre, amelyek a 90-es évek környékén arra voltak hivatottak, hogy velük burkoljunk falakat, mennyezeteket. A korabeli lineáris szerelési módszer azóta elavult, belepte a por. A legújabb technikák a látványos, kötésben felhelyezett burkolati elemeket preferálják.

Stukkó

stukkó plafon dekoráció

Természetesen napjainkban sem utasítjuk el teljesen a hagyományos mennyezetburkolati eljárásokat, sőt egyre inkább teret követel magának a mennyezetek gipszstukkóval történő burkolása. A régi építésű lakások, házak belső tereiben természetes a stukkódíszítés alkalmazása, de nem áll távol az új házak tulajdonosainak ízlésétől sem a régi, arisztokratikus stukkó, mint dekorációs elem. A kivitelezés költséges, nagy körültekintést kíván, ezért javasolt, hogy csak megbízható szakembert bízzunk meg a tervezéssel és a kivitelezéssel. Ha elég önbizalmunk van, megpróbálkozhatunk magunk is a mennyezeti stukkó elkészítésével és felragasztásával.

Beton

beton plafon dekoráció

A hajdanán, csupán gazdasági okokból használt beton ismét szerephez jut, a mai alkalmazás viszont nemcsak puristának tűnik, hanem bizonyos polgári életstílust is megtestesít. A betonelemekkel burkolt mennyezet különösen a modern konyhákban jelent újszerű megoldást.

Fa

fa plafon dekoráció

Természetes és magával ragadó a mennyezetek faelemekkel történő burkolása, a felületek felosztása. Ha gyalulatlan, érdes felületet használunk, akkor annak optikája ismét csak új lehetőségeket kínál számunkra a belső terek dekorációja terén. Ha a padlástér beépítésére szántuk el magunkat, akkor a padláson szembetalálkozunk a legegyszerűbb építészeti elemmel, a fával, amelynek anyagát, struktúráját a beépítés során mint dekorációs elemet előnyünkre fordíthatunk. Az új építésű házak tulajdonosainak sem kell lemondaniuk a fa mennyezeti elemek alkalmazásáról, a fapanelek a modern lakberendezés keretein belül is sikerrel alkalmazhatók.

Rusztikus

rusztikus plafon dekoráció

A régi építésű lakóterek mennyezetének díszítésére a legmegfelelőbb anyag a fa. Régi épületek, vagy az azokról készült fotók, rajzok, festmények tanulmányozása során számtalan ötletet meríthetünk napjaink belső tereinek díszítésére is. A fa mennyezetburkolás leginkább a vidéki, udvarház stílusú épületeknél kedvelt, ahol a fa a maga természetességében érvényesül. A modern épületeknél új, a megszokottól eltérő felületeket teremthetünk azzal, ha a fát nem természetes formájában, hanem valamilyen karakteres színnel átfestjük. A világos színek, mint a krém vagy a fehér, növelik a teret.

Geometrikus

A geometrikus mennyezeti minták garanciát jelentek ahhoz, hogy a helyiség atmoszféráját emeljék. Ahhoz, hogy geometrikus mintát varázsoljunk a mennyezetre, nem kell szakembert hívnunk, a feladattal magunk is boldogunk. Először is, készítsünk egy pontos kicsinyített vázlatot a helyiség mennyezetéről, majd osszuk a területet egyenlő nagyságú alakzatokra. Ha ezzel készen vagyunk, rajzoljuk fel az alakzatokat a mennyezetre, festőszalaggal vigyük fel a mintát a plafonra, majd ezt követően a szabadon hagyott felületeket kenjük át a kívánt színre ecsettel vagy Teddy hengerrel. Száradás után távolítsuk el a ragasztócsíkokat, és már kész is az egyedi, geometrikus minta.

Mennyezet díszítése festéssel

A mennyezeteket a legegyszerűbben, a legolcsóbban és talán a legmeggyőzőbben festéssel díszíthetjük. Izgalmassá tehetjük a helyiség hangulatát, ha a falakon és a mennyezeten különböző árnyalatokat használunk.

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!