Banner

Kerítéselem típusok előnyei és hátrányai

Kerítéselem nagyon sokféle kivitelben és anyagban kapható. Egy ilyen moduláris rendszert kifejezetten könnyű telepíteni, a darabok szorosan egymáshoz rögzíthetőek, ami kétségtelenül nagy kreatív szabadságot ad. Az esztétikai szempontok mellett fontos, hogy mennyit kell karbantartani és ápolni a különböző kerítéselemeket. Cikkünk segít eligazodni a fa, az acél, a beton, a WPC és a többi fajta táblás kerítéselem között.

Fa kerítéselem  - Praktiker

Fa kerítéselem

A fa kerítéselem kétségkívül barátságos, otthonos megoldást jelent, sőt! A fa kerítéseknek nemcsak természetes hangulatuk van, hanem számtalan lehetőséget is magukban rejtenek: csiszolni, lakkozni, festeni lehet, illetve rengeteg módon tudjuk személyre szabni. Persze egy fenyő kerítéselem a maga egyszerűségében is nagyszerű.

Ebbe a kategóriába tartoznak még a méltán népszerű lamellás kerítéselemek vagy más néven belátásgátló kerítéselemek. Sokan ezeket a kerítéselemeket teraszra szánják, de bárhová is kerüljön egy lamellás kerítéselem, azt nem szabad elfelejteni, hogy növények, borostyán felfuttatására is tökéletes megoldást jelent.

Acél kerítéselem - Praktiker

Acél és fém kerítéselem

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az acél és fém kerítéselemek. Az egyik és legfőbb erények abban áll, hogy a fa kerítésekkel ellentétben nem szorulnak rendszeres gondozásra. Ha unod, hogy 1-2 évente újra kell csiszolnod a kerítést, akkor a fém vagy acél gondozásmentes kerítéselemeket neked találták ki.

Amennyiben pedig az egyszerű és gyors megoldások híve vagy, akkor a horganyzott kerítéselem lesz a nyerő. Nagy előnye, hogy összetekert formában is kapható, így a szállítással sem kell sokat bajlódni, illetve ár-érték arányban verhetetlen! Persze az sem utolsó szempont, hogy a rögzítés során nincsen szükség olyan speciális rögzítő elemekre, mint az alumínium felső profil.

Kapcsolódó cikk: Kerítésoszlop-szerelés ABC

Műanyag kerítéspanelek

Abban az esetben, ha a kerítéselemeket árak összefüggésében nézzük, akkor bizony megkerülhetetlen a műanyag kerítéselem vagy PVC kerítéselem. Utóbbi nemcsak olcsó, de könnyen szerelhető, illetve mobilis megoldást is kínál. A Praktiker kínálatában már műnád kerítés is megtalálható, ami bár PVC-ből készül, de megszólalásig hasonlít az igazira. Egy fontos különbséggel: nem forgácsolódik szét egyik hétről a másikra.

WPC kerítéselemek

A WPC, más néven fa műanyag kompozit (wood plastic composit) javarészt fából, műanyagból, ragasztóból és színezőanyagból készül. Ugyanúgy használható kerti térelválasztáshoz, mint az utcafronton, egyesíti a fa puhább hangulatát a műanyag ellenálló képességével. A WPC kerítéspanel 180x180 cm-es táblás kivitelben kapható, de természetesen vannak más, alternatív méretek is a kínálatban.

A WPC-ből egyébként nemcsak kerítés, hanem kültéri burkolatok, járólapok is készülnek, ezek egyik oldalán faerezet mintázat, a másikon rendes mintázat, sima felület van, amit klikkes műanyag panellel egészítenek ki. A WPC kerítés elemek nagy előnye, hogy különböző módokon lehet összeszerelni – egyenes vonalban (180 fok), 90 fok vagy T alakban –, mivel a kerítéselemeket összetartó oszlopokban három különböző rést, „maratást” találunk.

Más kerítéselem típusok

A műanyag és hálós kerítéselemekkel ellentétben van még egy másik megközelítés, ami a legkevésbé sem jelenti a könnyebbik utat. A kő kerítéselemek elkészítéséhez bizony komoly munkára van szükség, hiszen nemcsak a szállítás okoz nehézséget, hanem maga az építkezés is. Természetesen, aki rászánja az időt, az energiát és a pénzt, az cserébe egy olyan megoldással gazdagodik, ami méltó éke lehet az otthonának.

A Praktiker kínálatában többféle kerítéselemet megtalálsz, legyen szó fa-, fém- vagy műanyag kerítéselemről – válogass kedvedre!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!