Oldal tetejére

Álmennyezet: minden, amit a „műfajról” tudni kell

Lakásfelújítás során gyakran felmerül a kérdés, hogy a helyiségeink plafonját hagyjuk üresen és csak fessük, tapétázzuk, vagy álmennyezettel szépítsük és alakítsuk az egyedi világítási megoldások miatt. Hogy sikerüljön a legmegfelelőbbet kiválasztanunk, tekintsük át a legkedveltebb megoldásokat, így már a tervezési fázisban szárnyalhat a fantáziánk az új mennyezetborításunk kapcsán.

Az álmennyezet funkciói, szükségességének okai

Az álmennyezet hivatalosan az az építészeti egység, amely egy vagy több helyiség mennyezetének, belső áthidalásának takarását, leplezését, burkolását hivatott megoldani.

álmennyezet

Tökéletes megoldásként szolgál az álmennyezet, ha esztétikai okok (például a plafon egyenetlensége) miatt kiegyenlítésre szorul a felület, vagy ha egyszerűen csak szebbé szeretnénk varázsolni a szobánk hangulatát. Indokolttá teheti azonban másfajta igény is, a nagy belmagasság csökkentése a kifűteni kívánt légköbméterek csökkentésére vagy akusztikai problémák esetén. Irodaépületeknél jellemzően a plafon alatt található gépészeti egységek takarására, a számítástechnikai, hálózati eszközök elrejtésére és a kábelcsatornák takarására szolgáló kényelmes és tartós megoldás. Az álmennyezet építése lakóházakban pedig leggyakrabban az utólagosan beépített világítás megfelelő elrejtésére, beépítésére és az egyéni igényeknek megfelelő plafonformák kialakítása miatt kerül előtérbe.

Álmennyezettípusok

Ragasztott burkolólapok

A legegyszerűbb megoldás, ha a plafonunkat szeretnénk gyorsan és olcsón feldobni valamilyen mintával, illetve ha az apróbb egyenetlenségeket, vagy a födémgerendák által a plafonon látható csíkokat szeretnénk ízlésesen eltüntetni. Erre ad tökéletes megoldást a ragasztható burkolólap.

Csak ki kell számolnunk, hogy hány négyzetméteres a takarni kívánt felület, és ennek megfelelő mennyiségű mennyezeti burkolólapot kell vásárolnunk. Mindenképpen számoljunk azzal, hogy a széleket vágni kell, így érdemes pár négyzetméterrel több burkolatot vásárolnunk. A vágása egy egyszerű tapétavágó kés és egy vonalzó segítségével is tökéletesen megoldható, a felragasztást pedig a speciálisan erre a célra kapható ragasztóval könnyedén megoldhatjuk.

Monolit rendszer

Monolit álmennyezetet használnak általában nagyobb terekben, ahol nagytáblás, fugamentes kialakítással, egyéni megoldások szükségesek. Arra fokozottan ügyelni kell, hogy ez a fajta megoldás utólag nem bontható, tehát a lapok leemelésére, utólagos szerelésre nincsen lehetőség.

álmennyezet

Kazettás, sávos rendszerek

Ennél a fajta megoldásnál fémrács keretet építenek rá tetszés szerint, amelyet megfelelő távolságra függesztenek fel a plafontól. Az álmennyezetlapokba lehet beépíteni a szellőző- és klímarendszert, illetve a világítási és tűzvédelmi egységeket.

Kapcsolódó termékeink

Szerelési módok

A monolit rendszer szerelése szinte teljesen megegyezik a gipszkartonozással. Profilok felfúrásával előkészítjük a „keretet”, majd a gipszkarton táblákat a megfelelő csavar használatával felfúrjuk tökéletes illesztéssel a speciális profilokra. Dobozolás esetén a pozitív élekre élvédő felhelyezése ajánlott.

Kazettás szerkezetek esetén az első teendő az álmennyezeti szint kijelölése, majd az alapkeret felfúrása. U és Y profilokkal alakítjuk ki a megfelelő keretet, majd ha indokolt, külön felfüggesztések kialakítására is szükség lehet a megfelelő stabilitás elérése érdekében.

Ragasztott burkolólapok esetén nagyon egyszerű a dolgunk. Ha szimmetrikus kialakítást szeretnénk, akkor a helyiség középvonalának kijelölése után elkezdhetjük a megfelelő ragasztóanyagot felvinni a felületre, majd a táblákat a helyükre illesztjük. Figyeljünk az illesztésekre, mert utólagos igazításra már nem lesz lehetőségünk a hungarocelltáblák sérülékenysége miatt. A sarkokhoz érve élvédőket ragaszthatunk fel, amelyek tökéletesen el fogják takarni a vágásokat.

Az álmennyezet számtalan feladatra és problémára adja a tökéletes megoldást, de a ragasztott burkolólapos megoldáson túl mindenképpen kérjük szakember segítségét a tökéletes végeredmény elérése érdekében.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!


Hasznos volt ez az oldal?