Műanyag és fa nyílászárók tisztítása, ápolása

A műanyag nyílászárók, ablakok népszerűségének egyik – talán legfontosabb – összetevője, hogy a beépítést követően nem igényelnek különösebb törődést állapotuk megőrzéséhez. Amennyiben pár dologra odafigyelünk, sok éven át megőrizhetjük újszerű állagukat. Nincs ez másképp a fából készült nyílászárókkal sem, igaz, ezeknél valamivel időigényesebb a karbantartás, de ezek a feladatok sem túl bonyolultak – cikkünkben átnézzük a legfontosabb szempontokat!

Műanyag ablakok tisztítása

Műanyag ablakok tisztítása

Az első és egyetlen dolog, amit a műanyag ablakok esetében rendszeresen meg kell tennünk az az ablakkeret tisztítása. Ehhez olyan vegyszert használjunk, ami semmiképp sem maró hatású, illetve szemcsementes. Az apró szemcsék összekarcolhatják, károsíthatják a műanyag ablakkeretet, amit a fával ellentétben nem tudunk kijavítani, utólag megcsiszolni. Törekedjünk arra, hogy minél inkább puhább kendőt használjunk!

Fa nyílászárók ápolása két lépésben

A fa nyílászárók esetében a rendszeres tisztítás, ápolás már egy kicsit bonyolultabb. Persze itt sem kell sem ördöngösségre gondolni, csupán azt kell megtenni, amit bármilyen fából készült bútornál vagy munkalapnál megteszünk! Ne várjuk meg, hogy látható jelei legyenek az állagromlásnak, menjünk elébe a dolognak két egyszerű lépést követve!

Fa nyílászárók ápolása

Évente kétszer érdemes megismételni ezt a folyamatot, aminek az első feladata a tisztítás. Ehhez puha rongyot, illetve kifejezetten fára való tisztítószert használjunk, hogy elkerüljük a legfelső réteg fakulását, kimarását. A fa – jó nedvszívó képességének köszönhetően – érzékenyebb alapanyag, ezért fontos megválasztani az ideális hozzávalókat. A tisztítást pedig ne erőből végezzük, bízzuk inkább a tisztítószerekre!

Következő lépés az ápolófolyadék alkalmazása – csakúgy, mint a bútoroknál, ez valamilyen speciális, fára kifejlesztett anyag legyen. Lehet viaszos vagy olajos termék, a lényeg, hogy jól megtisztított felületet kezeljünk vele. Azt mindenképp kalkuláljuk bele, hogy a száradási idő akár egy teljes napig is eltarthat, ezért győződjünk meg róla, hogy nem éri addig semmiféle nedvesség. Egy további kiegészítés, hogy csak ép felületen alkalmazzuk, ha a festék elkezdett például leválni a keretről, akkor először végezzük el a javítási munkálatokat!

Kapcsoló cikk: Hogyan szigetelj hatékonyan? 4+1 trükk régi ablakokhoz!

Gondoskodjunk a szigetelésről és a vasalatokról is!

Fa vagy műanyag nyílászáróktól függetlenül két részre még fokozott figyelmet kell fordítani, ezeket évente egyszer elegendő megtenni, jellemzően közvetlenül a fűtésszezon előtt. Az első a gumi szigetelés revitalizálása, mivel ez az anyag idővel megkeményedhet, elveszítheti rugalmasságát. A gumikat töröljük át glicerinnel vagy gumiápolóval, hogy visszanyerje rugalmasságát, újszerű állapotát!

A másik fontos dolog a vasalatok ellenőrzése, olajozása. Amennyiben valamilyen akadást, recsegést érzékelünk, akkor könnyen lehet, hogy a fémből készült alkatrészek valamelyike olajozást vagy zsírozást igényel. A vasalatokat érdemes évente legalább egyszer megolajozni, ehhez használjunk pár csepp műszerolajat!

Nem utolsósorban: szellőztetni és szellőztetni

Habár hétköznapian hangzik, de a szellőztetést sem szabad elmulasztani, ez nemcsak a mi egészségünk, hanem a nyílászárók épsége miatt is kardinális kérdés. Az új, modern nyílászárók rendszerint hibátlanul szigetelnek, szinte semmilyen légmozgást nem engednek, ami egyfelől szuper, másfelől viszont – kifejezetten a fűtésszezonban – akár párásodást is eredményezhet. A nedves levegő pedig a penészgombák nagy kedvence, amik aztán a nyílászárók apró réseibe is befészkelik magukat. Nincs mit tenni: minden nap szellőztessünk!

Ajtók és ablakok a Praktiker széles választékában!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!