Fa, vászon, műanyag: a nagy szennyestartókörkép

Minden fürdőszoba kötelező eleme a praktikus és szép szennyestartó. Sokan nem fektetnek különösebb energiát a megfelelő kiválasztásába, pedig vannak szempontok, amelyek alapján kiválasztható a számunkra megfelelő: következzenek a kedvenc típusok, különböző szennyestartó megoldások és a legjobb szennyestartó ötletek!

A szennyesláda legtöbbször a fürdőszobában kap helyet, emiatt számos olyan tényező van, amelynek meg kell felelnie a ruhák biztonságos tárolásához. Ellen kell állnia a nedvességnek és a gőznek, ezzel védve meg a ruhákat a penészesedéstől és a kellemetlen szagoktól, mivel a becsukott, sötét-nedves hely tökéletes táptalaj a penészgombafélék számára.

Műanyag szennyestartók

A legnépszerűbb választás a műanyagból készült szennyestartó, amely különböző formában, magasságban, színben és minőségben kapható a nagyobb áruházakban. Szakértők szerint a legfontosabb paraméterek a megfelelő szennyestartó kiválasztásánál a minőség, a kopásállóság és a megfelelő szellőzés.

Fa szennyestartók

A fa anyagánál fogva a szennyestartók legtermészetesebb fajtája, ideális választás a tárolásra. Azonban ügyeljünk arra, hogy a fa megfelelően kezelt felület nélkül magába szívja a nedvességet és rövid időn belül – állagmegőrző kezelés hiányában – elkezdhet penészedni!

Fából készült szennyestartó

Fonott szennyestartók

A fonott szennyeskosár az elmúlt években az egyik legnépszerűbb típussá vált, javarészt annak köszönhető, hogy jól szellőzik, tisztán tartására nem kell különösebb gondot fordítani, nem utolsósorban pedig mutatós. Egy unalmas sarkot könnyedén fel tud dobni egy rusztikus, természetes alapanyagokból készült fonott szennyestartó!

Fonott szennyestartó

Beépíthető szennyestartók

A fonott szennyeskosárhoz képest ez a típus pont ellenkező céllal született: ne legyen dísze a fürdőszobának, sőt, legyen elrejtve minél inkább. A beépíthető szennyesláda akár kihúzható fiókban van, akár a fürdőszobabútor ajtajára rögzítve, minden esetben szem elől tűnik – elegáns, minimalista otthonokban alaptartozék!

Beépíthető szennyestartó

Bőr szennyestartók

A klasszikus stílus kedvelőinek ajánlott a bőrből készült szennyestartó. A bőr rendkívül ellenálló és tartós anyag, így hosszú időn át megnyugtató megoldást kínál ez a kivitel.

Fém szennyestartók

Merev és erős választás a fémből készült szennyestartó, ám a vásárláskor mindenképpen ügyeljünk arra, hogy rozsdamentes anyagból készült változatot vásároljunk. A nem rozsdamentes anyagból készült tartó egy idő után a nedvességtől és a korróziótól képes foltot hagyni a ruhákon, ezek pedig nagyon nehezen tisztíthatóak ki. Szánjunk rá időt és pénzt, ne vásároljunk kétes minőségű fém szennyestartót!

Szövet szennyestartók

A fához és nádhoz hasonlóan ez is egy környezetbarát megoldás, ám arra ügyelnünk kell, hogy megfelelően erős szövetanyagból készült-e a szennyestartónk. Amikor például megpróbálunk még 4-5 pólót a csordultig megtelt szennyeskosárba beletuszkolni, akkor hajlamos a varrás mentén engedni az erőhatásnak, és elszakad. Emellett a nedvszívó képessége magasabb, mint a többi felsorolt anyagé, ráadásul lassan is szárad.

Szövetből készült szennyestartó

Ha már a szennyesnél tartunk: ideális ruhaszárító van már a háznál? Ha nincsen, kattints ide!

A szennyestartó mérete, formája és elhelyezése

A két legnépszerűbb forma a négyszögletű és a háromszögű, esetleg az ívelt elejű szennyestartó, amely a kihasználatlan sarkokat, eldugottabb helyeket képes maximálisan kihasználni. A helyes űrméret kiválasztásánál érdemes figyelemmel lenni a velünk egy háztartásban élők számára és egyéni igényeire, ami a tiszta ruhákat illeti.

Olvasd el ezt is! Minden, amit a vécéülőke-vásárlás előtt tudnunk kell!

Elhelyezés tekintetében a legáltalánosabb a fürdőszobában elhelyezett szennyeskosár, de a korábban felsoroltak mellett vannak olyan egyedi megoldások is, mint a falra fellógatott nagy vászonzsák. Összességében elmondhatjuk, hogy jó néhány olyan paraméter van, amit érdemes előre átgondolnunk, mielőtt elkezdünk körülnézni a nagyáruházak polcain található választékból, de az eddigi felvetések figyelembevételével nagyon könnyen megtalálhatjuk az ideális szennyestartót!

Tudtad, hogy a Praktikerben számtalan szennyestartó között válogathatsz? Kattints ide, és fedezd fel a kínálatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!