Banner

Beton gyeprácskő lerakása – akár házilag is megoldható

Sok ház esetében nincs megoldva, hogy az autó úgy tudjon behajtani a kertbe vagy a ház elé, hogy a  pázsitban ne tegyen kárt. Természetesen egy száraz, nyári hónapban ez a probléma nem merül fel, egy esős őszi napon viszont annál inkább. A gépjármű súlya és a felázott talaj könnyedén tönkreteszi a szép gyepet – erre megoldás a beton gyeprács lerakása!

Beton gyeprácskő lerakása

Gyeprács vagy térkő? Melyiket mikor érdemes választani?

A térkő tulajdonképpen minden kültéri vagy félig zárt helyen elhelyezhető, legyen szó teraszról vagy kertről. Ezzel szemben a gyeprácskő helye elsősorban a kertben van, vagy legalábbis ott, ahol fű is nő. További technikai kérdés, hogy milyen súlyt kell elbírnia a burkolatnak? Amennyiben teherautó vagy nagyobb haszongépjármű is felhajthat a felületre, akkor egyértelműen a – beton alapra telepített – térkő a megoldás.

A első lépése: ásás

Mi az a gyephézagos térkő?

A gyephézagos térkő tulajdonképpen a gyeprácskő másik elnevezése. Annyiban rokona a térkőnek, hogy ugyanabból a csúszásmentes anyagból készül, mint a térkő, ugyanakkor nem tömör a forma, hanem – egyszerűen fogalmazva – „üres” a közepe. Azért lett így kitalálva, mert sokan nem szeretnének a kertben teljesen leburkolt területeket nézni, de a kocsibehajtáshoz szükség van valamilyen erősebb talapzatra. Kecske és káposzta is megmarad: burkolat és fű egyszerre!

Műanyag vagy beton gyeprács?

Mivel a gyeprács lerakása házilag könnyedén kivitelezhető, nem feltétlenül kell csak azért műanyagot választani, mert gyorsan le akarjuk tudni. Természetesen – mint annyi előregyártott műanyag alapú elem esetében – ezzel is gyorsabb dolgozni. A műanyag gyeprács ugyanazt a célt szolgálja, strapabíróbb, masszívabb felületet biztosít, de jóval gyorsabban lehet telepíteni, ha pedig szépen kinő a fű, akkor szinte láthatatlan.

A első lépése: döngölés

Beton gyeprácskő lerakása házilag

A beton gyeprács lerakása házilag sok mozzanatában hasonlít a térkő lerakásához, a kulcskérdés ebben az esetben is a megfelelő rétegrend kialakítása, hogy valóban stabilan álljanak a kövek. Bizonyos esetekben a kavicsréteg elhagyható, de ártani semmiképp sem árt, sőt! A kialakítandó rétegrend a következő:

  • kavicsréteg tömörítve – 10-20 cm
  • homok – 2-3 cm
  • gyeprácskő

Térkő lerakási ötletek: térkő lerakása akár házilag is!

A munkafolyamat is hasonló, először a sarokpontokat kell kijelölni, majd indulhat az ásás. A a gyeprácskő esetében nincsen szükség szegélykövekre, így ezután rögtön jöhet a döngölés, a kavicsok vagy sóder szétterítése, egy újabb kör döngölés, végül a pár centi vastagságban elegyengetett homokréteg – erre jöhetnek a gyeprácskövek! Végezetül a cellákba földet és fűmagot rakjunk!

A első lépése: lerakás

Szükséges szerszámok, kiegészítők, anyagok

Amennyiben megismerjük a beton gyeprács lerakási útmutató rejtelmeit, nagyjából körvonalazódnak is a szükséges szerszámok. Amire biztosan szükségünk lesz:

Ha kavics- vagy sóderréteget is használunk, akkor egy döngölőbékára is szükségünk lesz. Alapanyagok tekintetében pedig mindenképpen legyen kéznél homok, gyeprácskő, virágföld és fűmag.

Indulhatnak kerti munkák és az udvar rendezése! De előtte látogass el a Praktikerbe! 

 

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!