Oldal tetejére

Akkumulátor kézikönyv

Az akkumulátor hosszú élettartamának biztosítása érdekében jó, ha tisztában vagyunk az alap tudnivalókkal. Jó választással, helyes tárolási móddal és biztonságos töltéssel sok éven át megbízható eszközt kapunk. A beszerelést vagy cserét is házilag elvégezheti, mutatjuk hogyan!

akkumulátor

Mint tudjuk, az autóakkumulátorok energiatároló eszközök, amelyek töltéskor az elektromos energiát vegyi energiává alakítják át, ebben a formában hosszabb ideig tárolják, majd villamos energiává alakítják vissza, ha rákapcsolunk a berendezésre egy fogyasztóeszközt. De hogy is működik az akkumulátor? Hogyan tároljuk, használjuk, cseréljük? 

Akkumulátor-kisokos, avagy ismerjük meg az alaptudnivalókat!

Az akkumulátor az autó villamossági hálózatának a lelke. Felhasználási szempontok alapján megkülönböztethetünk indító, ciklikus, vontatási, járműhajtó, helyhez kötött akkumulátorokat. Az akkumulátor működési mechanizmusa alapvetően azon a kémiai reakción alapul, amikor is feszültség alakul ki két nem egyforma anyag – a pozitív és a negatív lemez – elektrolitba való merülésétől (az elektrolit egy kénsavból és vízből álló oldat). Egy tipikus akkumulátorban a feszültség összesen 12 volt. Mihelyt a pozitív és a negatív kivezetés között záródik az áramkör, az akkumulátor áramot ad le.

Az akkumulátorok működés közben folyamatosan töltődnek vagy kisülnek. Az akkumulátor akkor ad le áramot, amikor hozzácsatlakozik egy valamilyen áramot igénylő fogyasztóhoz – pl. a jármű önindítójához, a rádióhoz, egyéb elektronikai eszközhöz. Ilyenkor az akkumulátor kisül. Amikor a jármű további fogyasztók nélkül halad, és a generátor tölti az akkumulátort, az áram visszafelé folyik az akkumulátorba, ami visszaállítja a lemezek közötti kémiai különbséget.

Töltsük fel az akkumulátort biztonságosan!

Az akkumulátort azért szükséges tölteni időközönként, mert a folyamatos kisülések során az ólomlemezek kémiailag egyre hasonlóbbá válnak egymáshoz, a sav egyre gyengül, ennek következtében pedig a feszültség esik. Egy idő után a feszültség teljesen megszűnik, az akkumulátor pedig lemerül. Amikor elektromos árammal töltjük az eszközt, az visszaállítja a lemezek közötti kémiai különbséget, és az akkumulátor újra használható lesz.

akkumulátor töltő

De hogyan töltsük biztonságosan?

  • Fontos, hogy a töltéshez szükséges berendezés használatával teljesen tisztában legyünk, olvassuk végig alaposan az akkumulátortöltő kézikönyvét!
  • Az önkisülés miatt akkor is képződik hidrogéngáz, amikor nincs használatban az akkumulátor, így mindig gondoskodjunk a jó szellőzésről! Használjunk kéz- és arcvédőt!
  • A szellőzőkupakok legyenek feszesen zárva és egy szintben.
  • A kábelek akkumulátorhoz való csatlakozása előtt kapcsoljuk ki a töltőt és az időzítőt. Sérült vagy befagyott akkumulátort nem szabad tölteni!

Kapcsolódó termékeink

Tárolás és karbantartás

Figyeljünk arra, hogy az akkumulátor tisztaságát folyamatosan ellenőrizzük. A pólusokat és a sarukat (csatlakozókat) időközönként tisztítsuk meg a portól és a rozsdától! Ez azért fontos, mert az akkumulátor működését, és így a biztonságos használatot befolyásolja a pólusok korróziója. A pólusokon és sarukon lévő korróziónyomokat szódabikarbóna (sütőpor, nátron) és víz higított oldatába mártott kefével tudjuk eltávolítani. Az autós termékeket árusító üzletekben elérhető antikorróziós zsír nagyon hasznos, kenjük rá a pólusokra és a sarukra! A tisztításról készítsünk dátummal ellátott feljegyzést!

Kiemelkedően fontos, hogy soha ne távolítsuk el a nyomáskiegyenlítő szelepeket és soha ne töltsünk vizet az akkumulátorba!

Az akkumulátor tárolására a legoptimálisabb hőmérséklet az átlagos 15 °C. A tárolási hőmérséklet rövid ideig se legyen magasabb 25 °C-nál, mert az rontja az akkumulátor későbbi üzemét.

Beszerelés és csere

Minden akkumulátornak van egy élettartama. Minél többször lehet egy akkumulátort kisütni, majd újratölteni, annál inkább „ciklusállóbb”. A ciklusok végén viszont cserére van szükség. Ezt így tegyük meg:

1. Ellenőrizzük a savszintet, majd öntsük fel desztillált vízzel.
2. Tisztítsuk meg az akkumulátor pólusait!
3. Ellenőrizzük a kábelek és a saruk csatlakozásának lazaságát és a vizsgáljuk meg a házat, hogy található-e rajta sérülés!
4. Cseréljük ki az akkumulátort az adott termék használati utasításának megfelelően!

Látjuk, hogy egy ilyen hétköznapi tárgy, mint az akkumulátor milyen összetett mechanizmussal működik és milyen fontos a megfelelő karbantartás. Egy kis odafigyeléssel és az optimális használattal viszont megnövelhetjük akkumulátorunk élettartamát.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?