Ruhaszárító: piaci körkép

Legújabb cikkünkben ruhaszárító típusok, árak és funkciók részletes összehasonlítását tűztük ki célul. Kerti ruhaszárítók, állványok, fregolik, helytakarékos balkonszárítók és modern megoldások – ezekről mind szó lesz. Segítünk a választásban!

Fregoli ruhaszárítók

A mosás és teregetés, illetve a ruhaszárítás a mindennapok része, olyan heti teendő, amit kényelmessé tehetünk praktikus háztartási eszközökkel. Ennek a folyamatnak az első lépése, hogy utánanézünk, milyen szennyestartó típusok elérhetőek. A szennyes ruhák ideális tárolása után a teregetés következik, amihez olyan ruhaszárítót kell választanunk, ami – többek között – elegendő hellyel rendelkezik.

Ruhaszárító állvány

A hagyományos ruhaszárító állványokat mindenki ismeri. X vagy U alakú támasztólábbal rendelkeznek, lehetnek kétszárnyú kialakításúak vagy három-, illetve négyszintes torony alakúak. Az otthonunk mérete és az ízlésünk határozza meg, hogy melyiket válasszuk. Nagy előnyük, hogy összecsukhatóak, tehát használaton kívül könnyen elrejthetjük őket. De ezeken túl, más ruhaszárítótípusok is léteznek, attól függően, hogy a kertet, a teraszt, a fürdőszobát vagy a lakás mely pontját választjuk a ruhák szárítása céljából.

Összecsukható ruhaszárító állvány

Többszintes ruhaszárító torony

Két mosógépnyi ruha már elég sok helyet foglal. Sok háztartásban egyáltalán nem szokatlan, hogy egyszerre ennyi vagy akár több ruhát is kelljen megszárítani. A többszintes ruhaszárító torony pont ezért okos találmány: nagy szárítófelülettel rendelkezik, valamint több különböző méretben és magasságban létezik, így személyre szabott megoldást jelenthet.

Többszintes ruhaszárító torony

Elektromos ruhaszárító

Az elektromos ruhaszárító is hasznos lehet, igaz, ez elsősorban nem nagy mennyiségű ruhák megszárítására alkalmas, energiaigénye miatt pedig nem számít költséghatékony megoldásnak. A téli időszakban, amikor otthonunk hőmérséklete is alacsonyabb, felgyorsíthatja a ruhák megszáradását.

Elektromos ruhaszárító

Ruhaszárító gép

Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a ruhaszárító gépek, amik páramentes, gyors, akár gyűrődésmentes száradást ígérnek. Hűvös időben például a száradás sok párát termel, ami a jól szigetelt lakásokban nedvesedést is okozhat. Erre a problémára reagál a ruhaszárító gép, arról nem is beszélve, hogy nem kell a teregetéssel pepecselni, valamint extra hellyel sem kalkulálni.

Ruhaszárító gép

Ruhaszárító kötél

Ha szükségünk lenne valami olyan ruhaszárító felületre, ami extra szárítási felületet biztosít, akkor magunk is készíthetünk ruhaszárítót. Ennek a legfontosabb alapanyaga a ruhaszárító kötél: beltéri vagy kültéri szárítóként is használható, ahol a lepedők és ágyneműk is kényelmesen elférnek.

Ruhaszárító kötél

Prémium kerti ruhaszárítók

Ezek olyan, általában alumíniumból készült, három- vagy négyágú szárítók, amelyeket a száruknál fogva a földbe kell szúrni. Jó idő esetén nagy előnyt jelent, hogy a friss levegőn a ruhák gyorsabban megszáradnak, ráadásul nem kell a lakásban kerülgetni az állványt. Kialakításuk miatt sok textília elfér rajtuk, a kertben pedig nem kell helytakarékossági szempontokat figyelembe venni.

Kerti ruhaszárítók

Helytakarékos fali ruhaszárítók

A fentiekkel szemben előfordulhat, hogy nincs kertünk, vagy rossz az időjárás, így arra kényszerülünk, hogy a lakásban találjunk egy viszonylag kevésbé forgalmas pontot, ahová a ruháinkat fellógathatjuk. A fali ruhaszárító egy optimális megoldás erre. A műanyag kötéltartó állványt felfúrhatjuk a fürdőszobába, egy fix helyre. Előnye, hogy ha jó helyet választunk neki, nem kell kerülgetni, jól illeszkedhet a többi háztartási eszköz vagy bútor közé. Ha otthonunk egy szellősebb részére helyezzük el, akkor gyorsabb a száradási idő is.

Fregoli ruhaszárító

A fali ruhaszárítók egy fejlettebb fajtája a fregoli. Nagyon praktikus szerkezete van: a mennyezetre kell felerősíteni, teregetéskor lejjebb lehet engedni a köteleket, amire felhelyezhetjük a ruhákat. A pakolás után pedig könnyen fel lehet emelni a szoba egy magasabb részére a szerkezetet, így egyáltalán nincs útban. Ha a fürdőszobában helyezzük el a fregolit, akkor nem kell magunkkal cipelni a vizes ruhákat a szárítóig, hanem egyből a mosógépből teregethetünk. Ezáltal rengeteg időt és fáradtságot takaríthatunk meg, és egyszerűsödik a háztartási munkánk.

Balkonszárítók

A balkonszárítók nagy előnye, hogy mobilak, felrögzíthetjük a teraszon található korlátra, de akár a nappaliban található radiátor is elbírja. Levehető, tehát szintén helytakarékos megoldást jelenthet, ha kicsi a lakásunk vagy a teraszunk. Keskenyebb vagy hosszabb verziója is kapható a boltokban, van csak három kötéllel ellátott típusa vagy szélesebb fajtája is.

Élet a teregetés után

A vasalással kapcsolatban megoszlanak a vélemények: valakit kikapcsol, egyenesen szereti csinálni, valakinek viszont ez a legterhesebb háztartási tevékenység. Bármelyik is legyen igaz, a legjobb vasalódeszka típusok megkönnyítik a vasalást! Ha pedig egy kis kreativitással szeretnénk feldobni a vasalás folyamatát, akkor van egy cikkünk erről is: csináld magad vasalódeszka huzat!

Reméljük, cikkünk segített átgondolni, hogy milyen lehetőségeik vannak a ruhaszárítás terén és megtalálod a számodra legpraktikusabb megoldást!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!